Tipy na netradičné výlety po Maďarsku

Maďarsko je nám, Slovákom, viac než blízke. Nevravím len o čabajskej klobáse, gulášu či populárnych langošoch. Veď kto by už nebol v Budapešti, prezývanej aj Paríž východu, nabitej kultúrnym a gastronomickými zážitkami. Alebo na Balatone – jednom z najväčších jazier v Európe so skvelou letnou atmosférou, ktorá láka turistov z celého regiónu. No a samozrejme nezabudnime na kúpele. Je ich tu toľko, že domáci sa boja čo i len vraziť rýľ do záhrady, aby náhodou nenarazili na termálny prameň a nevyrástlo im pred domom ďalšie kúpeľné mesto. 

To všetko však už asi viete. Poďme sa preto pozrieť na niekoľko menej tradičných destinácií, ktorými si svoju budúcu návštevu Maďarska môžete obohatiť. 

Kúpele Hévíz

Každému dobrodruhovi občas bodne nechať svoje kĺby znavené outdoorovými aktivitami oddýchnuť v liečivých kúpeľoch. Aj keď aj na Slovensku máme množstvo skvelých kúpeľných miest, Maďarsko je v tomto absolútny európsky líder s viac ako 500 kúpeľmi a hneď niekoľkými unikátmi. 

Jedným z nich sú napríklad kúpele Hévíz, najväčšie termálne jazero v Európe s hĺbkou až 38 metrov a rašelinovým dnom. Kúpať sa v ňom dá celoročne – v lete má voda 33-35°C a v zime 24-26°C.

V jazere je mnoho unikátnych minerálov a baktérií, ktoré môžu za jeho liečivé a relaxačné účinky. Je tu možnosť okúpať sa buď za poplatok priamo v jazere alebo zdarma v potoku, ktorý z jazera odvádza vodu a kde sa často zvyknú kúpať domáci. Na obed či večeru rozhodne odporúčam reštauráciu nad Hévízom – Római Pince, kde je skvelá letná terasu s výhľadom na okolitú krajinu.

heviz

Kúpele Sárvár

Kúpele Sárvár sa nachádzajú len hodinu a pol jazdy od Bratislavy. Liečivá voda s obsahom alkalickej kyseliny uhličitej tu dosahuje teplotu až 43 °C a vyviera z hĺbky 1 300 metrov. Okrem naozaj veľkého kúpeľného komplexu s množstvom bazénov je v meste aj nejedna historická pamiatka ako napr. renesančný hrad Nádasdy vár. Ak by však niekoho aj tu prepadli dobrodružné chvíľky, v areáli hotelu Caramell sa nachádza lezecké centrum, ktoré dá zabrať nejednému lezcovi.

sarvar

Jaskynné kúpele Miskoltapolca

Ďalšou chuťovkou sú jaskynné kúpele Miskoltapolca na severovýchodnej strane krajiny. Návštevníci tu nájdu unikátne kúpanie v bazéne obklopenom prírodnou jaskyňou. Viacerí tvrdia, že liečivý účinok týchto kúpeľov spočíva najmä v liečivej klíme, ale aj v teplej krasovej vode. Každopádne je to naozaj zážitok!

Miskolctapolca

Severné pobrežie Balatonu

Čo by to bol za článok o Maďarsku, ak by sme nespomenuli jedno z najväčších európskych jazier. Iste, chorvátske či talianske more je pre mnoho Slovákov atraktívnejšie, no Balaton je podstatne bližšie a je teda ideálnym kandidátom na víkendový výlet v rozpálených letných mesiacoch. Najmä jeho severná strana je skvelá voľba pre aktívnejších cestovateľov.

Okolie Balatonu má totiž pomerne členitý terén a ponúka množstvo príležitostí na klasické či cyklistické túry a ešte väčšie množstvo hradov, zámkov a vinárstiev. 

Len kúsok nad severozápadným pobrežím Balatonu nájdete pevnosť Szigliget, ktorú tu vybudovali Maďari ako opevnenie proti Tatárom a Turkom. Pevnosť svoje opodstatnenie síce stratila už dávno, no dnes slúži ako turistická atrakcie, z ktorej je nádherný výhľad na okolie ako aj samotný Balaton. Pod hradom je tiež kaviareň so skvelými zákuskami a zmrzlinou.

pevnost

O niečo ďalej na pobreží je vinárstvo Folly s krásnou vyhliadkovou terasou, reštauráciou a možnosťou prechádzať sa pomedzi vinice. Hostia si tu užívajú ochutnávky miestneho vína s výhľadom na okolitú krajinu, ktorá miestami viac pripomína Toskánsko než maďarský vidiek.

Ak budete hladní, odporúčam reštauráciu Papok Borozója s výborným jedlom, skvelou atmosférou a výhľadom.

balaton

Z miest na kúpanie v samotnom Balatone odporúčam napríklad Balatonfüred, kde sa okrem krásne čistej pláže nachádza aj promenáda plná streed-foodov, craf-beerov a iných hipsterských konceptov.

Je tu taktiež jaskyňa Lóczy a aquapark Annagora. Prístav tu má taktiež množstvo výletných lodí, s ktorými môžete vyplávať na vodu. Napríklad na neďaleký polostrov Tihany, ktorý je známy krásnou architektúrou a katedrálou.

balaton

Výlety v okolí Budapešti

O Budapešti sa toho už na Dobrodruhovi napísalo dosť. Pre tých, ktorí by však hľadali zážitky aj mimo centra mesta, mám dva tipy.

Prvým je Vyšehrad – pevnosť nad Dunajom nachádzajúca sa 25 km východne od Štúrova a 35 km severne od Budapešti. Dolný Vyšehrad, nazývaný aj Šalamúnova Veža, je známa najmä vysokou vežou, z ktorej skvelý výhľad na Dunaj, a tiež rytierskymi turnajmi ktoré sa tu pravideľne konajú. Program nájdete tu. Kúsok od veže je aj skvelá reštaurácia Renaissance s autentickou historickou atmosférou. Na hlavný hrad Vyšehradu sa môžete dostať buď autom alebo turistickou trasou zo Šalamúnovej Veže.

vysehrad

Druhým tipom je mestečko Svätý Ondrej nachádzajúce sa taktiež na Dunaji. Mestečko vyniká najmä svojou architektúrou, ktorá pripomína talianske či grécke mestá na stredozemnom mori. Je tu skvelá atmosféra a množstvo galérii. Odporúčam ísť do mesta vlakom zo stanice Nyugati a vrátiť sa naspäť loďou – je to naozaj príjemný zážitok a uvidíte Budapešť aj z úplne iného pohľadu.

svaty ondrej

Ak sa chcete dozvedieť o Maďarsku viac, prečítajte si aj ďalšie články z Dobrodruha: