Hrad Rabí, pri ktorom prišiel Žižka o druhé oko

Hrad Rabí, pri ktorom vraj v bitke prišiel Jan Žižka o druhé oko, bol svojho času najmohutnejším a najväčším hradom v Čechách. Rabí je dnes zrúcanina ležiaca v rovnomennej malebnej dedine na vyvýšenom ostrohu nad riekou Otavou v nadmorskej výške 540 metrov.

Hrad Rabí, najväčšia hradná zrúcanina v Čechách

Nájdete ho asi 8 kilometrov severovýchodne od mesta Sušice. A aj dnes je to s rozlohou približne 1 ha najväčšia hradná zrúcanina v Českej republike. Murivo hradieb a budov dosahuje celkovú dĺžku takmer tri kilometre.

Hrad Rabí

Rabí

Unikátna pamiatka gotického staviteľstva

Do malebnej krajiny v okrese Klatovy v Plzenskom kraji neďaleko pohoria Šumava je tak zasadený rozsiahly hradný areál. Už z diaľky vyzerá jeho panoráma v dnes pokojnej a zelenej krajine skutočne veľkolepo. No v minulosti sa tu od neskorého stredoveku snúbili obytné a reprezentačné priestory s dômyselným obranným systémom. Dominantou hradu je tak dodnes mohutná obytná veža (donjon), z ktorej je krásny výhľad na celé okolie. Samozrejme, na vežu sa môžete dostať v rámci prehliadky hradu a slúži tak ako vyhliadkový bod do celého okolia.

Rabí donjon

Rabí vyhlad z donjon

Hrad Rabí a Jan Žižka

V júni 1421 bol hrad obliehaný husitmi, pričom pri obliehaní prišiel o svoje druhé (pravé) oko aj legendárni Jan Žižka. Hrad sa tak aj týmto navždy zapísal do českej histórie.

V 15. storočí prebehla rozsiahla prestavba, pri ktorej došlo k rozšíreniu rozlohy hradu a bolo zosilnené jeho opevnenie. Uprostred bol postavený donjon s obytnou a zároveň aj obrannou funkciou. Celkový priestor hradu bola rozčlenený na tri časti, ktoré bolo možné brániť samostatne. Nič mu to však nepomohlo. Hrad bol vyplienený počas tridsaťročnej vojny a v 18. storočí vyhorel. Čiastočne je renovovaný od roku 1920. V súčasnosti je prístupný verejnosti, v rekonštruovaných priestoroch je umiestnené malé múzeum.

Hrad Rabí

Povesť o tajomnej studni na hrade

Čo by to bol hrad bez povesti. Pretože hrad Rabí stojí na skale, bolo veľmi ťažké tu vykopať studňu. No studňa bola dôležitou súčasťou hradu najmä pri jeho obliehaní, keď nebolo možné získať vodu zvonka. Vyhĺbenie studne však stálo jeho pánov viac než samotný hrad. Najzaujímavejšie na studni bolo, že nikto nevedel, kde končí a odkiaľ sa v nej berie voda. A tak vraj obyvatelia hradu jedného dňa vzali kačicu, uviazali jej na krk červenú stužku a spustili ju do studne. Kačica vraj vyplávala na rybníku v dedinke Žichovice (susedná dedina). Rybník je tu doteraz, no aj hradná studňa pretrvala stáročia a dnes je hlboká približne 50 metrov. 

Prehliadka hradu

Na hrade je možné absolvovať dva okruhy PALÁC a VEŽA. My sme si dali prehliadkový okruh so sprievodcom - VEŽA. Paráda! Prehliadka začína na veľkom hradnom nádvorí, pokračuje na malé nádvorie s hlbokou studňou, kuchyňou a prírodnou chladničkou. Áno, dozvedeli sme sa, že aj v minulosti keď potrebovali uchovať potraviny, vykopali do skaly obrovské chodby. Naplnili ich v zime ľadom z neďalekej rieky Otava a potraviny tak vydržali dlhú dobu. Nasledovala prehliadka najstaršej časti hradu a vystúpenie na vežu (donjon) z ktorej bol nádherný výhľad do okolia. Ale aj do samotného vnútra veže donjon, ktorá má dnes výšku cca 26 metrov.

Rabí donjon

Prehliadka pokračovala do spodných častí hradu - do pivníc s prírodnou kvapľovou výzdobou. Doba prehliadky bola cca 45 minút.

Návštevu hradu Rabí aj s prehliadkou určite odporúčam. Uvidíte vizuálne veľa pekných vecí a dozviete sa množstvo zaujímavostí ale z histórie. Navyše, pekná je aj samotná dedina Rabí a možno sa tu najesť alebo posedieť na káve.

Kontakty:

Viac informácii o Plzni a Plzenskom kraji TU: