Davy turistov tvoria na hore Uluru zápchy, chcú ju stihnúť do uzavretia

Na posvätný symbol Austrálie sa v októbri už nikto nedostane, no júl je pre horu Uluru z turistického hľadiska poriadne náročný. Vždy bola pre návštevníkov príťažlivá, ale aktuálne sa mení na „zakázané ovocie“ a tak je posledný mesiace každodenne cieľom desiatok peších turistov.

 

Ayersova skala

„Červená“ hora v Austrálii známa ako Ayersova skala je posvätným miestom pre domorodcov Anangov a najobjemnejším monolitom na svete. Miestne kmene turistov už desiatky rokov žiadajú, aby na horu neliezli, no rešpektu sa nedočkali. Išlo skôr o odporúčanie alebo prosbu, no Anangovia sa dočkali skôr ignorácie.

V minulom roku horu napriek jej odľahlej polohe navštívilo takmer 400 000 turistov. V roku 2019 pravdepodobne číslo narastie, keďže ju navštevujú aj tí, ktorí by si tento zážitok možno nechali na neskôr. No väčšina turistov si ju chce zo svojho pomyselného zoznamu dobrodružstiev či turistických zážitkov odškrtnúť, kým je čas. Ostávajú im na to už len tri mesiace.

Dôsledkom toho je obrovský, až neznesiteľný, prílev ľudí. Množia sa tiež sťažnosti, že mnohí návštevníci vystupujú na horu v rozpore s pravidlami miestneho národného parku, chodia mimo vyznačených chodníkov, v lokalite táboria a odhadzujú odpadky.

 

Posvätná hora späť v rukách Anangov

Správna rada národného parku Uluru-Kata Tjuta nakoniec jednomyseľne odsúhlasila zákaz výstupu v novembri 2017. Platnosť nadobudne 26. októbra 2019.

Tento dátum sa vzťahuje na 34. výročie slávnostného aktu, keď austrálska vláda celú posvätnú oblasť vrátila pôvodným obyvateľom. Hora je od roku 1985 zapísaná aj na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Anangovia si Uluru, ktorá sa nachádza priamo v strede kontinentu, nesmierne ctia. Veria, že toho, kto ju vyruší, stihne trest. Cítia však aj zodpovednosť za úmrtia či zranenia, ku ktorým na hore dôjde. Od päťdesiatych rokov bolo na Ayersovej skale zaznamenaných 37 úmrtí. Naposledy tu v júli 2018 zomrel 76-ročný japonský turista.

Flickr.com/Tchami

Rešpekt k prírode

Pieskovcový skalný útvar siaha do výšky 348 metrov a týči sa nad okolitou rovinatou krajinou. Skala je známa tým, že v priebehu dňa, v závislosti od slnečného svitu, mení farbu od oranžovej, cez jantárovú až po karmínovú červenú.

Húfy turistov, ktoré sa „tlačia“ na vrchol hory, nerešpektujú miestne pravidlá, ignorujú najmä požiadavky o odpratávaní odpadu. Predstavitelia parku však upozorňujú, že nedojedené zvyšky jedál môžu nájsť divoké zvieratá z okolia, ktoré si tak zvyknú na potravu zanechanú ľuďmi, čím sa budú chcieť držať v ich blízkosti.

Flickr.com/Ed Dunens - Orol klinochvostý

Od novembra ostane prístupný len chodník okolo hory, na ňu však už nebude možné vyliezť. Stále však platí, ako všade inde, že si miestnu prírodu treba vážiť a nezanechávať za sebou odpad a stopy, ktoré by narúšali prirodzenú flóru a faunu. Ak sa aj vy chystáte, obzrieť si horu zblízka, pribaľte si so sebou tiež rešpekt voči jej posvätnosti.