Križiacky hrad Malbork v Poľsku je najväčšou gotickou stavbou na svete

Chcete vyraziť na výlet k našim susedom do Poľska a hľadáte TIP kam? Už ste navštívili všetky zaujímavé lokality blízko hranice ako Krakov, poľské Tatry, koncentračný tábor v meste Osvienčim, soľnú baňu Wieliczka a podobne? Choďte ďalej, až na poľský sever do oblasti Pomoransko pri Baltskom mori. Je tam nádherné mesto Gdansk a hneď pri ňom hrad Malbork (Marienburg) v rovnomennom meste. My sme sem vyrazili v lete 2019 a konečne som si tak mal v pláne pozrieť hrad, o ktorého histórii som tak veľa čítal.

Najväčšia stavba z pálených tehál

  • POZOR: Križiacky hrad Malbork v Poľsku je najväčšou gotickou stavbou na svete a zároveň najväčšou stavbou z pálených tehál. 

Aj keď hrad utrpel počas stáročí veľké škody zavinené vojskami rôznych armád, vrátane Červenej armády na konci 2. svetovej vojny, pevnosť bola postupne zrekonštruovaná a dnes je veľmi atraktívnou a zachovalou pamiatkou. Význam hradu spečatilo aj to, že bol v roku 1997 zapísaný na zoznam dedičstva UNESCO.

V samotnom meste toho k videniu veľa nie je, pretože mu chýba historické jadro. Takže, do mesta by som odporúčal ísť iba ak tak na obed. Ale hrad, to je už iná káva. Je nádherný. Jeho silueta vyráža dych. On to v podstate nie je len hrad, ale aj bývalý kláštor. Takže celý komplex je často označovaný aj ako kláštorná pevnosť.

Malbork castle

60 kilometrov juhovýchodne od mesta Gdansk

Ak budete Malbork hľadať na mape a plánovať cestu, tak nachádza sa 60 kilometrov juhovýchodne od mesta Gdansk. To je úplne na severe pri brehu Baltského mora. Na samostatný výlet autom zo Slovenska je to na hrad Malbork samozrejme trochu od ruky. No ak návštevu hradu spojíte práve s návštevou Gdansku, to mení situáciu a máte super plán na predĺžený víkend. Alebo môže byť Malbork zaujímavá zastávka napríklad pri ceste do Pobaltských štátov. My sme dali Malbork v kombinácii s Gdanskom, čo sa ukázalo ako dobrá varianta. Výlet na hrad je zhruba na pol dňa, takže to hodnotím ako výborné spestrenie.

Malbork castle

Malbork nechal postaviť Rád nemeckých rytierov okolo roku 1274

Samotná osada tu vznikla až so stavbou hradu a postupne sa stala mestom. Rád nemeckých rytierov sem dokonca nechal v roku 1309 presťahovať svoje sídlo z Benátok. Nasledovali dlhé desaťročia bojov s Poliakmi. Výnimočnosť hradu spočívala aj v nedobytnosti. Do poľských rúk sa dostal hrad až o dve storočia neskôr. Najprv sa ho pokúsil v roku 1410 kráľ Vladislav II. Jagelovský dobiť pomocou poľsko-litovského vojska, ale neúspešne. Až o pol storočia neskôr hrad Malbork kúpil kráľ Kazimír IV. Jagelovský, pretože sa rytiersky rád dostal do dlhov voči svojim žoldnierskym bojovníkom.

  • Vraj ho kúpil od posádky, ktorá už dlho nedostala žold za 6 ton zlata.

Od tej doby sa hrad stal jedným zo sídiel poľských kráľov a to až do roku 1772, kedy bolo Poľsko rozdelené medzi Prusko, Rusko a rakúsku monarchiu.

Krásna panoráma na hrad je z brehu rieky Nogat

Areál kláštornej pevnosti zaberá plochu vyše dvadsiatich hektárov a leží na pravom brehu rieky Nogat. Z opačného brehu rieky je na pevnosť naozaj impozantný pohľad. Oba brehy rieky spája most pre peších, po ktorom sa môžete dostať priamo k hradu. Na rozdiel od stredovekých hradov aké sú u nás, táto pevnosť je postavená z tehál. Ako prvé ma tak upútala v prvom rade červená farba muriva. Pri západe slnka vyzerá takýto pohľad na stredovekú pevnosť skutočne pre našinca neobvykle. Rovnakým spôsobom boli stavané hrady v minulosti aj v Pobaltí, zrejme tomu tak bolo z nedostatku kameňa.

Malbork castle

Veľmi zaujímavo na mňa pôsobil aj fakt, že hrad je na rovine. U nás v podstate neobvyklá vec. Slovenské hrady sú na malebných skalách, kopcoch, dominujú okolitej krajine z výšky. Hrad Malbork je postavený v krajine rovnej ako dlaň. Taký je ale sever Poľska v tejto oblasti Pomoranska, staviteľom nič iné nezostávalo.

  • Hrad Malbork sa skladá z troch častí - Spodného, Stredného a Horného hradu, pričom patrí k najnavštevovanejším objektom v Poľsku. A ja vám návštevu hradu určite odporúčam tiež.

Malbork

Vstupné (rok 2020)

Vstupné je v cene 47 PLN (čo je asi 10 Euro) pre dospelých. Pre deti, študentov a seniorov je to 37 PLN (čo je asi 8 Euro). Vstup pre štvorčlennú rodinu je za cenu 150 PLN (čo je asi 33 Euro). V skupine a tesne pred zatvorením je vstupné o 10 PLN lacnejšie.

Uvedené ceny sú orientačné, môžu sa meniť podľa letnej alebo zimnej sezóny. Aktuálne ceny si môžete pozrieť na oficiálnom webe: https://zamek.malbork.pl/en

Ak sú interiéry zatvorené, je možné navštíviť len exteriéry za vstupné 7 PLN ( asi 1,5 Eura) a zľavnené vstupné 5 PLN (asi 1 Euro). 

Interiér hradu je otvorený od 10:00 do 15:00. (Interiér je v pondelok zatvorený).

Malbork castle

Malbork mapa

Ako sa dostať do Malborku z mesta Gdansk

Nerobte si starosti! Hrad Malbork má s mestom Gdansk dobré spojenie. Ak ste na výlete autom, nemáte žiaden problém, vedie sem dobrá cesta. Do mesta Malbork premáva v pravidelných intervaloch aj veľa vlakov. Obe stanice v Malborku sú od hradu vzdialené približne 15 minút chôdze. K dispozícii sú dva typy vlakov - medzimestský a SKM (mestský). Medzimestom trvá cesta do Malborku z Gdansk Glowny asi o 15 minút menej ako SKM.

- viac na: https://zamek.malbork.pl/en