5 strhujúcich filmov o horolezcoch, ktoré nadchnú aj nehorolezcov

Čo robia horolezci, keď práve nelezú po horách? Dáme ruku do ohňa za to, že sa sem-tam prilepia na obrazovku a nechajú sa pohltiť inšpiratívnymi, mnohokrát však aj zdrvujúcimi príbehmi o horolezcoch. Prinášame vám 5 tipov na filmy o horolezectve, ktoré zaručene pohltia aj vás.

Alone on the wall (2009)

Snímka rozpráva o dvadsaťtriročnom Alexovi Honnoldovi, ktorý sa oddáva obrím stenám, a to úplne bez horolezeckého lana a istenia. Keď sa však pokúsi o rekordný sólo výstup na 600 metrov vysokú stenu Half Dome, pozrie sa smrti zblízka do očí. Film, ktorý vám nedovolí pomaly ani dýchať, a možno vám dokonca spôsobí aj mierne závraty a nevoľnosť.

Autana (2012)

Film pre všetkých horolezcov i nehorolezcov s dušou dobrodruha. Film vás vtiahne do amazonskej džungle, kde sa partia britských horolezcov vydá v ústrety impozantnej stolovej hore Cerro Autana. Ešte pred výstupom však musia podstúpiť posvätný rituál s miestnym šamanom, ktorý džungľu a výstup urobí ešte divokejšími, ako sú...

Nordwand (2008)

Pohlcujúci príbeh z tridsiatych rokov, ktorý nenapísal sám život, ale skôr sama skala. Nie nadarmo sa severná stena Eigeru prezýva Mordwand (vražedná stena), a keď sa aj napriek počtu obetí štyria horolezci pokúsia o jej dobytie, nastáva boj na život a na smrť. Film je inšpirovaný skutočnou tragédiou, ktorá sa odohrala v roku 1936 práve na severnej stene švajčiarskeho Eigeru. Namiesto popcornu si na sledovanie vezmite antistresovú loptičku a pripravte si náhradné nervy. Dúfame tiež, že vás film nezbaví chuti sa ešte niekedy vydať s lanom do hôr ...

Pád do ticha (2003)

Predstavte si, že sa so svojím horolezeckým parťákom dostanete do život ohrozujúcej situácie, keď vás pri výstupe v peruánskych Andách spája jediné lano. Dôsledkom zranení sa vám potom ponúka jediný kľúč na prežitie: prerezať lano. Aká veľká je vaša vôľa prežiť?

Everest (2015)

Vo výške 8 848 m.n.m. nemá ľudské telo šancu prežiť. Napriek tomu sa ľudia do takej výšku šplhajú, aby pokorili Everest, najvyššiu horu sveta. Kašlú na nepohodlie, zimu, nástrahy počasia a aj na to, že sa dole už nemusia nikdy vrátiť. EVEREST v réžii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z najtragickejších expedícii v dejinách z roku 1996. 

Pravdepodobne vás tento typ filmov buď vyburcuje k lepšiemu výkonu, alebo vás totálne zastraší. A ak vás od lezenia v horách žiadny film neodradil, ba naopak, skôr navnadil, tak potom určite dbajte na niekoľko dôležitých zásad. Váš život závisí hlavne od partnera, s ktorým leziete a z výstroje je najdôležitejšie kvalitné horolezecké lano. Tu možno odporučiť do "rúk" overenú kvalitu horolezeckých lán Tendon ponúkaných firmou Lanex.

Mohol by vás zaujímať aj článok: Monika prešla sama za päť mesiacov Pacifickú hrebeňovku dlhú 4300 kilometrov!