Rumunsko - Jedinečná Transylvánia

Rumunsko je neskutočne krásna krajina a čarovná Transylvánia len potvrdzuje moje tvrdenie, bola vyhlásená ako top destinácia pre rok 2016 u viacerých cestovateľských sprievodcov! Do Transylvánie som sa chcel vybrať už dlhšiu dobu, ale nikdy nebolo s kým - či už kvôli škole alebo práci. Preto som sa rozhodol ísť sám a využil som zlacnený zájazd do Transylvánie cez cestovnú kanceláriu DAKA.

Spoločne si ukážeme rodný dom Grófa Draculu, Hrad Bran označovaný ako Draculov Hrad, rozprávkovo krásny zámok Peleš a­lebo hrad Matiáša Korvína v Hunedoare. Navštívil som množstvo krásnych miest a presvedčím vás, že Rumunsko je krajina, ktorú sa naozaj oplatí navštíviť a už dávno nie je pre turistov nebezpečnou či zaostalou krajinou.

Hunedoara

rumunsko hunedoara

Hrad v Hunedoare, známy aj ako Korvínov hrad (Castelul Corvinilor), je jedným z najväčších hradov v Rumunsku aj v Európe. Tento goticko-renesančný hrad je v Rumunsku označovaný za jeden z top siedmich divov krajiny.

Hrad dal postaviť v roku 1446 Ján Huňady, jeden z najmocnejších šľachticov v Uhorsku. Transformáciou a rozšírením sa z malej citadely, ktorá tu kedysi stála, stal rozsiahly hrad s veľkým nádvorím a viacerými vežami. Niektoré z nich sú naozaj mohutné a celý hrad bol jedným z najrozsiahlejších v krajine.

rumunsko hunedoara

Po prehliadke hradu môžete navštíviť múzeum mučiacich nástrojov, ktoré sa nachádza hneď pri moste ku hradu, takže ho určite neminiete. Ak vás teda podobné nástroje zaujímajú, určite si prídete na svoje.

Sinaia, Peleš

Mesto Sinaia je známe svojimi prírodnými krásami a o minerálnych prameňoch v tejto oblasti sa traduje, že majú liečivé účinky. Hlavnými atrakciami tohto malebného horského mesta, známeho aj ako „perla Karpát“, sú hrady, vysokohorské športy, ako napr. horská turistika, lyžovanie a kláštor zo 17. storočia, ktorý je obývaný aj v súčasnosti.

rumunsko sinaia peles

Najesť sa môžete v reštaurácií blízko kaštieľa, kde na vás čaká výborné jedlo a široký výber piva. To všetko za veľmi dobrú cenu.

Zámok Peleš (rum. Peleș alebo aj Castelul Peleș) je jednou z najnavštevovanejších stavieb možno v celom Rumunsku. Vďačí za to nielen svojej dobrej polohe medzi Bukurešťou a Brašovom, z ktorých sa dá ľahko navštíviť v rámci jednodenného výletu, ale aj impozantnej architektúre, vnútorným dekoráciam a množstvu umeleckých diel, ktoré sa v ňom nachádzajú.

rumunsko peles sinaia

Celý areál zámku zahŕňa niekoľko stavieb, ktoré svojím architektonickým dizajnom pripomínajú typické alpské domy a vily. Tomuto dizajnu je prispôsobený aj samotný zámok Peleš, čo je viditeľné hneď na prvý pohľad – vyzerá trochu ako taká prerastená zdobená alpská vila s vežičkami. Vôbec to však celkovému dojmu nevadí, možno aj preto, že zámok je zasadený v krásnom horskom prostredí.

Drakulov hrad Bran

Hrad je obľúbenou destináciou nielen turistov zo zahraničia, ale i samotných Rumunov. Je treba uznať, že prehliadka hradu je veľmi dobre zorganizovaná – je tu značený smer prehliadky, takže aj keď tu sú veľké davy, všetci sa pohybujú rovnakým smerom, takže nedochádza k žiadnym problémom s prebíjaním sa oprotiidúcim davom.

rumunsko dracula bran

Prehliadka hradu často vedie cez balkóny, z ktorých je možné vidieť vnútorné nádvorie hradu. Aj keď je toto nádvorie celkom malé, z tejto perspektívy je hrad možno najkrajší. Kamenné steny hradu mu dávajú typický stredoveký ráz a vďaka relatívne nedávnej rekonštrukcii sa hrad ukazuje turistom v plnej paráde, ako vyzeral pred stáročiami, keď ho postavili.

rumunsko bran

Sighisoara - rodný dom Drakulu

Sighișoara (vyslov. Sigišoara) je v mnohých ohľadoch veľmi výnimočné mesto aj napriek tomu, že svojou veľkosťou by normálne bolo odsúdené k bezvýznamnosti. Leží takmer presne uprostred Rumunska a môže byť tak považované za srdce celej krajiny.

Keďže primárnou úlohou Sighișoary bola ochrana hraníc, vybudovali tu Nemci postupne opevnené mesto – citadelu. Jadro mesta sa tak rozkladá na jednom z kopcov hornatej krajiny. V stredoveku bolo celé toto centrum opevnené, aby dokázalo čeliť útokom či obliehaniu. Aj keď dnes už z opevnenia veľa nezostáva, mesto stále pôsobí dojmom pevnosti, aj vďaka svojej zvýšenej polohe oproti okolitému terénu a kamenným múrom a schodom v jeho okolí.

rumunsko sighisoara

Najznámejšou a najväčšou z veží, ktoré obkolesovali toto mestečko,  je určite Veža s hodinami (Turnul cu Ceas), ktorá slúžila ako hlavná vstupná brána do citadely. Táto masívna stavba z 13. storočia sa týči do výšky 64 metrov a bola (a stále je) dobre viditeľná z celého okolia mesta. Zatiaľ čo ostatné veže vždy patrili rôznym remeselníckym cechom, Veža s hodinami slúžila celej verejnosti a nejakú dobu fungovala aj ako mestská radnica.

Záver

Rumunsko ma rozhodne prekvapilo. Či už prírodou, architektúrou alebo ľuďmi. Rumunsko je krajina, ktorú sa naozaj oplatí navštíviť a už dávno nie je pre turistov nebezpečnou či zaostalou krajinou. Chcel by som sa poďakovať cestovnej kancelárií DAKA, vďaka ktorej bol tento výlet bezproblémový a príjemný vďaka ústretovému sprievodcovi a šoférom.