Veliko Tarnovo? Let's do it!

Mesto Veliko Tarnovo v Bulharsku určite mnohí poznáte, no rovnako mnohí o ňom zrejme počujete po prvýkrát. Po dlhých rokoch som mal opäť možnosť sa poprechádzať po jeho krásnych zákutiach. A rovnako ako kedysi, aj teraz to stálo zato!

Tu je zopár dôvodov a hlavne ukážem niekoľko fotiek, prečo dať Veliko Tarnovo do svojho cestovateľského itinerára. Odporúčam napríklad v rámci roadtripu po Balkáne, čo je v súčasnej dobe dostupné dobrodružstvo s množstvom zážitkov. Veliko Tarnovo Jozef Terem, Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo na severnom úpätí pohoria Stará Planina je jedným z najkrajších miest Bulharska, pre mnohých najkrajšie. A zároveň je jednou z najdôležitejších historických lokalít v krajine a jedným z najstarších miest na Balkáne. Hmatateľné stopy siahajú až do 3. tisícročia pred naším letopočtom, neskôr (okolo 12. storočia nášho letopočtu) sa mesto stalo centrom Druhej bulharskej ríše. 

Veliko Tarnovo

Hlavné mesto Bulharskej ríše

Veliko Tarnovo (do roku 1965 iba Tarnovo) bolo v zlatej ére bulharského cárstva hlavným mestom a zostalo ním až do roku 1393. V ten rok bolo po trojmesačnom obliehaní dobyté a vyplienené Turkami. Ruiny cárskeho paláca, starého patriarchálneho chrámu a znovu vybudovaná pevnosť Tsarevets na rovnomennom kopci (slovensky Carevec) sú nemými svedkami slávy tejto kedysi jednej z najmocnejších ríš sveta.

Áno, Bulharská ríša bola na krátke obdobie počas panovania cára Simeona na prelome 9. a 10. storočia zrejme najmocnejšia v celej Európe. Ešte predtým, v roku 813 dokonca Bulhari obliehali Konštantinopol. V roku 811 bulharský chán Krum na hlavu porazil byzantského cisára Nikefora I. a z jeho lebky si nechal vyrobiť pohár na víno. Bulhari majú skutočné slávnu minulosť, načo sú aj patrične právom hrdí. 

 

Veliko Tarnovo Veliko Tarnovo

Hoci Turci mesto zničili, pamiatky sa postupne obnovujú a dnes je hradný kopec Carevec obohnaný mohutnými hradbami a je naň úchvatný výhľad. Pod hradbami a strmými bralami sa kľukatí rieka Jantra, na ktorej skoro kolmé kamenné steny sú prilepené domy z 18. až 19. storočia, ktoré tvoria rozsiahle staré centrum. Na panorámu mesta je z výšky veľmi pôsobivý pohľad. Navyše, nad mestom existujú rôzne presklené vyhliadky, ktoré zaručujú skvelý panoramatický zážitok. Pozri nižšie na video, tu je jedna z nich:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk)

Mesto leží na troch kopcoch: Carevec, Trapezica, Sveta Gora, ktoré od seba oddeľuje kľukaté koryto rieky Jantra.

  • Carevec (Tsarevets) - ako už jeho názov napovedá, mal spomedzi lokalít najlukratívnejšie postavenie – bol miestom, kde stálo sídlo bulharského cára, šľachty a ďalších dôležitých obyvateľov.

Tsarevets, Veliko Tarnovo

  • Sveta Gora – mestský park a polostrov obklopený riekou Jantra, uprostred neho je dnes jazdecký Pamätník Ivana Asena a za ním Štátna umelecká galéria. Veľmi pekné miesto, z ktorého je zdola výhľad na okolité domy prilepené na strmých bralách. 

Sveta Gora, Veliko Tarnovo Sveta Gora, Veliko Tarnovo Sveta Gora, Veliko Tarnovo

  • Kopec s pevnosťou Trapezica - od Carevca je oddelený riekou Jantra a stál na ňom prvý hrad dynastie Asenovcov, zakladateľov Druhej bulharskej ríše. Po tom, čo sa hlavným sídlom vládnucej vrstvy stal Carevec, Trapezica sa vykryštalizovala ako sídlo bojarov (bulharských šľachticov) a ortodoxných kňazov.

Trapezica, Veliko Tarnovo

Dnes je Veliko Tarnovo symbolom bulharskej štátnosti, navyše ide o jedno z najkrajších miest v krajine. Samotní Bulhari váhajú medzi Plovdivom alebo Velikým Tarnovom. Bol som v oboch a musím povedať, že každé ma svoje osobité čaro. Ťažko si vybrať. Plovdiv má veľkú pešiu zónu s množstvom reštaurácii, Veliko Tarnovo ma zase stredoveké centrum. Asi bude najlepšie, ak posúdite vy sami.

Veliko Tarnovo sa tak postupne dostáva do pozornosti aj zahraničných turistov, hoci leží vo vnútrozemí ďaleko od preslávených pláží. 

Veliko Tarnovo Veliko Tarnovo

Strmé svahy, miestami dosahujúce výšku aj dvesto metrov ma ohromili monumentálnosťou.  

Dve hlavné stredoveké pevnosti boli vystavané na Carevci a Trapezici. Obopínajú ich mohutné hradby využívajúce prírodné skaly pod nimi. Pevnosť na Carevci mala tri vchody, ten hlavný bol cez padací most a ďalej dve brány. V 13. storočí bol postavený širší prstenec hradieb, ktorý ešte chránil rozrastajúce sa mesto. Dnes sa hradby postupne rekonštruujú.

Na Carevci sú už skoro komplet postavené, na Trapezici sa postupné budujú. V meste sa zachovalo aj pozoruhodné množstvo krásnych kostolov.

Tsarevets, Veliko Tarnovo

Výlet z Varny alebo Sofie

Aj keď, ako bolo povedané, neleží Veliko Tarnovo pri mori, oplatí sa celkom určite urobiť minimálne jednodenný výlet. Napríklad z Varny je to sem len niečo málo cez 200 kilometrov. Turci toho síce veľa zničili, no nechali stáť viac ako 400 domov a tiež osemnásť kostolov. Ďalej je tu už spomínaná obrovská pevnosť Carevec (Tsarevets) a staré mesto so svojimi uličkami, ktoré si stále zachovali parádny historický šmrnc. Zo Sofie sa môžete dostať do mesta asi za 3,5 hodiny autobusom alebo 5 hodín vlakom. No z Varny je to o niečo kratšie.

  • Ja však odporúčam zobrať auto a vyraziť do Bulharska na vlastnú päsť priamo zo Slovenska a pochodiť aj ďalšie krásne zákutia bulharského vnútrozemia. 

Veliko Tarnovo Veliko Tarnovo