Legendárny Šerpa Kami Rita sa pripravuje na svoj 25. výstup na Mount Everest

15. 5. 2019 stál Kami Rita na najvyššej hore sveta už po 23. krát. Prelomil tak svoj vlastný rekord z roku 2018 zapísaný aj do Guinessovej knihy rekordov. Len 6 dní po výstupe stál na vrchole Mount Everestu opäť. Nie kvôli naháňaniu slávy, ale ako neúnavný a tvrdo pracujúci sprievodca agentúry Seven Summit Treks priviedol na vrchol skupinu horolezcov z Indie.

„Vždy keď môj klient úspešne zvládne výstup, som šťastný. Prekonávanie rekordov je len bonusom.“

Aj napriek neuveriteľným výkonom, ktoré v horách dosahuje od svojho prvého výstupu v roku 1994, ostáva Kami skromný a pokorný. Netúži po mimoriadnej sláve, len robí to, čo má rád a čo mu pomáha zabezpečiť rodinu. Legendárny Šerpa sa navyše podobne ako jeho nemenej známy krajan, Šerpa Apa (21 výstupov na Mount Everest), snaží pomáhať v boji s chudobou aj ľuďom vo svojom rodnom kraji.

Sen o 25. výstupe

51 ročný Kami Rita pochádza zo skromných pomerov. Narodil sa do početnej rodiny v horskej dedinke Thame v Nepále, z oblasti odkiaľ pochádza aj Šerpa Tenzing Norgay (Tenzing bol spolu s Edmundom Hillarym prvým človekom, ktorý vystúpil na Mount Everest). Skôr ako sa Kami stal horským vodcom, chcel sa stať mníchom. Svoje rozhodnutie napokon zmenil a ďalej už pokračoval v otcových šľapajách.

Najvyššiu horu sveta prvýkrát zdolal ako 24 ročný. Okrem Everestu vystúpil aj na K2, Čho Oju, Manaslu, Annapurnu a Lhotse. V roku 2015 prežil lavínu spôsobenú silným zemetrasením, ktorá v base campe pod Everestom pochovala 19 ľudí (z toho 10 Šerpov). Aj napriek nepríjemnému zážitku a naliehaniu svojej rodiny, aby s lezením skončil, sa rozhodol vo svojej práci pokračovať. Hory miluje a zároveň chce svojim deťom dopriať vzdelanie, aby si v živote mohli vybrať menej nebezpečné povolanie.

V roku 2019 vyhlásil, že najvyššiu horu sveta túži zdolať 25 krát. Či sa mu to podarí a či pôjde o jeho posledný výstup, zistíme už čoskoro. Kami momentálne pripravuje všetko potrebné na svoj vysnívaný výstup, ktorý plánuje uskutočniť počas tohtoročnej jarnej sezóny.