Dovolenka v bulharskom Nesebare - pamiatky, história, čo navštíviť

Atraktívne piesočnaté pláže, stále dobré ceny v letoviskách, atrakcie, historické mestá, dobrá kuchyňa. Bulharsko sa ešte stále pre Slovákov oplatí. A nielen čo sa mora  a slnka týka, ale je tu aj čo obdivovať z historického hľadiska.

Čierne more má síce v názve "čierne", no v skutočnosti je to more čisté a hlavne príjemne teplé. Celkovo, v Bulharsku ako keby slnko pieklo ešte viac ako pri pobreží Stredozemného mora. Pritom večer je príjemne, od hladiny mora pofukuje chladivý vánok. Vlny tu vedia byť občas dosť divoké, čiže o zábavu je často postarané. Pláže sú veľmi príjemné z jemného piesku a vstup do mora je pozvoľný. To je výhoda pre rodiny s deťmi, starších ľudí, či menej zdatných plavcov.

Ešte stále výhodné ceny 

A samozrejme, silným lákadlom sú aj ceny. Zájazdy od cestoviek si viete kúpiť v all inclusive formáte mimo sezónu aj za 300/400euro na osobu. Alebo to zoberiete do vlastných rúk, kúpite letenku napríklad cez Ryanair z Viedne do Burgasu, zarezervujete hotel alebo apartmán, požičiate si auto a máte o program postarané. Z letiska v Burgase sa možno autobusmi za niekoľko euro alebo taxíkmi dostať do všetkých okolitých letovísk, ktorých je v okolí neúrekom - Sozopol, Pomorie, Nesebar, Černomorec, Primorsko, Kiten... Pritom auto z požičovne napríklad v Nesebare viete zohnať v cene od cca 30 euro na deň, čo je už pri dvoch osobách veľmi príjemná cena. 

My sme to riešili na odporúčanie cez požičovňu Ramacar a boli úplne v pohode, seriózne jednanie: http://ramacar.com/en/rent-a-car/

A ktorú oblasť zvoliť? Nesebar

Jedným z najnavštevovanejších letovísk je Nesebar. Tu sme si rozložili základňu aj my. Teda, konkrétne hneď vedľa na Slnečnom pobreží, no k tomu sa dostanem o zopár riadkov neskôr. Bol som tu už niekoľko krát a vždy sa sem rád vraciam. Nesebar je veľmi príjemný. Jeho uličky, vône, chuť vína, výhľady na more. Starý Nesebar mám jednoducho rád. 

Nesebar

Vyhovuje mi svojou typickou čiernomorskou zástavbou dvojposchodových drevených domov. Tie sa tlačia k sebe v krivolakých uličkách, ktoré sú v lete plné obchodov so suvenírmi. Nesebar je aj obľúbeným centrom pouličných umelcov, nájdete tu mnoho maliarov i muzikantov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť tunajšej atmosféry. Ale čo ma na tomto mieste fascinuje je aj množstvo byzantských kostolov a pamiatok, ktoré dotvárajú atmosféru.

Od roku 1983 je Nesebar zapísaný aj na zozname UNESCO a patrí k najstarším mestám v Európe. 

Nový Nesebar je naopak moderné mestečko ležiace asi 500 metrov od historického centra. So starou časťou je nová časť spojená cestou, či lepšie povedané šijou, ktorú lemuje more. Inak je v podstate Starý Nesebar ostrov. Iba dopoviem, že nová časť mesta a okolie sa stále rozrastá o nové hotely, obchody a reštaurácie.

Nesebar Nesebar

Kostol sv. Štefana a ďalšie pamiatky

Historickou perlou Nesebaru je chrám svätého Štefana. Trojloďová bazilika dlhá 12 metrov a široká 9,5 metra je vyzdobená 258 nástennými maľbami, na ktorých je vyobrazené vyše tisíc postáv. Pôvodné bazilika bola z tehál a kameňov postavená v 10. až 13. storočí. Neskôr, v 16. storočí bol kostol predĺžený a o dve storočia neskôr bola pristavaná vstupná časť. Za povšimnutie určite stojí pôvodná maľovaný ikonostas alebo ozdobná drevená kazateľnica zo 16. storočia.

Nádhernými nástennými maľbami z obdobia bulharského národného obrodenia sa môže pochváliť aj Kostol Krista Pantokratora zo 14. storočia. Architektúra tohto kostolíka spadá do typického neskorého byzantského štýlu je veľmi častým objektom fotoaparátov, nakoľko je v strede starého centra.

