Historický park pri bulharskej Varne: Miesto, kde cestujete v čase

Zažiť svet až 10 000 rokov spať, prejsť sa po praveku cez rímsku éru, okolo kráľovstiev a pritom nevlastniť Časo-stroj.  Historický park, len 33 kilometrov od Varny, na vás dýchne autentickou históriu, prevedie domácnosťou prvých ľudí, Tráckym múzeom či dobovými jedlami pošteklí aj chuťové poháriky. Neveríte? Poďte sa presvedčiť.

Desať tiscíc rokov V jedNOM DNI  

Kráčajte tisícročiami a vlastne zostaňte na jednom mieste. Historický park je niečo nové a unikátne. Aj preto si od svojho vzniku a spustenia, v lete 2019, odniesol už niekoľko ocenení.  

Je to najväčší a zároveň prvý historický, kultúrny a oddychovo-vzdelávací park svojho druhu na svete.

Tento komplex po svojom finálnom dokončení obsiahne plochu 50 hektárov a už teraz je načo sa pozerať. Autori park rozdelili do piatich veľkých období ľudskej civilizácie, ktoré nájdete vedľa seba tak prirodzene ako stromy v lese. Spolupracovali na ňom etnografi, historici, archeológovia i vedecká obec.

Historický park, Bulharsko

Komentovaná prehliadka začína v stredovekej pevnosti, kde sprievodkyňa na mini makete areálu ukazuje trasu prehliadky. V zápätí sa už ocitáte pred chatrčami prvých ľudí. Ste v neolite. Na naše prekvapenie všetkého je možné sa dotýkať, čo dáva aj logiku, veď v maličkých hlinených domčekoch nájdeme iba základné zariadenie.

Historický park, Bulharsko Historický park, Bulharsko

MúdroSť prvých civilizácií

Že hlinená podlaha veľmi dobre izolovala, prvá keramika neslúžila len účelovo, ale aj ako dekorácia či sakrálne, že človek postupne budoval základy stolovania, varenia i úpravy jedál - evolúciu ľudstva i toho ako sme postupne uľahčovali svoju existenciu pochopíte v domčekoch z obdobia neolitu a chalkolitu. Navyše, ak tam zavítate v lete, na vlastnej koži môžete pocítiť ekologickú klímu, v domoch zo slamy a hliny. Na vlastné oči si tu navyše viete obzrieť náčelníka v jeho plnej výzbroji. Vosková figurína je tak dokonalá, že máte pocit, že ide o skutočného človeka. Veď raz ním aj bol a jeho pozostatky ste si mohli pozrieť v archeologickom múzeu bratov Škorpilovcov vo Varne. 

Historický park, Bulharsko

Historický park, Bulharsko

Všetka česť Trákom

Kto by nepočul o Trákoch? Udatných strategických, neporaziteľných bojovníkoch, ktorí sa stali v staroveku najpočetnejším národom a za čias Alexandra Veľkého (Macedónskeho) žili v Trácii, ležiacej na jeho území? Stopy tohto indoeurópskeho národa nájdeme v dnešnom Rumunsku, Bulharsku i východnom Srbsku, ba i oveľa ďalej. Trácia je v súčasnosti časťou južného Bulharska, severovýchodného Grécka a európskej časti Turecka. Aj preto Trákom v Historickom parku venovaná celá jedna časť. V príprave je aj časť Rím, no na tú si budú návštevníci ešte chvíľu počkať.

Zabi draka, poraz chaos

Tráci boli povestní svojou lukostreľbou a pozorné oko si iste rýchlo spojí sochu lukostrelca pred vchodom do Historického parku práve s touto časťou. Tráci počas búrky chodili s lukmi na otvorené priestranstvo a pálili šípy na oblohu. Verili, že bohu Zeusovi tak ukazujú svoju nebojácnosť a demonštrovali tak, že sú jedinými pánmi svojich životov a osudov. Rituál je spojený s mýtom o drakovi, kedy boh hromu vyzbrojený bleskami porazil sily chaosu, ktoré nadobudli podobu hrôzostrašného draka. Pretože je desivý drak je často prirovnávaný k búrkovým mrakom, streľba do neba je výrazom boja večných nepriateľov.

Historický park, Bulharsko

Historický park, Bulharsko

Otcovia dnešných Bulharov: Protobulhari

Po návšteve hrobky z Tráckych dôb kráčate ďalej do stredoveku. Ocitáte sa v dobe prabulharov. Naskytne sa vám pohľad na auly – bulharskej pevnosti, paláce i nádvoria. Postavené boli na základe archeologických vykopávok v severovýchodnom Bulharsku a vy máte pocit, že tí čo v nich žili, len išli bojovať a o chvíľu sa vrátia. Pevnosti slúžili ako centrá vojenskej a administratívnej moci bulharských vládcov od skorého stredoveku.

Historický park, Bulharsko

Na boj používali bulharskí bojovníci rôzne obranné a útočné zbrane, čo im v bitke prinieslo mnoho výhod. Spolu s Trákmi ich spájal luk ako hlavná bojová zbraň. Protoblulhari, ale luk na rozdiel od Trákov, vylepšili o odpojiteľnú tetivu, čo umožňovalo schovať ho do rukáva a neraz oklamať nepriateľa. Ich obydlia od malej jurty na kolesách až po veľkolepé drevené obydlia si môžete pozrieť v časti venovanej stredoveku.

Historický park, Bulharsko Historický park, Bulharsko

O krok ďalej sa už ocitáte v dedine Slovanov. Vo väčšine sa živili poľnohospodárstvom a žili malých komunitách, alebo kmeňových osadách. Aj to ich možno uchránilo od istej centralizácie a zachovali si tak svoju nezávislosť. Daňou boli veľmi časté útoky iných kmeňov, a tak im neostávalo nič iné len sa často sťahovať. V Bulharsku dosiahli isté "ustálenie" spojením sa s Probulharmi a vytvorením Bulharského štátu.

Historický park, Bulharsko Dobové jedlá alebo to čo ani čas nezmenil

Ak ste po tejto prechádzke časom vyhladli, architekti mysleli aj na to. V strede Historického parku, pri jazierku pokrytom leknami, nájdete historickú reštauráciu. Na hlinených tanieroch sa podávajú tradičné bulharské i jedlá prvých ľudí robené z poctivých domácich surovín.

Historický park, Bulharsko Historický park, Bulharsko

Ak si vypýtate kávu, tú už prinesú v papierovom pohári a k nej dostanete ako inak aj "predpoveď budúcnosti", ktorú si Bulhari dávajú pri pití kávy.

Historický park, Bulharsko

Po chutnom obede osladenom tradičnými koláčikmi si môžete ísť zajazdiť na koni alebo si vyskúšať aký by z vás bol lukostrelec. Šikovný personál vám rád poradí ako na to alebo vás aspoň uteší, že iní strieľajú horšie :)

Historický park, Bulharsko

 

Radi  by ste si Historický park POZRELI hneď teraz, spolu s výkladom?  Kliknite na video nižšie:

Ak tam chcete ísť osobne, všetky potrebné informácie ako aj interaktívnu mapu nájdete na jeho oficiálnej stránke, Instagrame či Facebooku.