TIP do Bulharska: Mestečko Achtopol a pláž Dolphin beach

Mestečko Achtopol (Ahtopol) by som charakterizoval ako rýdzo bulharské prímorské stredisko. Prečo rýdze? Takto nejako si predstavujem typické Bulharsko bez zásahu veľkých hotelových komplexov, pričom sa zachovala dobrá  ale aj ta tienistá stránka bulharského genius loci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk)

Skoro na tureckej hranici

Achtopol (Ahtopol) sa nachádza približne 90 kilometrov južne od Burgasu a 14 kilometrov juhovýchodne od Careva. Je už teda skoro na tureckej hranici. Mestečko sa rozprestiera na malom skalnatom polostrove, ktorý je približne 500 metrov dlhý a 300 metrov široký. Vďaka svojej polohe je tu super klíma na letnú dovolenku ale aj turistiku. Pričom večer vanie príjemný vánok od pohoria Strandža

Achtopol (Ahtopol)

Samozrejme, do malebných a divokých balkánskych hôr sa dá vyraziť aj na trekovačku. Ak si  chcete oddýchnuť od mora, super možnosť ako využiť čas. Alebo máte možnosť sa vybrať na výlet do Turecka. To je vzdialené len niekoľko kilometrov južne. Celkovo, výhodou Achtopolu je jeho vidiecky ráz a pokoj. Žiaden ruch, ani masová turistika. Príjemné a tichšie prostredie, kde ešte spoznáte tradičné Bulharsko bez vplyvov masovej turistiky. Hlavne, ak sa vyberiete zopár kilometrov do vnútrozemia.

Achtopol (Ahtopol)

Samotný Achtopol je starobylé mesto

V miestnych akvaduktoch sa našlo mnoho kotiev, ktoré svedčia o námorných aktivitách obyvateľov polostrova v rôznych historických obdobiach. Nálezy ako kamenná sekera a zlomky keramiky sú dôkazom toho, že Achtopol bol osídlený už v mladšej dobe kamennej, či staršej dobe bronzovej. Našli sa tu aj trácke artefakty. Na konci 5. storočia pred n. l. sa tu nachádzala kolónia zvaná Agatopolis. Achtopol sa spomína aj v záznamoch o povstaní proti Byzantskej ríši v roku 1185 vedenom bojarmi Asenom a Petrom. V roku 1396 mesto dobyli osmanskí Turci.

V roku 1918 zničil celé mesto požiar

Po katastrofe sa zachoval iba kostol z roku 1796 a teraz je súčasťou kláštorného komplexu. Achtopol bol teda po požiari úplne prestavaný od základov. Možno tu by som videl aj mierny handicap tohto miesta. V porovnaní s neďalekým Nesebarom, či Sozopolom tu chýba kompaktné staré centrum. 

Achtopol (Ahtopol)

Achtopol je bokom od veľkých turistických centier, ak teda hľadáte pokoj, vidiecky ráz, v krátkej vzdialenosti aj hory a hlavne v okolí nádherné divoké pláže, ide o vhodné miesto.

Do hodiny cesty sa nachádza niekoľko ďalších malých prímorských letovísk, ako napríklad Carevo, Lozenets, Varvara, Sinemorets a najjužnejší bod bulharského pobrežia Čierneho mora - Rezovo.

Dnes je tak Achtopol malé prímorské mesto s parádnou plážou, príjemnými reštauráciami a pohodlnými hotelmi. Možností ubytovania sú rôzne, od hotelov až po izby v penziónoch, či bungalovové komplexy.

Achtopol (Ahtopol)

Pláž Doplhin

Čo mňa najviac nadchlo bola neďaleká Doplphin beach, možno dva kilometre od mesta. Pláž je ukrytá v malom zálive a dostanete sa na ňu z hlavnej cesty úzkym a strmým chodníkom, ktorý začína hore na parkovisku v rovnomennom kempe Dolphin. Ak hľadáte divoké pobrežie, pláž Doplhin je super TIP! Voda bola krištáľová a je tam aj malý bar s jedlami a osviežením. 

Dolphin beach achotopol Dolphin beach achotopol POZOR: Pláž v jednej časti využívajú aj nudisti. Aspoň v čase našej návštevy tam boli. 

Hore v kempe sa dá ubytovať aj v bungalovoch a výhľad na more + večerná grilovačka na parádu. Ak máte v pláne ešte počas leta pocestovať Bulharsko alebo tam vyraziť na ROADTRIP, túto pláž Dolphin Beach Bar & Dinner a kemp určite odporúčam aspoň na jedno prenocovanie.

Dolphin beach achotopol