Kostol Krista Pantokratora

Veľmi obľúbenou je aj ruina Chrámu svätej Sofie. Tento chrám pochádza z 5. storočia, z úplných počiatkov kresťanstva. Pre zaujímavosť, chrám vyplienili v 13. storočí benátski piráti a ukradli z neho viacero relikvií, ktoré sú dnes v kostole svätého Salvátora v Benátkach. Ide o telo svätého Teodora, ruku a čeľuste svätého apoštola Andreja, lebku svätého Sixta a ruku svätého Bartolomeja. Chrám ale začal časom postupne upadať a chátrať, v 18. storočí bol úplne opustený a zanechaný v ruinách. Tie sú dnes zakonzervované, v okolí je množstvo reštaurácii, hrajú sa tu deti, konajú predstavenia a koncerty.

Chrám svätej Sofie Nesebar Chrám svätej Sofie

Na okraji starého mesta, na príjazdovej ceste cez "šiju" stojí unikátny drevený veterný mlyn. Veľmi dobrý fotopint.

Vynechať by ste nemali ani Archeologické múzeum s rozsiahlou zbierkou ikon a antickou keramikou. Neďaleko prístavu sú dobre zachovalé hradby, cez ktoré je aj impozantný vstup do mesta a v uliciach je dláždenie z čias stredoveku i antického Grécka a Ríma.

Tu máte pekne vyobrazené na mape všetky významné pamiatky v Nesebare: http://www.ancient-nessebar.com/

Nesebar

Slnečné pobrežie

Samozrejme, keď už ste tu, chcete sa aj okúpať v mori. Samotné staré centrum Nesebaru za týmto účelom vhodné nie je, nakoľko pobrežie je kamenisté. No hneď vedľa začína Slnečné pobrežie. Približne 200 metrov široká a 8 kilometrov dlhá pláž so zlatistým pieskom. A plno hotelov, atrakcií, reštaurácii, barov. Teda, aspoň v niektorých častiach. Iné časti sú naopak pomerne tiché. V každom prípade, Slnečné pobrežie ma zaujímavú pobrežnú promenádu. Tu už ale staré pamiatky nehľadajte. Všetko je novo vystavané, niekedy až gýčovo. Typický prímorský rezort. Ak chcete romantiku a kľud, je lepšie sa ubytovať v apartmánoch priamo v starom Nesebare alebo na opačnej strane, ktorá sa nazýva Ravda. Tá je oveľa pokojnejšia od Slnečného pobrežia a na ubytovanie aj lacnejšia.

Malý rodinný hotel Panorama tu vlastnia Slováci: http://www.hotel-panorama.biz/sk/home

Slnečne pobrežie Bulharsko Slnečne pobrežie

Ako sa pohybovať v Nesebare

Tu treba dať pozor, najmä ak by ste sa sem vybrali autom. Starý Nesebar je malý a prístup autom je obmedzený. Autá a autobusy sa dostanú len na okraj polostrova. Celá historická časť je pešou zónou. Vjazd sem majú iba domáci obyvatelia.

  • Autobus stojí priamo pred vstupnou bránou pred starými hradbami. Tu vám zastaví aj taxík. Mestský autobus stojí zopár centov. No nechodí veľmi často. Je dobre si odfotiť cestovný poriadok. 
  • Taxikár si v sezóne za jednu jazdu dlhú približne 5-7 kilometrov vypýta aj 10-15 euro. Na taxíkoch je aj oficiálny taxameter, no cenu si aj môžete dohodnúť. No treba dávať pozor, taxikári sú tu dosť špekulanti. 
  • Napríklad zo Slnečného pobrežia sa sem viete dostať aj turistickým vláčikom. Ten stojí na dospelú osobu 5 leva. Posledný vláčik ide smerom späť na Slnečné pobrežie o 23.00. Ak zmeškáte, na mieste stojí veľa taxíkov alebo vyrazte pešo popri pláži.
  • Zo Slnečného pobrežia sa viete dostať do Nesebaru aj turistickou loďou. Tá premáva z móla v strede Slnečného pobrežia zhruba každých 30 - 45 minút. Cenu si už presne nepamätám, no rodina s deťmi dá za jednu jazdu asi 15 Euro. Bližšie informácie o cene vám poskytnú priamo na móle alebo v Nesebare pred sochou svätého Mikuláša pri vstupe do starého centra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk)

Čo sa auta týka, to viete pomerne bez problémov zaparkovať pred vstupom do starého mesta. Počítajte však s plateným parkovaním. Zaparkovať sa oplatí ešte v novej časti mesta pred "šijou". Alebo po prejazde šijou viete zahnúť hneď doprava. Tam je aj oficiálne parkovisko - Old town Nessebar Parking, pred miestnym prístavom lodí. Ceny sú približne jedno Euro za hodinu, čo je v pohode.

Táto cena však môže zaťažiť rozpočet v prípade, ak sa chcete ubytovať priamo v centre starého Nesebaru v apartmáne. Tu treba rátať aj s položkou za parkovanie. Ubytovanie v centre je možné buď v súkromných apartmánoch alebo aj malých hoteloch.

Zopár možností na ubytovanie nájdete TU.