Prírodné úkazy v regióne Stredné Slovensko, ktoré treba navštíviť

Posledné snehové stopy sa pomaly topia a pomedzi ne vyrastajú prvé snežienky. Noci sa krátia, dni sa predlžujú a slnečné lúče nás hrejú na tvári. Prichádza teplé jarné počasie, ktoré je najvhodnejšie a najpríjemnejšie na prechádzky v prírode. Región Stredné Slovensko ponúka niekoľko prírodných úkazov a čarovných miest, ktoré určite stoja za navštívenie. 

Skalný hríb Čertova skala

Fotografický skalný hríb nad obcou Budča neunikne žiadnemu oku zvedavcov. Ak vyhľadávate ojedinelé prírodné úkazy táto skala vás určite očarí. Hovoríme o takmer 17 tonovom skalnom útvare, ktorý sa nachádza na malom kamennom podstavci.

  • Cestou k nemu vedie náučný chodník po zelenej turistickej značke.

V turistických mapách nájdete toto miesto pod názvom Budča Sietno. Trasa ku skale vedie strmšou cestičkou do kopca, preto určite odporúčame turistickú obuv a fľašu vody.

Výhľad zhora stopercentne stojí za to a ak budete mať cestu do Zvolena, odporúčame sa vám tu zastaviť. 

Tesárska roklina & Tesárske Dúpence

Hontianske Tesáre skrývajú vo svojich lesoch jedinečnú atraktivitu. Kaňovité údolie zvané Tesárska roklina vzniklo prerezaním vodného toku skrz skaly vulkanického pôvodu. Slovenský Grand Canyon láka turistov práve úzkymi chodbičkami, štyrmi vodopádmi a jedinečnými pradávnymi skrýšami.

Tesárske Dúpence boli pravdepodobne využívané ako obydlia a útočiská ľudu pred Turkami. V ich lokalite sa nachádzajú informačné tabule, ktoré vám históriu tohto miesta priblížia.

  • Dostupnosť do rokliny je z obce Hontianske Tesáre po červeno značenom turistickom chodníku. Toto miesto je atraktívne v každom ročnom období a esteticky poteší nejedného návštevníka.

Tesárske Dúpence

Tesárska roklina

Geografický stred Slovenska – Hrb

Vedeli ste, že vrch Hrb (1256 m.n.m) je geografickým aj geometrickým stredom Slovenska? Nachádza sa v obci Ľubietová a je masívom Ľubietovského Vepora.

  • Turistickú trasu na vrchol po červenej značke vám spríjemňujú výhľady na malebné lúky, hlboké lesy a horské dedinky.

Počas výšľapu na kopec z viacerých začiatočných trás je Chata pod Hrbom práve stredovým miestom túry. V nej si celoročne môžete vychutnať obed alebo sa ubytovať. 

Vrchol Hrbu vám ponúka nádherné výhľady ktoré uchvátia naozaj každého. 

vrch Hrb

Jánošíková skala & Batovský balvan

Neďaleko stredoslovenskej obce Hrochoť sa nachádza národná prírodná pamiatka - Jánošíkova skala. Ide o skalnaté bralo, ktoré je pozostatkom sopečného pohoria Poľana s výškou 30 a dĺžkou 200 metrov. Už z diaľky je v ňom viditeľná jaskyňa, v ktorej podľa povesti ukrýval najznámejší slovenský zbojník Jánošík svoje ozbíjané poklady.

Druhým prírodným divom Hrochote je obrovský 14 metrový Batovský bludný balvan. Svojou veľkosťou a polohou v doline vzbudzuje záujem u turistov, ktorí vyhľadávajú nevšedné úkazy prírody.

Odporúčame vám zaradiť si toto miesto do vášho plánovanie (cyklo)turistiky. 

Jánošikova Skala Jánošikova Skala a Bátovský Balvan

Netopiera jaskyňa

Zaujímavým výletným miestom Banskej Bystrice je vrch Pánsky diel, ktorý ponúka oveľa viac než úchvatné výhľady. K najzaujímavejším voľne prístupným jaskyniam na Slovensku sa radí práve Netopiera jaskyňa na ktorú po ceste na vrchol natrafíte.

Jej tajomné a úzke chodby, priestranné siene a malé jazierko zvyšujú atraktivitu miesta. Počas 2 sv. vojny sa v nej dokonca schovávali Partizáni, vďaka čomu vzniklo pomenovanie jednej siene za Partizánsku. Okrem Netopierej jaskyne narazíte na jaskyňu Kaplnka s ktorou obe tvoria komplex tzv. Sásovských jaskýň. Trasa k obom jaskyniam je nenáročná a vedie k nim zo sídliska Sásová modro značený turistický chodník. 

Netopiera jaskyňa Netopiera jaskyňa

Görgeyho tunel

Turistická atraktivita, ktorá uľahčuje prechod cez hrebeň Kremnických vrchov a teda skracuje cestu z Banskej Bystrice do Kremnice. Tridsať metrový dlhý tunel na starej zlatej baníckej ceste láka turistov skrz bohatú históriu o ktorej si prečítate na informačnej tabuly.

V súčasnosti je využívaný ako prechod pre turistov, cykloturistov a v zime pre bežkárov. Z bystrickej strany je označený po žltej turistickej značke z parkoviska chaty nad Tajovomchaty nad Králikami. Ľahšou prechádzkou z kremnickej strany sa k nemu dostanete zo Skalky. 

Görgeyho tunel Görgeyho tunel

  • Fotobanka OOCR Stredné Slovensko 

Viac tipov na výlety nájdete na www.centralslovakia.eu a na facebook profile @centralslovakia.  Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

stredne slovensko

slovakia.travel