TOP 11 vecí, ktoré zažijete iba v Záhrebe

Stále chodíte okolo Záhrebu smerom k moru, no nemali ste doteraz dôvod zastaviť sa tam? Možno vás nasledujúcich 11 "výberoviek" presvedčí, že mesto Záhreb stojí za návštevu a určite aj na viac ako 1 noc.

zagreb

1. ZABAVTE SA V Múzeu„Opice“

Žiadny dobrý príbeh, sa nezačína vetou „Raz keď sme šli na šalát....“. Dobre to vedia aj sochárka Roberta Mikelic a ešte študujúci podnikateľ, Rino Dubokovic, ktorí stoja za projektom Muzej Mamurluka alebo v preklade, Múzeum opice.

Usmiali ste sa? Áno, štrelené nápady sú niekedy tie najlepšie. Muzej Mamurluka naozaj existuje a jeho návšteva by mala byť povinná pre každého, kto potrebuje rozveseliť, alebo zbaviť sa hanby, ktorú si požitím alkoholu spôsobil. Veď kto by seba či svojich blízkych nespoznal v úsmevných príbehoch spojených s alkoholom i tým čo prináša?

Dôkazom toho, že cieľom Múzea opice je návštevníkov v prvom rade zabaviť, je napríklad možnosť vyhrať vstup zadarmo, ak sa trafíte do terča, samozrejme, s nasadenými „pripitými“ okuliarmi.  Ani šoférovať, keď máte pod čapicou, nie je úplne hračka a múzeum vám ponúka bezpečnú možnosť ako si túto skúsenosť vyskúšať na vlastnej koži vďaka simulátoru.

muzeum opice

Nostalgia je ďalším pojítkom, ktoré máme na celom svete všetci spoločné, hovoria zakladatelia múzea. Veď pohľad na napríklad vystavený pedál od bicykla a sprievodný príbeh k nemu vám len pripomenie, že aj iný majú svoje „slávne“ nevysvetliteľné príbehy. Tak prečo tieto predmety nezhromaždiť do múzea a nerozveseľovať i vzbudzovať súcit či pochopenie u ľudí?

A čo za príbehy a ich "múdra" viete v múzeu nájsť? Tak napríklad:

Zobudil som sa s 1000 modrinami. Chlapík mi nakoniec prezradil, že som spadol zo schodov so skleneným pohárom v ruke. Pohár sa nerozbil, ja to o sebe povedať nemôžem. Ponaučenie? Chráňte si svoje poháre, budete ich potrebovať v živote po tomto živote.“

Opitý som šiel paraglajdovať vietor ma odfúkol tak, že som pristál na dvore chlapíka, práve keď opekal baránka. Ponaučenie? Chráňte si svoje jahniatka, pretože nikdy neviete z ktorého smeru môže niekto prísť. P.S: Nepite ak lietate 😁." 

Múzeum nájdete v centre mesta a otvorené je od 13 – 21 hod. od pondelka do soboty. V nedeľu ho môžete navštíviť medzi 12 – 18 hod.

muzeu nevydarenych vztahov

2. UĽAVTE DUŠI V Múzeu nevydarených vzťahov

Ako ste na tom so svojimi bývalými? Aj vy ste verili, že to bude láska až za hrob, no nestalo sa tak? Po tom ako umelkyňa Olinka Vištica a sochár Dražen Grubšič po štyroch rokoch ukončili svoj ľúbostný vzťah, žartovali, že by si mali otvoriť múzeum vecí, ktoré po bývalom partnerovi zostali. Bez veľkých podnikateľských plánov, s čistou umeleckou dušou ukázať, že vo svojom vnútri sme všetci rovnakí, začali postupne budovať výstavu príbehov i vecí z nevydarených vzťahov. 

Výstava obehla svet, dokonca pred pár rokmi bola aj v nitrianskom múzeu u nás na Slovensku, približne pred 10 rokmi a dnes priamo v Záhrebe nájdete múzeum, s predmetmi napríklad z Fínska, Spojených Štátov Amerických, Austrálie i Japonska, ktoré nesie názov Múzeum nevydarených vzťahov (Museum of broken relationsips) Predmety múzeu darovali „boľavé duše“, aby sa zbavili vecí pripomínajúce im ich bývalých partnerov. Pri nejednom príbehu sa chytíte za hlavu aj vy. Woodoo bábiky, letecký overal, rotopéd, kimono....to všetko sú veci, ktoré rozprávajú ten svoj "nevydarený" príbeh lásky a vlastne plnia terapeutickú funkciu. Návštevníci si v tichu jednotlivé príbehy čítajú na paneloch umiestnených veľa exponátov a vzduchom sa nesie tichý smiech, či povzdychnutie.

muzeum nevydarenych vytahov

V múzeu sa viete pristaviť pri exponátoch ako je ručne pleteý divný sveter vyjadrujúci mentalitu, nerozhodnosť a manipulatívnosť povahy človeka, pre ktorého ho darkyňa plietla. Počas vzťahu sa priateľ, pre ktorého bol sveter určený, nevedel rozhodnúť či chce rolák, alebo sveter do V, či chce vrecko vpredu a neustále vo všetkom menil názory, nielen pri svetri. Sveter dokončila a po rozchode ho venovala múzeu ako demonštráciu svojej výhry nad sebou samou žena, ktorá ho plietla. Terapeutické pre darcu i návštevníka, nemyslíte?  Prispieť vie každý. Stačí sa spojiť s múzeom cez webovú stránku a opísať svoj príbeh. Exponáty v múzeu sa obmieňajú a môže sa stať, že ak tam zavítate opakovane nájdete tam iné príbehy. O dovôd viac vrátiť sa navštíviť Záhreb opäť.

sveter

Zakladateľku, Olinku Višticu, sme mali možnosť osobne v múzeu stretnúť a na chvíľu vyspovedať. Sama priznáva, že projekt vznikol veľmi spontánne a keby dnes mala zakladať múzeum určite by ju sprevádzali veľké obavy, ale teší ju, že to zaujalo celý svet a že vie aj takto ľuďom pomáhať a ukázať niečo čo nás ako cítiace bytosti spája. 

olinka vistica

3. KoCHAJTE SA Výhľadmi z Veže Lotrščak 

Vyhliadková veža, Kula Lotrščaks kanónom v okne je symbolom Horného mesta Záhrebu. Poskytuje nádherný výhľad na všetky svetové strany. Takmer miliónové mesto viete obdivovať priamo z výšky historickej veže a v jej vnúri sa oboznámiť s jej históriou či otestovať svoju klaustrofóbiu výstupom po úzkom schodisku, ako to už vo vežiach býva.

veza zahreb

​​​​veza Zahreb

Kanón v okne veže vás vie presne na poludnie trochu vyľakať svojím výstrelom. Údajne si podľa neho v minulosti Záhrebčania nastavovali čas na hodinách. Kvôli zemetraseniu, ktoré postiho Záhreb zrhuba pred dvoma rokmi je výstrel nahraný, aby sa predišlo možným otrasom budov, ktoré zemetrasenie spôsobilo, miestni sa však stále dobre zabavia na vyľakaných turistoch.

Kula Lotrščak

 4. Odvezte sa historickou lanovkou - Uspinjača

K veži sa viete z Dolného mesta Záhrebu vyviesť aj historickou lanovkou - Uspinjača. Jazda síce trvá menej ako minútu, keďže trať má len 66 metrov. Vozne nezmenili svoj vzhľad od spustenia lanovky v roku 1890. Ide skôr o raritu, a prevdepodobne, najkratšiu a najstrmejšiu lanovkovú trať na svete. Určite to vie byť pekný zážitok pre tých, ktorí obľubujú historické "mašinky" či tých, ktorým sa do kopca jednoducho nechce, či túžia po pekných pohľadoch na mesto z výšky.

5.Osviežte sa na trhu Dolac 

Trh Dolac je niečo čo musíte zažiť. Je to najznámejší a najväčší trh v Záhrebe. Obľúbený je ale najmä medzi miestnymi, ktorí radi nakupujú na vonkajších trhoch od malých farmárov, čo je samo o sebe zárukou kvality. Otvorený je od skorých ranných hodín približne do 3 popoludní, no najbezpečnejšie je prísť tam pred 1.

Dolac

Nakúpiť na ňom viete miestne dobroty od sezónneho ovocia, cez mäso, čerstvé ryby, doma vyrobené cestoviny, kukuričný chlieb, syry, suveníry i kvety. Ryby a mäso nájdete v podzemí trhoviska, kam vedú nenápadné schody, a preto sa tam smelo vybere.

Dolac

6. Zalietajte si na magickom koberci

Záhreb je mesto plné umenia. Ak sa vyberiete od veže Lotrščak smerom na Jelačičovo hlavné námestie vašu pozornosť určite zachytí Aladinov streetartový koberec. Maličká ulička prepájajúca dolné a Horné mesto je skvelou zastávkou na úsmevnú fotografiu a nik by neveril, že ste v Záhrebe, veď ako napovedá jeden z nápisov na stenách "Každý ma nejaký príbeh, o ktorý sa vie podeliť."

koberec

koberec

8. Odneste si parádny m´ódny Kúsok, Symbol lásky a vernosti - Kravatu

Len málo kto vie, že Chorvátsko je domovom kravaty. Tento primárne, pánsky módny doplnok, vznikol práve v Chorvátsku v 16. storočí ako súčasť chorvátskych krojov i uniformy Chorvátskej armády. V roku 1630 si kráľ Ľudovít XIII. pozval do Paríža preslávených Chorvátskych bojovníkov, ktorí ako žoldnieri, pôsobili na vojenských hraniciach Francúzska, aby ich osobne spoznal.

