Dedinka Gerana: víno, folklór i tanec na žeravých uhlíkoch

Poznáte ten pocit, keď sa stlačením kľučky dverí ocitnete zrazu v inom svete? Presne takýto dojem navodí dedina Gerana v Bulharsku. Etnografický komplex, 15 kilometrov od Slnečného pobrežia, nie je pre zdatných cestovateľov azda ničím novým a predsa vie prekvapiť. Tí, ktorí sa do Bulharských končín ešte len vydáte, vie byť návšteva Gerany príjemne stráveným večerom s adrenalínovou bodkou, v podobe tanca Nestinárov.

Vstup do dediny Gerana lemovaný viničom

Láska ide cez žalúdok

Túto starú pravdu dobre poznajú aj Bulhari. Hneď po vstupe do tradičného gazdovského kameňom vydláždeného dvora, popretkávaného viničom a prúteným plotom váš zrak padne na sudy vína, z ktorých si môžete čapovať koľko vám hrdlo ráči. Samozrejme opatrne, inak by ste sa ukrátili o prehliadku mini skanzenu, gazdovského dvora, magického kostolíka a večerného programu plného farieb, tanca i mýtických postáv.  

Povestné Bulharské víno si hostia Gerana village vedia čapovať sami.

Na drevenom stole prestretom v originálnom ľudovom štýle vás okrem vína už víta domáci chrumkavý pečený chlieb i šopský šalát s tradičným Bulharským syrom.

Po krátkej pauze či prehliadke skanzenu, tradičného kostolíka i mini farmárskeho dvora ochutnáte tradičnú Bulharskú fazuľovú polievku servírovanú, ako inak v keramike, ktorú naše staré mamy okrem ružovej vody nosievali z dovoleniek ako suveníry.  Táto časť večere poteší najmä vegetariánov. Pre mäsožravcov i milovníkov tradičných jedál je ako hlavný chod servírovaný džuveč. Ak ste ho ešte nejedli ide o mäso dusené so zeleninou zapečené v špeciálom kameninovom hrnci, v ktorom sa jedlo aj servíruje a uchováva sa tak jeho originálna chuť.

Bohato prestreté stoly v dedinke Gerana Tradičná fazuľová polievka.

Tance, v ktorých sa stratíte v čase i priestore 

Najedení? Začína sa program. Na pódiu pred vami sa začne odohrávať celá história osídľovania Bulharska. Pred očami sa vám mihocú mýtické postavy, trochu pripomínajúce slovenské fašiangy, ktoré v zapätí striedajú šikovní tanečníci s prepracovanými choreografiami i tradičnou hudbou, dotvárajúcu celkovú atmosféru vášho „únosu“ v čase i priestore.

Ak ste sa nazdávali, že budete len pasívne sledovať dianie pred vami tanečníci vás rýchlo vyvedú z omylu. Tých odvážnejších vyzývajú vyskúšať si tradičný svadobný tanec, ktorý sa začína obliekaním jednotlivých kúskov kroja priamo na pódiu. Tak čo idete do toho?  Nemusíte byť rodeným tanečníkom, veď v dedine Gerana je najdôležitejšie zabaviť sa a nebrať sa príliš vážne.

Otvorenie folklórneho večera

Nestninári, čarodejníci ohňa

Hneď po zotmení sa celé dianie presúva k obrovskej vatre, ktorá tu horela od vášho príchodu. Na starosti ju má, trampským jazykom povedané, Pekelník, v Bulharčine preložené ako Nestinár. Nestinár je ale viac ako Pekelník. Je to špeciálny tanečník, profesionálny krotiteľ ohňa, ktorý súborom rituálnych tancov prináša svetlo na tmavú zem a na žeravých uhlíkoch tancuje ako keby v tranze (alebo len opojený domácim vínom) naboso.

Aj keď ide o pohanský tanec ako rekvizity používa ikony Svätého Konštantína a Svätej Heleny. Práve títo dvaja svätci sú v bulharských a gréckych dedinách oslavovaní formou festivalu, sprievodov, veľkolepých osláv i obety zvierat každoročne vždy 21.-23. mája.

Tanec Nestinárov sprevádzaný hrou na gajdy

Počiatky Nestinárstva siahajú ďaleko do histórie. Prvá zmienka sa datuje až v roku 1866. V období prvej svetovej vojny vyvraždením obyvateľstva v daných oblastiach Nestinárstvo takmer zaniklo. Dodnes sa tento pohanský rituál extatického tanca praktizuje v južnom Bulharsku či Severnom Grécku, kde sa ale nazýva anastenaria.

Podľa miestneho sprievodcu až deväťdesiat percent Bulharov sú pohania, a preto sa aj tento rituálny tanec dodnes uchováva a patrí k tradičným klenotom južného Bulharska.

Rituálny tanec Nestinárov sprevádza aj vystúpenie tanečníkov symbolizujúcich svetlo a jeho putovanie

Či už sa rozhodnete pozrieť si tradičné tance, mini gazdovský dvor, etnografické múzeum alebo túžite len tak po celom dni objavovania stráviť chvíľu pri príjemnom programe a jedle dedinku Gerana v Orizare určite nevynechajte.

Všetky potrebné informácie nájdete na ich oficiálnej stránke: https://geranavillage.com/