Raritou indického štátu Meghálaj sú živé mosty

Keď sa človek spojí s prírodou, aby spoločne niečo vytvorili, dochádza k magickej symbióze, ktorá sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi.

Jeden z prejavov možno vidieť v hornatom indickom štáte Meghálaj, kde ľudia, príroda a čas spolu vytvorili unikátne živé mosty. Ide o mosty z koreňov stromov, ktoré sú prepletené dokopy, zrastajú sa z oboch strán nad priepasťami a vytvárajú pevný, takmer nezničiteľný prechod pre človeka.

Nájsť ich môžete neďaleko hraníc Indie s Bangladéšom. Prostredie, v ktorom totiž žijú miestne kmene, je veľmi rozmanité. Najmä prírodný reliéf. Je často veľmi strmý, klesá takmer kolmo dole až k rozľahlým pláňam. Aby sa cez miestnu prírodu dalo prechádzať, je potrebné vytvoriť alternatívne naturálne prechody.

Pomáha príroda

Štandardnými materiálmi, z ktorých sa vyrábajú mosty, sú dnes betón alebo železo. Štát Meghálaj je však „zberným dvorom“ dažďov a monzúnov a ročne tu spadne viac ako 11 000 milimetrov zrážok, väčšinou nárazovo.

Nápor tlaku, vlhkosti a času moderné mosty nedokážu ustáť a príroda tu víťazí. Preto je najlepšie ju požiadať o pomoc a miestni obyvatelia to vedia.

Vytvárajú živé mosty z koreňov stromov figovníka kaučukového. Dva stromy zasadia na protiľahlé brehy riek, ideálne tak, aby na ne nedotiahla ani niekoľko metrov vysoká voda v riekach a potokoch počas monzúnových dažďov.

S pomocou bambusových tyčí a rebríkov nasmerujú korene stromov tak, aby rástli smerom k druhému brehu. Keď sa korene spoja, ďalej sa obvíjajú okolo seba, zrastajú sa. Korene sú silné, pevné a funkčné. Potom už nastupuje len čas.

Živý most sa vytvorí po 10 až 30 rokoch a ucelený dokáže udržať naraz aj 50 ľudí. Prípadné medzery medzi koreňmi miestne kmene ešte upravujú a dolaďujú, vykladajú ich kameňmi a drevom.

 

Kde ich nájsť?

Dostať sa k týmto mostom je celkom pracné. No do hlavného mesta štátu Meghálaj, Shillongu, lieta dnes z Kalkaty low-costová letecká spoločnosť IndiGO.

Prístupnejšie je mesto Guwahati vo vedľajšom štáte Assam, odkiaľ je to do Shillongu 5-6 hodín autobusom. Ostáva už len krátka trasa k mostom, no o to zložitejšia. Cieľom je dedina Tyrna na úbočí hôr Khasi Hills, do ktorej sa dostanete z mesta Cherapunjee.

Možnosťami sú autobus, džíp, prenajatý taxík alebo aj pridanie sa k skupine ďalších indických turistov na organizovaný výlet a odtiaľ doprava stopom, pešo či taxíkom do Tyrny.

Potom vás ešte čaká pešia turistika strmým reliéfom smerom dohora a pripraviť sa treba na chladnejšie vlhké počasie. Napriek tomu ide určite o nezabudnuteľný zážitok.