Pre Chorvátov bola kravata symbolom lásky a vernosti, ktorý vojakom okolo krku uväzovali ich milujúce ženy. Po návšteve žoldnierov sa tento kúsok na Francúzskom Kráľovskom dvore preslávil, natoľko, že ho začala nosievať Francúzska šľachta. Neskôr sa od Francúzov inšpiroval aj anglický Kráľ Karol II. Slovo kravata sa preto pripisuje Francúzom, ktorí skomolili Chorvátske slovo "croat" teda kravata, avšak právoplatne a dokázateľne patrí Chorvátom.

croata

(zdroj:croata.com)

V Záhrebe, preto môžete zazrieť mnohé predajne s kravatami. Najznámejšia je spoločnosť Croata, ktorej kravaty nosia mnohí politici. Kúpiť ju môžete v limitovaných edíciách a tak je to skvelý darček pre ľudí, ktorí milujú originálne darčeky. Chorvátska vláda kravatu tejto značky preto zvykne darovať aj pri oficálnych návštevách a údajne jednu nosí aj Barack Obama.

kravata Zahreb

9. ODFOŤTE SA S NÁDHERNOU STRECHOU S ERBOM 

Vláda a parlament hneď vedľa seba, to sa len tak nevidí. V Záhrebe sú navyše tieto dve inštitúcie oddelené kostolom Svätého Marka s unikátnou strechou. Škridle kostola sú poukladané v tvare erbu Záhrebu (biely hrad na červenom pozadí) a Trojjediného kráľovstva Chorvátska, Slavónska a Dalmácie. Kostol Svätého Marka je jednou z najstarších architektonických pamiatok v Záhrebe, a preto by ste pri svojich potulkách historickým Záhrebom nemali vynechať. Nájdete ho na adrese Trg Sv. Marka 5.

kostol

10. KÁVIČKUJTE NA Trg bana Josipa Jelačiča  u Francka

Hlavné námestie Záhrebu nesie meno po historickej osobnosti, veliteľovi, správcovi a spolupracovníkovi Hodžu, Štúra i Hurbana,  Josipovi Jelačičovi. Námestie Trg bana Josipa Jelačiča je pre Záhrebčanov miestom stretávania sa. Okrem sochy bana Jelačiča tu môžete nájsť aj studňu, ku ktorej sa viaže legenda o vzniku mesta Záhreb, kedy počas letného horúceho dňa tadiaľ prechádzal miestny guvernér a požiadal dievčinu, Madu, aby mu naberačkou (chorvátsky "zagrabiti") nabrala vodu, čím mu zachránila život. Prameň dostal preto meno Manduševac a legedna hovorí že tak vznikol názov mesta Záhreb.

Káva u Francka - Gradska Kavana

Na dolnom konci námestia si viete dať kávu u Francka v kaviarni Gradska Kavana. Nemecký podnikateľ Johann H. Franck bol prvým človekom, ktorý z liečivej čakanky v roku 1827 urobil náhradu kávy. Značka Franck pôsobí na trhu už viac ako 125 rokov a svoje fabriky otvoril aj v bývalom Československu, Rumunsku i Maďarsku. Pre Chorvátov je káva od Franca zárukou kvality a tradície a pre vás posedenie v miestnej kaviarni vie byť príjemnou zastávkou či pozorovaní života v na pulzujúcom námestí.

trg bana josipa jelacica

Franck

11. OBZRITE SI Plynové lampy - raritU v Európe

Pri potulkách mestom sa nedá nevšimnúť aj uličné lampy. Možno ste ani netušili, ale mesto Záhreb patrí k jedným z troch európskych miest, ktoré majú stále funkčné plynové svetlá. Zaujímavé, však? Dnes majú plynové lampy iba v Londýne, Berlíne a ručne sa zapaľujú práve iba v Záhrebe. Je to pýcha hlavného mesta Chorvátska. V lete sa svetlo zažína okolo siedmej večer a zhasína o piatej ráno. Ulice starého centra mesta tak osvetľuje veľmi príjemný odtieň. Dodáva večernej atmosfére na útulnosti a táto tradícia dodáva uliciam mesta aj veľmi silné romantické čaro. Plynových lámp je presne 214. Tradícia ručného zapaľovania pouličných lámp teda zostala, lampy dodnes chodieva zapaľovať na to určený človek. V dobovej uniforme. Romantika týchto svetiel oslovila aj umelcov. Básnik Vjekoslav Majer o jednej z týchto lámp napísal báseň s názvom „Plinska lanterna na Griču“ (Plynová lampa v Griči).

Záhreb bol elektrifikovaný v roku 1907, no prvé plynové lampy sa v meste Záhreb objavili 31. októbra 1863. Len v Hornom meste ich bolo 364. Vynález svojím žiarivým svetlom priam šokoval 30 000 ľudí. Niektorí z nich boli týmto moderným vynálezom nadšení, druhí naopak verili, že plyn je jedovatý. Väčšinou však plynové lampy vítali s otvorenou náručou. Lampy sa zachovali dodnes a patria ku skutočnej rarite. 

plynova lampa, Zahreb

plynova lampa, Zahreb