Cesta za vôňou levandule. Na chorvátsky Hvar!

Levanduľa je nádherná kvetina s fialovými kvietkami s výraznou omamnou vôňou. Patrí medzi obľúbené liečivé rastliny. Dokáže pomôcť s nespavosťou, depresiou, stresom aj bolesťami hlavy. Používa sa tiež sušená pre svoju vôňu, predovšetkým v rôznych krémoch, olejoch a inej kozmetike, ale aj ako korenie. Máte aj vy radi vôňu levandule? Potom vás možno bude zaujímať, kde sa môžete túlať po levanduľových poliach. A nie je to južné Francúzsko. Je to ostrov Hvar, ktorý sa nachádza pri pobreží chorvátskej Dalmácie.

Kde nájsť levanduľu?

Najviac levanduľových terás leží pozdĺž hlavnej cesty, ktorá spája dve najväčšie mestá na ostrove: Hvar a Stari Grad. Vôňa sa ťahá predovšetkým okolo obcí Velo Grablje a Brusje. Tá naozaj najkvalitnejšia levanduľa rastie v najvyšších častiach ostrova. Na levanduľové výrobky, ale narazíte v každom meste i dedine na ostrove. Pri nákupe je, ale treba si dávať pozor na kvalitu produktov. Odporúčame levanduľové výrobky vyberať na trhoch, kde si ich môžete kúpiť priamo od ľudí, ktorí sami levanduľu zbierajú zo svojich vlastných políčok. Vyhnete sa tak kúpe zriedených výrobkov, ktoré sú svojou kvalitou oveľa horšie. A aké levanduľové zázraky si teda môžete nakúpiť? Najobľúbenejšia je priamo sušená levanduľa alebo levanduľový éterický olej. Okrem toho si môžete kúpiť aj veľa kozmetických produktov, ako sú voňavky, mydlá, sprchové gély, šampóny alebo krémy.

Chcete zažiť to najlepšie z Jadranu? Vyberte si tohtoročnú dovolenku u špecialisty na Chorvátsko!

levandula

Kedy levanduľa prevonia ostrov?

Levanduľa začína kvitnúť v máji, najviac si ju teda užijete v prvej polovici leta. V tejto dobe sa tiež zberá a vyrábajú sa z nej výrobky. Odporúčame teda dovolenku v Chorvátsku v roku 2019 naplánovať na jún a spojiť ju s návštevou tohto nádherného a voňavého ostrova!

Ako sa dostanete na ostrov Hvar?

Vyraziť do Chorvátska môžete vlastným autom alebo zájazdom klimatizovaným autobusom. Na samotný ostrov sa potom z pobrežia dostanete trajektom zo Splitu. Z Prahy do Splitu je to niečo vyše tisíc kilometrov, čistá doba cesty je cez desať hodín. Zo Splitu jazdia trajekty buď do mesta Hvar, prípadne do mesta Stari Grad, kde sa nachádza najväčší trajektový prístav na ostrove. Pre predstavu, za trajekt zaplatíte 47 kún za osobu a 318 kún za automobil. Trajekty odplávajú počas sezóny 5 až 7x denne. Vždy si pred odchodom overte aktuálne informácie k trajektovej doprave zo Splitu.

Ak sa zaujímate o históriu, pozrite sa zoznam pamiatok UNESCO v Chorvatsku, ktoré môžete v tejto juhoeurópskej krajine navštíviť.