Dvaja mladí ľudia vyrazili do Bulharska za 20€

Všetci sa za niečim naháňame a veríme, že peniaze sú dôležitejšie ako zážitky a životné dobrodružstvá. Tiež sme boli takí. Až kým sme sa nevydali na prvú cestu. A potom nás cestovanie pohltilo úplne.

https://www.youtube.com/watch?v=bTtsxqk4zMs

Sme dvaja mladí ľudia, ktorí podľahli dobrodružnému cestovaniu. Ja som Jakub, mám 28 rokov a už dlhšiu dobu sa venujem videotvorbe. Ona je Andrea a má 24.

Letenky do Burgasu v májovom termíne za 20€

Bulharsko sme vždy vnímali iba ako letnú destináciu s plnými plážami turistov a s mestami plnými suvenírov a iných "fejkových" gýčov. Keď sme objavili na začiatku roka letenky do Burgasu v májovom termíne za 20€, začali sme sa zamýšľať, aké je mimo-sezóne Bulharsko. Neodolali sme. Kúpili sme letenky, zarezervovali hotel a auto a boli sme zvedaví, čo príde.

Po prílete do Burgasu nás na letisku čakalo naleštené auto, ktorým sme sa odviezli do hotela na pobreží. Ukázalo sa, že sme v obrovskom hoteli úplne sami. Dva metre od pláže, bazén, krásny apartmán a výhľad na more, to všetko len za 50€ na osobu na 7 nocí.

Výhľad z apartmánu

Na každý deň sme si naplánovali inú časť Bulharska. Chceli sme sa zamerať na menej známe a navštevované miesta - čo bolo asi trochu odvážne rozhodnutie. Hneď pri prvom výlete sme sa nechtiac ocitli v areáli stráženej námornej vojenskej základne. Netušili sme, že vstup do nej je zakázaný a tak sme tam strávili asi hodinu natáčaním záberov. Keď sme odtiaľ chceli ísť preč, tak si nás všimol pán, ktorý to tam strážil a vyhrážal sa nám zatknutím.

Zakázaná oblasť

Cape Emine

Neskôr sme chceli zájsť na miesto s názvom Cape Emine, kde sa mal nachádzať malý opustený maják a dedinka Emona. Google mapy nám ukázali jedinú cestu, ktorá na toto miesto vedie.

Google nás ale zabudol upozorniť, že táto cesta je vlastne lesná a nie je vhodná pre všetky typy áut, najmä nie pre tie z požičovne. A tak sme sa trmácali hodinu po 5 kilometrov dlhej ceste a dúfali sme, že nedostaneme defekt. Keď sme sa tam konečne dostali, namiesto majáku nás pri dedinke čakala ďalšia vojenská základňa, ktorá bola obkolesená veľkými radarmi a dravými muchami, takže natáčanie nepripadalo do úvahy (nechceli sme ďalšie problémy so zákonom).

Cesta za majákom v Cape Emine

Ostatné výlety však dopadli lepšie a podarilo sa nám nájsť krásne pieskové opustené pláže, krásne móla, majáky, rozprávkové drevené domčeky, ktoré obývajú miestny a mnoho ďalších úžasných miest. Vždy, keď sme sa vrátili večer na hotel, išli sme sa prejsť po pláži alebo sme si len tak sadli do piesku a užívali si more a pokoj.

Ukázalo sa, že mimo-sezónne Bulharsko je nádherné - žiadni turisti, prázdne čisté pláže a opustené malé mestečká, v ktorých sa domáci chystajú na sezónu. Všetko to môžete nájsť a prežiť spolu s nami v našom videu – Z Bratislavy do Bulharska za 20€.

  • Pri cestovaní nikdy neviete, čo vás o pár minút čaká. Je slobodné, krásne spontánne a divé.

To je to, prečo sme si ho tak obľúbili a prečo by sme chceli žiť život cestovateľov. Na cestách sme našli sami seba. Aj keď ešte presne nevieme, aká bude naša ďalšia zastávka, určite to bude ďalšia cesta plná dobrodružstiev. Ak ste zvedaví, kam zablúdime najbližšie, tak nám po zhliadnutí videa nezabudnite dať odber, aby vám žiadna z našich ciest už neunikla.