Výstup na sedemstovku Skalnatá zo Zochovej chaty

V Malých Karpatoch napadla nádherná snehová pokrývka a na druhý decembroví víkend vyšlo veľmi dobre počasie so super viditeľnosťou.  V takýchto chvíľach sú aj inak úplne bežné prechádzky zážitkom. Jedna z takýchto bežných vychádzok je aj na vrchol Skalnatej (704 metrov) v Malých Karpatoch. Využil som teda kombináciu dobrého počasia a vybral sa sem na zdravotnú prechádzku. Bol to dobrý nápad. V kombinácii vyššie uvedeného z toho vznikla zimná rozprávka.

Skalnatá v Malých Karpatoch s výškou 704 metrov napriek svojmu názvu ale takmer vôbec skalnatá nie je. Žiaden výrazný skalný útvar tu nenájdete. No stromy áno. Dokonca aj vrcholová značka je upevnená na jednom z nich. Aj symbolom všetkých fotiek zo Skalnatej je strom, trochu pod vrcholom, ktorý stojí osamote uprostred lúky. 

Skalnatá

V pozadí za ním je panoráma Malých Karpát

Veľmi pekný pohľad, nedivím sa, že všetci ho fotia. Z toho vyplýva, že Skalnatá je v lete skôr ako trávnatá lúka a v zime riadne zasnežená. Teda, aspoň vtedy keď je sneh. Povedal by som, že v zime je tu ešte krajšie ako v lete. Aspoň mne sa tu páči viac. Veď posúďte sami podľa fotiek. 

Skalnatá

Jednoducho, Skalnatá je nenápadná sedemstovka so zaujímavými panoramatickými výhľadmi.

Čo je veľmi veľké plus, z vrcholu Skalnatej vidno všetky tri najvyššie kopce Malých Karpát – Záruby, Vápennú a Vysokú. A keď sa pozriete opačnou stranou, tak aj rozhľadňu Veľká Homola. 

Nič výnimočné, no ak máte radi prírodu, táto prechádzka sa určite oplatí dať na turistický zoznam. Mňa táto trasa baví stále, hoci som tu bol už pomerne veľa krát.

Ako sa sem dostať? Smer na Čermák

Ja som vyrazil z veľkého parkoviska na Zochovej chate po žltej značke. Myslím, že Zochova chata je super východiskový bod s dobrou dostupnosťou. Cesta po žltej značke vedie cez lokalitu Panský dvor ďalej smerom na lokalitu Čermákova lúka. Menšia prechádzka lesom nás pomaly ale isto vedie k Čermáku. Čermák je povestná lúka s lavičkami, ohniskom, altánkom, kde chodí v zime aj lete množstvo ľudí. Zo Zochovej chaty je to sem asi 2,5 kilometra. Na samotnú Skalnatú je to ešte asi 2 kilometre.

Čermák, Čermakova luka

Z Čermáka pokračuje cesta po červenej značke doľava, pričom treba opäť vykročiť po lesnej cestičke. Tá ide stále po červenej značke. Najprv mierne stúpanie a potom mierne klesanie. Ak už pomedzi stromy uvidíte kopec s jedným osamoteným stromom na vrchole, tak to je Skalnatá.

Skalnatá

To sa už ocitnete na úpätí kopca

Potom konečne začne zábava. Posledných niekoľko sto metrov je prudko hore do kopca. V zime úplná pohoda. Keď je sneh hlbší a sú vyšliapané schody, tak paráda.  Ak sa šmýka, tak treba použiť turistické návleky na topánky. Ale v zime sa mi hore šlape lepšie ako v lete.

Bol som tu už aj keď teplota bola okolo 35 stupňov a vtedy zo mňa tieklo cícerkom. Ale skutočne tento výšlap nie je nič ťažké. Zopár minút, trošku sa vám rozbúcha srdce a ste hore. A z vrcholu vás už čakajú krásne výhľady. Užite si to :)

  • Trasa: parkovisko Zochova chata - Pánsky dvor - Čermák - Skalnatá
  • Čas: približne 1:30 pohodovým tempom
  • Vzdialenosť: cca 4,5 kilometra
  • Náročnosť: nenáročné
  • Vhodné: aj pre deti a neskúsených turistov
  • Rada: V zime sa môže šmýkať, tak treba pribaliť turistické návleky na topánky