Bulharský kláštor Aladzha: jaskynné obydlie, o ktorom vie celý svet

Vietor zametá naše stopy. Potom ich pohltí čas... Vytvorený bol tento svätý kláštor. Na počesť Spasiteľa. Pretože kameň je odolnejší ako človek a Viera je súčasťou večnosti... ponára do hlbín zamyslenia sa tabuľa hneď pri vstupe od Bulharského kláštora Aladzha, kúsok od Varny.

Miesto opradené legendami, bez pochyby patrí k top destináciám, ktoré na svoje stránky pridávajú cestovateľské brožúry i milovníci inakosti. Stredoveký skalný kláštor je naozaj okúzľujúci a tajomný zároveň s kameňom, vierou a večnosťou viac ako prepojený.

kláštor Aladzha

Les ako útočište

O minulosti kláštora sa vie málo. Predpokladá sa, že  príbytok stredovekých mníchov vznikol počas byzantskej nadvlády v Bulharsku v období 11. - 12. storočia, kedy sa obnovili kláštory i kostoly z ranného kresťanstva. Mníchov, ktorí sa tu usadili určite okúzlila nielen odľahlá oblasť, v ktorej sa kláštor nachádza ale aj okolité lesy plné plodín, vody i vzácnych drevín, ktoré tu vidieť dodnes.

kláštor Aladzha

TAJOMSTVO MNíchov

Les vás objíme hneď po prechode drevenou vstupnou bránou a po celý čas vás bude držať v náručí. Zalesnená oblasť ponúkla mníchom okrem skvelého úkrytu aj vápencové skaly, ktoré sa stali ich domovom. Či otvory v skalách vytesali mnísi alebo nie, je dodnes záhadou, keďže archeologické nálezy toho veľa neodhalili. Mnísi si tajomstvo vzniku tohto miesta ako keby zobrali so sebou do večnosti. kláštor Aladzha

V múzeu, do ktorého vstúpite na úvod prehliadky prezradí, že v 12. - 14. storočí v období Druhého bulharského kráľovstva prialo rozmachu kresťanstva. Po útlaku predošlej éry sa začali obnovovať kláštory ba i stavať nové kostoly. Na Bulharsko v tých časoch útočili osmanskí Turci a mnísi sa uchyľovali do kláštorov. Aladzha vynikal ako veľkosťou tak výzdobou.  Múzeum rovnako prezrádza, že existujú  dôkazy o tom, že kláštor bol zrekonštruovaný a nanovo vymaľovaný s podporou vládcov Dobrudžovho kniežatstva. Počas celej prehliadky sa z reproduktorov ozýva sakrálna hudba, ktorá miestu dodáva tú správnu tajomnú atmosféru.

kláštor Aladzha

kláštor Aladzha Osmanské útoky na Balkáne mali za príčinu ukončenie obydlia mníchov. Legenda hovorí, že mnísi boli zabití osmanskými útočníkmi po porážke križiackej armády vedenej poľsko-uhorským kráľom Vladislavom III Yagelom v bitke pri Varne v roku 1444.

Kláštor zbavený podpory štátu a cirkvi v podmienkach cudzieho jarma postupne v ďalších storočiach upadol do zabudnutia. Čas bol nemilosrdný ani pokiaľ ide o jeho autentické kresťanské meno. Arabsko-turecký názov „aladzha“ („pestrý, farebný“) sa k nám dostal iba v dnešnej dobe.

kláštor Aladzha

Dvojposchodový kamenný kláštor nemá na svete veru hocikto. Kamenné kláštorné jaskyne sú vytesané do takmer 40 m vysokej vápencovej skaly. Na spodnej úrovni nájdeme kláštorný kostol, komory, kuchyne i jedálne, hospodárske priestory, menší cintorínsky kostol a krypty. Horné poschodie ukrýva kláštornú kaplnku a nádherný výhľad na okolitú prírodu i nádvorie, na ktorom sa v lete uskutočňujú kultúrne podujatia.

kláštor Aladzha

kláštor Aladzha

kláštor Aladzha

Koncom 19. stor. Karel Shkorpil zaznamenal legendu, podľa ktorej kedysi názov kláštora bol St. Spas (od Krista Spasiteľa) alebo Nanebovstúpenie. 

kláštor Aladzha

Kláštor Aladzha je dnes najznámejším stredovekým jaskynným kláštorom pozdĺž bulharského pobrežia Čierneho mora. Mnísi doň prišli v 12. – 13. storočí a o 6 storočí neskôr začali kláštor skúmať bratia Škorpilovci. Naši susední bratia, ktorí boli v Bulharsku viac ako doma sa považujú za zakladateľov bulharskej archeológie. Od roku 1927 je kláštor verejnou historickou pamiatkou a od 1968 sa radí k architektonickým kultúrnym pamiatkam národného významu.

kláštor Aladzha

Do kláštora Aladzha sa môžete dostať autom alebo verejnou dopravou - autobusovou linkou 29. Zastávka nesie rovnomenné meno a tak vystúpiť nebude vôbec náročné, ísť viete aj autobusom č. 9, vystúpiť musíte ale na zastávke Čajka a malý kúsok sa prejsť.