Pevnosť Masada sa pri návšteve Izraela oplatí určite vidieť

Staroveká pevnosť Masada, ktorá sa nachádza na monumentálnom skalnom útese vo výške 400 metrov v Judskej púšti (Midbar Jehuda) neďaleko brehov Mŕtveho mora je ďaleko viac ako iba historická pamiatka.

Pre Izraelčanov je Masada symbolom vlastenectva a hrdinstva.

Masada už nikdy nepadne

Pevnosť nechal vybudovať v 1. storočí p.n.l. kráľ Herodes a v roku 66 nášho letopočtu sa tu odohral príbeh, ktorý sa stal pre židovské dejiny tak dôležitý, že v súčasnosti prichádzajú na Masadu často skladať prísahu izraelskí vojaci v znení: "Masada už nikdy nepadne!".

Masada, Israel

Masada, Israel

Pevnosť s rímskou posádkou ľsťou obsadili Židia a držali ju proti presile až do roku 73. Rimania ju nedokázali dobyť a podarilo sa im to až vtedy, keď k pevnosti navŕšili postupne obrovský násyp. Za múrmi našli približne deväťsto mŕtvych obrancov, ktorí spáchali samovraždu. Dnes je pevnosť od roku 2001 chránená UNESCOm, dostať sa sem možno buď pohodlne lanovkou alebo turistickým chodníkom, tzv. Hadím chodníkom.

Na fotke nižšie a v úvodnej fotke k článku je dodnes vidno pozostatky rímskeho vojenského tábora (fotené z Masady).

Masada, Israel

Zo všetkých strán je totiž Masada obklopená strmými útesmi. Len zo strany od mora je úzky, tzv. Hadí chodník. Na náhornej plošine, ktorá má približne 600x300 metrov bola vybudovaná mohutná pevnosť, ktorej hradby mali dĺžku približne 1400 metrov a miestami hrúbku až štyri metre. Netreba asi zdôrazňovať, že z vrcholu Masady je fantastický výhľad do širokého okolia. Naozaj monumentálne, čo určite stojí za návštevu!

Masada bola objavená až v roku 1862 a dôkladnejšie vykopávky sa tu uskutočnili až v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. V pevnosti sa dnes nachádza palác kráľa Herodesa, synagóga, fragmenty mozaík, vodné nádrže vytesané do skál, studené a horúce kúpele a mnoho iného.

Masada, Israel Masada, Israel

Výstup po krkolomnom Haďom chodníku

Bolo neskutočne horúco a málo času. Tak sa priznám, na Masadu som sa nechal vyviezť lanovkou, ktorá bola vybudovaná v roku 1971. Napriek tomu, že výstup po krkolomnom Haďom chodníku (Snake Path) musí byť veľmi dobrým zážitkom.

Masada, Hadí chodník, Snake Path Masada, Hadí chodník, Snake Path

Popri nedostatku času som však bral do úvahy aj skutočnosť, že počas celého výstupu sa nie je kam schovať do tieňa, slnko pieklo na naše pomery priam šialene a v takejto situácii nemožno podceniť ani potrebnú výstroj a hlavne riadnu zásobu tekutín.

Ak by ste sa teda chceli vybrať na Masadu pešo alebo aj celkovo na dovolenku k Mŕtvemu moru, zrejme je lepšie tak urobiť na jar alebo jeseň.

Otváracie hodiny, vstupné a ďalšie aktuálne info TU: https://www.touristisrael.com/masada-dead-sea/848/

Viac o dovolenke pri Mŕtvom a mori a Izraeli TU:

Video o krásach Izraela si môžete pozrieť tu: