Ako som sa stal ozajstným hajkerom. Pacific Crest Trail 2022. Deň 2

3. marec 2022

Vstávam už o štvrtej hodine rannej, som už nejaký čerstvý. Za to asi môže ten časový posun.

O 6:30 schádzam dole na raňajky, je to zhruba štandard ako u nás. Len taniere sú tentokrát papierové a príbor je plastový. Asi kvôli kovidu. Dáva to zmysel.

Niečo po siedmej ráno som zbalený a idem pešo späť na železničnú stanicu, odkiaľ som včera išiel Uberom sem na hotel. Je to pekná prechádzka, asi 25 minút. Kupujem si lístok do San Diega, stojí 28.65$.

SD

SD2

8:01 prichádza vlak Amtrak a už aj cestujem. Sadám si vpravo, pretože cesta má ísť popri oceáne. A naozaj, za chvíľu už sme pri oceáne a niekedy sú koľajnice len 2-3m od vody. Neuveriteľné. Vynárajú sa veľmi pekné scenérie, okno v kupé mohlo byť ale čistejšie. Mnoho surfistov je už na vode a sú aj pekné vlny. Ako im závidím!

ocean

ocean2 Po dvoch hodinách prichádzame do Old Townu v San Diegu. Vystupujem a idem pešo asi 20 minút do najbližšieho AT&T obchodu. Tu poprosím šikovného mladého muža, nech mi všetko natipuje, naťuká do telefónu a všetko vybaví. Vybral som si 40$ balík mesačne (až na konci môjho výletu som zistil, že cena je bez dane), neobmedzené hovory (len v US) a malo by tam byť 10GB dát. Ale nie - je tam dokonca 15GB! To ma poteší. Určite sa mi to zíde. Mladý muž ma naučí, ako používať dve karty naraz a ako vypínať a zapínať dáta a hovory. Mladý muž bol naozaj šikovný. Vyjdem von z obchodu, prejdem asi 10m a už mám prvý hovor na US číslo! Očakávam reklamný telefonát, určite potrebujem nejakú poistku, alebo investovať do akcií. Ale nie – je to ten mladý muž, že zabudol odo mňa vytiahnuť 15$ registračný poplatok a či by som bol taký láskavý, vrátil sa a doplatil to.

Neviem, či aj neplakal, pretože je len na brigáde a možno ho za to aj vyhodia!

Samozrejme, že sa vrátim a vybavili sme to.

Po vybavení e-sim karty si dávam kúsok odtiaľ môj prvý hamburger - menu. Cena okolo 11$, nebol to však žiadny kulinársky zázrak. Oproti nájdem Starbucks, objednám si malé espresso s mliekom. Len tam tá kača nemusela dať to mlieko studené. Celá káva bola vlažná a nechutila mi. Musím si dať na to nabudúce pozor.

burger

starbucks Je 12 hodín a zistil som, že môj hotel má check-in až o 15 hodine, preto sa tu motám. Nakoniec na mňa prichádza únava a tak sa mi nechce ísť električkou a autobusom do hotela, ako som pôvodne plánoval a beriem Uber za 15.28$ a za 15 minút som v hoteli. Vyskúšam, či ma nezoberú skôr. Recepčný je zlatý a hneď sa pýtal mexickej upratovačky, či sa dá skôr ubytovať. Vraví napokon, že do hodiny bude izba hotová.

Oproti mám nákupné centrum - a takých som dnes videl asi tisíc. Je to tu štandard a tuším sa to rozbieha aj u nás - je to také elko s obchodmi, vstup je do každého obchodu zvonka a v strede je parkovisko. Tu presne naproti hotela je jedno také, je tam asi 17 obchodíkov. Poteší ma zubár, síce neviem načo, ale hneď na kraji je BBQ-BURGERS-BEERS. Tak tam teda dnes večer musím ísť niečo ochutnať.

Stále nasávam tú atmosféru tohto kraja. Stále je tu čo obdivovať. Veľmi sa mi páčia domy, bytovky a rôzne objekty v stredomorskej, či akej architektúre. Všetko väčšina v decentných pieskových farbách, fakt pekné. Všade vidím veľké autá, častokrát pri mne zarachodí nejaký 6 litrový motor a ja sa zľaknem. Nikto tu nechodí pešo. Len sociálne prípady, bezdomovci, pochybné indivíduá a ja. Cez deň je to fajn, v noci by som sa ale bál.

Ako si tak čakám vonku v prístrešku na prípravu izby, rozmýšľam, že nemám vlastne žiadnu vodu. Odložím si batožinu na recepcii a vyberiem sa oproti do centra, že si nájdem nejaký obchodík, kde si vodu dokúpim - ale neuveriteľná vec -

vcuclo ma do BBQ-BURGERS-BEERS.

No keď už som teda tu, ochutnám dve pivečká, každé iné. Každé stojí 7$, ale čo už. Pivo je pivo. Idem platiť, mám v ruke 15$, veď aj tringelt treba dať. Servírka počíta účet pri mne na tablete a suma je 15.10$. Trocha ma tým zaskočí, dám je 17$. Neskôr som zistil, že všetky ceny sú uvedené bez dane (teda aspoň v reštauráciách). Tá daň je tu v Kalifornii 7.75% (u nás 20%, že?), takže preto to bolo viac. Tu do BBQ ešte neskôr zbehnem na večeru a pivko.

menu

Vyberiem sa k hotelu, recepčný už na mňa máva, že room is ready. Šupnem mu po pultíku 10$, v priebehu 10ms ich schramstne a ja dostávam klasickú motelovú izbu, presne ako to poznám z filmov. Je na druhom poschodí. Hneď si ľahnem do postele na dve hodinky a okolo 17hod sa vyberiem pešo do REI (asi najväčší, či najlepší outdoorový obchod tu v US, niečo ako Decathlon) dokúpiť posledné zásoby, ktoré mi chýbajú.

cesta do REI 1

cesta do REI 2

V REI si kúpim nafukovaciu karimatku, pekný klobúk, okuliare, jedlo na tri dni (kurnik, ale je to tu dosť drahé), energetické tyčinky a nejaké mlsnotky. Ale nastáva veľký problém - nemajú plynovú kartušu. Celý som vydesený, bez kartuše si vôbec nebudem vedieť nič uvariť, ani jedlo, ani kávu. Nedá sa nič robiť, na zajtra mi pribudne jedna úloha naviac - zohnať v okolí môjho hotela plynovú kartušu.

Zhruba všetky ceny sú tu dvojnásobné oproti Slovensku. Či už jedlo, niektoré potraviny, ubytovanie, Uber a tak. Ale s tým som počítal. Na PCT už nebudú také veľké výdavky, stačí len dokupovať jedlo.

Z REI si beriem Uber (do 10$), nakoľko je už tma, mám veľkú tašku a chcem aj stihnúť večeru oproti v BBQ, pretože tam o 20 hodine zatvárajú. Dávam si burger menu s názvom Americký sval a k tomu aj dve pivečká.

hotel

Okolo 20:15 prichádzam na izbu a za chvíľu sa ukladám spať.

predošlá časť: deň 1

nasledujúca časť: deň 3

moja "príprava" na PCT:

Ako som sa chcel stať hajkerom. Epizóda I. Časť I.

Ako som sa chcel stať hajkerom. Epizóda I. Časť II.

Ako som sa stal hajkerom. Epizóda II. Časť I.

Ako som sa stal hajkerom. Epizóda II. Časť II.

Ako som sa stal hajkerom. Epizóda II. Časť III.