Našiel sa najstarší dochovaný vrak lode na svete starý 2400 rokov

Potápači objavili na dne Čierneho mora vrak gréckej obchodnej lode, ktorý je starší viac ako 2400 rokov. Ide tak o najstarší doteraz objavený vrak lode na svete, ktorý je v celku. Jeho dĺžka je 23 metrov a pripomína plavidlo, ktoré je vyobrazené na starovekých gréckych nádobách na víno.

80 kilometrov od bulharského Burgasu

Pozostatky lode našiel tím bulharských a britských podmorských archeológov 80 kilometrov od bulharského Burgasu. Dôvod, prečo sa drevo pochádzajúce z doby 400 rokov pred naším letopočtom, dochovalo v tak dobrej kondícii, je nedostatok kyslíka vo vode. V hĺbke dvoch kilometrov bolo navyše chránené pred amatérskymi potápačmi.

Čo ale loď viezla, zostáva záhadou

Jednalo sa pravdepodobne o jedno z plavidiel, ktoré prepravovalo obchodný náklad medzi Stredomorím a gréckymi kolóniami na brehoch Čierneho mora.

Video: Objavenie vraku

Tím podmorských archeológov použil dve robotická zariadenia, ktoré dokážu vytvoriť 3D model lode. Výskumníci tiež odobrali z lode vzorku, analýzou ktorej preverili vek vraku. Expedícia našla počas celkovo troch rokov v Čiernom mori 67 vrakov, niektoré pochádzali z čias starovekého Ríma, objavili ale aj kozácka plavidla zo 17. storočia.