Schody Haiku – zakázaný výstup do nebies na Havaji

Obľubujete chôdzu po schodoch? Robíte dobre. Podľa odborníkov je sedemkrát náročnejšia ako beh po rovine. Pomôže Vám spáliť včerajšiu nočnú návštevu chladničky a zároveň zvýšiť kondíciu. Čo ak je však tých schodov o trošku viac? Napríklad 3,922? Práve toľko sa ich náchádza na Oahu, jednom z Havajských ostrovov. Nech sa páči, schody Haiku...

Po schodoch Haiku až nad oblaky - nelegálne

Schody Haiku boli vybudované počas 2. svetovej vojny. Umožňovali prístup vojenských jednotiek k tajnému vysielaču rádiového signálu. V súčasnosti sú už viac ako 30 rokov uzatvorené a vstup na ne je kvôli ich stavu zakázaný. Napriek tomu sú obľúbeným cieľom pre mnohých turistov, ktorí neváhajú riskovať problémy so zákonom. Adrenalín zo zakázaného a nádherný dych vyrážajúci výhľad na okolie a dolinu častokrát ponorenú do hmly sú až príliš silným lákadlom.

 

Haiku

 

Počas výstupu po „Schodoch do nebies“, ako mnohí nazývajú schody Haiku, sa dostanete až do nadmorskej výšky viac ako 850 metrov, pričom v najextrémnejšom úseku sú schody vertikálne. Výstup nahor trvá 3 až 4 hodiny.

V roku 2016 zašla ľudská túžba po adrenalíne až tak ďaleko, že neznámy turista postavil na ich vrchole hojdačku. Tá však bola krátko po postavení odstránená miestnou samosprávou.