Bulharský ostrov Svätej Anastázie – top miesto na požiadanie o ruku

Aj vy ste sa po prečítaní titulku pousmiali? Či už to bol úškrn alebo zasnený úsmev, vedzte, že na dovolenke v Bulharsku niet lepšieho miesta na romantické momenty ako je ostrov Svätej Anastázie.

Cesta na ostrov Svätej Anastázie, Bulharsko

Vydajte sa na najmenší obývaný ostrov sveta

Cesta k ostrovu Svätej Anastázie vedie len 30 minútovou plavbou malinkou loďou s kapacitou 100 ľudí z prístavu v Burgase. Je od neho vzdialený 6,5 kilometra. Stačí si kúpiť lístky a dobrodružstvo sa môže začať.  Vulkanický skalnatý ostrov sa rozprestiera na rozlohe 0,01 km2. To ho automaticky radí do rebríčka najmenších obývaných ostrovov sveta. Že je ostrov jednoducho ľúbezný pochopíte hneď ako loď zakotví.

ostrov Sv. Anastazie

Maják z roku 1889, jaskyne ukryté pod hladinou mora, múzeum s lodným stropom, hotel, kamenný kostolík s unikátym dreveným ikonostasom, dych berúce výhľady na 17 metrov vysoké útesy i reštaurácia s oknami priamo na šíre more to všetko nájdete na tak malej ploche. Kláštor liečiteľky „St. Anastasia Pharmacolitria“, ktorého časti sa zachovali dodnes je unikátnym a zároveň jediným ostrovným kláštorom v Bulharsku.

muzeum na ostrove sv. Anastazie

MODLITBOU NA PIRÁTOV

Čo by to bolo za ostrov keby nebol opradený povesťami? Podľa legendy sa tu ukrýva poklad. Stráži ho však duch mŕtveho piráta, a preto sa dodnes nenašiel. Keď si piráti na poklad robili zálusk a snažili sa ho mníchom žijúcim na ostrove ukradnúť, loď im v búrke rozbila Svätá Anastázia. Mnísi ju v strachu o život privolali modlitbami. Odvtedy nesie ostrov ako symbol vďačnosti rovnomenné meno.

poklad sv. anastazia

Bulharský Alcatraz? Nie úplne.

Ostrov Svätej Anastázie mal štyridsaťpäť rokov nie práve najlichotivejší názov. V rokoch 1945- 90 ho volali Boľševik. Áno, tušíte správne. Nachvíľu bol bulharským Alcatrazom. Svoje bezsenné noci si v miestnom kláštore odsedelo 132 politických väzňov a agrárnikov, ktorých sem režim v roku 1923 exiloval. Plán vlády kvôli náročnej údržbe väzenia zlyhal a väzňov premiestnili do Burgasu. Ako dokumentuje výstava v múzeu, o dva roky neskôr po útoku v  kostole sv. Nedelya v Sofii väzenie opäť obnovili. 43 zajatcom sa 9. júla podarilo uniknúť na dvoch loďkách na mys Čukalya, odkiaľ pokračovali a ukryli sa v hore Strandža. Časť kláštora sa na ich pamiatku neskôr zmenila na múzeum.

ostrov Sv. Anastazie

Neskôr pribudol hotel, vybudovali sa cestičky i mini amfiteáter. Ostrov, vlastnený Pravoslávnou cirkvou, no manažovaný spkromným podnikatľom, dnes patrí k obľúbeným miestan romantických duší i priaznivcom zaujímavých múzeí.

Multi múzeum

Múzeum, na tomto mini ostrove vás príjemne prekvapí. Len čo, po prechode úzkymi dverami kláštora, vystúpate na prvé poschodie, ohúri vás nielen lodný strop, ale aj prepracovaná expozícia. Tá vás prevedie od čias legiend a modliacich sa mníchov, cez doby politických väzňov, prenasledovaných básnikov, ktorých verše si v jednej z miestností môžete v Bulharčine popočúvať k prehliadke živočíchov Čierneho mora a vyskúšať si môžete vďaka VR okuliarom aj potápanie sa v mori.

muzeum na ostrove sv. Anastazie muzeum na ostrove sv. Anastazie Certifikát ostrovČana

Ak by ste si zabudli fotoaparát ako dôkaz toho, že ste na ostrove boli vám môže poslúžiť Certifikát ostrovčana. Stačí si ho pri východe vypísať a tento suvenír je len váš.

certifikat ostrovana

Ak by vám objavovania nestačilo nevynechajte kostolík a určite v reštaurácii s oknami do mora ochutnajte miestne špeciality. Na kávu vás však pošlú do "kaviarne" s ešte lepším výhľadom na more a vy razom pochopíte, že mali pravdu.

ostrov Sv. Anastazie

Kde svojej polovičke poviete pár romantických slov nechám už na vás. Ostrov ponúka mnoho zákutí a navodzuje atmosféru miesta, z ktorého sa vám nechce len tak odísť. Nuž nemusíte... stačí si dohodnúť noc v hoteli a vaša romantika môže nabrať iné obrátky.