Výstup na Baníkov, Roháče

Západne Tatry a ich časť Roháče sú mnohými vysokohorskými turistami považované za naše najkrajšie hory. Hoci nedosahujú takých výšok ako samotné Vysoké Tatry a väčšinou ani nie sú tak dramaticky strmé, poskytujú perfektné možnosti na turistiku. Hlavne preto, že tu cesty vedú priamo po hrebeni. A to zaručuje skutočne nádherné výhľady.

Banikov Jozef Terem

 

Zároveň ponúkajú Roháče tiež dávku adrenalínu. Najmä na ťažkých chodníkov vedúcich často nad hlbokými priepasťami. Za všetko stačí spomenúť výstup na Ostrý Roháč, ktorý je pre mnohých celkom slušným vzrušením... Tí, čo ste tam boli asi dáte za pravdu :)

Ostry Roháč

Túry v Roháčoch sú pomerne náročné po fyzickej aj psychickej stránke, vyznačujú sa dlhými nástupmi a veľkým prevýšením. Sú ale nezabudnuteľné. Jednou z nich je celkom určite aj túra na Baníkov. Baníkov je najvyšší vrch v hlavnom hrebeni Západných Tatier a tyčí sa do výšky 2 178 metrov.

  • Výstup na Baníkov je obľúbená túra, takže nech sa páči, tu je popis ako nato.

Na Baníkov je možné vyraziť z rôznych smerov 

Či už z juhu /z liptovskej strany/ zo Žiarskej doliny alebo zo severu /z oravskej strany/ z Roháčskej doliny. My sme vyrazili z Oravy. Ako štart možno označil bývalé parkovisko s bufetom Rázcestie Šindľovec vo výške 1087 metrov.

Rázcestie Šindľovec

Autom sa sem už v súčasnosti nemožno dostať, čiže auto môžete odparkovať na veľkom zbernom parkovisku Pod Spálenou. Parkovisko je spoplatnené podľa aktuálnych cien, ktoré si môžete pozrieť na fotke. Tu zaparkujete a k Rázcestiu Šindľovec je to chodníkom cez les po zelenej značke približne 10 minút. 

Parkovisko pod Spalenou

Parkovisko pod Spalenou

Parkovisko pod Spalenou

Pri rázcestníku Rázcestie Šindľovec si môžete v bufete dokúpiť občerstvenie podľa uváženia a vyraziť. Cesta vedie ďalej po asfaltke, ktorá je označená červenou farbou. Po niekoľkých metroch miniete tabuľu Roháčska dolina a vy pokračujete po asfaltovej ceste smerom na Ťatliakovu chatu.  Ta sa nachádza na samom konci asfaltovej cesty. Vy však nepôjdete až sem.

cesta na Tatliakovu chatu

Asi za 30 minút sa dostanete na ďalšie rázcestie - Adamcuľa (1189 m). Tu musíte odbočiť z hlavnej cesty na Ťatliakovu chatu a zahnete vpravo a budete pokračovať po žltej značke. Rázcestie je dobre označené, určite si ho všimnete. Do Baníkovského sedla je to podla značiek 2:50 hodiny.

Asfaltka skončí asi po 500 metroch a vstúpite do lesa. Pokračovať budete ďalej po žltej značke. Terén začne postupne stúpať. Cestou odporúčam kúsok odbočiť k známemu Roháčskému vodopádu. Dostať sa k nemu možno od rázcestníka Adamcuľa za približne 20 minút. Roháčsky vodopád je vysoký 23 metrov a nachádza sa vo výške 1340 metrov. A najmä na jar, keď sa topí sneh je to riadna riava. 

razcestie Adamcuľa

Roháčsky vodopád

Cesta pokračuje ďalej lesom strmo do kopca, až sa dostanete na vyhliadku a zároveň križovatku ciest - Rázcestie pod Hrubou kopou vo výške 1577 m. Mali by ste tu byť podľa turistických značiek za približne 1,20 hodiny. Odtiaľ už vedie cesta priamo do Baníkovského sedla /2045 metrov/.

Baníkovské sedlo vyzerá blízko, ako na skok. No je to očný klam a treba ešte riadne zašlapať, skoro 500 výškových metrov. To dáte priemerným tempom po žltej značke asi za 90 minút.

Banikovske sedlo

banikovske sedlo

Tu je možnosť si dopriať zaslúžený oddych, pokochať sa výhľadmi a pripraviť sa na finálny výstup na samotný vrchol Baníkova. Ten je už pomedzi skaly a celkom technicky náročný, čo by sa mohlo prejaviť hlavne počas dažďa. Na Baníkov (2178 metrov) je to ešte približne 130 metrov, čo dáte orientačne za 30 minút.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

? Tu je môj TIP na KOPCE S NAJKRAJŠÍMI VÝHĽADMI ❤️na Slovensku. ? Chýba vám v zozname ten váš? Napíšte nižšie svoje odporúčanie... ? https://www.dobrodruh.sk/clanok/kopce-s-najkrajsimi-vyhladmi-na-slovensku-podla-dobrodruha ---------------------------------------------------------------------- #slovakia #visitslovakia #beautifulslovakia #turistikanaslovensku #slovak #slovakiamountains #trekking #rohace #banikov #zapadnetatry #dnescestujem #slovakblogger #slovacinacestach #travelphoto #milujemehory #dobrodruh #dobrodruzstvonahorach #hiking #trekking #mountains #travelworld #hiking #travellers #traveller #wonderfulplaces #turistika #hory #horyapriroda #hikingtrails #hikingadventures

Príspevok, ktorý zdieľa dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk), 20 Jún 2020 o 2:45 PDT

A ste hore. Kochajte sa krásnym výhľadom a užite pekný deň :)

TRASA: Rázcestie Šindľovec (1087 m) - Adamcuľa (1189 m) - Roháčsky vodopád (1340 m) - Rázcestie pod Hrubou kopou (1577 m) -  Baníkovské sedlo (2045 m) - Baníkov (2178 m)

ČAS výstupu: približne 3,5 hodiny 

OBMEDZENIA: Sezónna uzávera od 1.11. – 15.6.

banikov