Cykloturistika po Parenzane s rodinou

Mnohí si cykloturistiku, ako letnú dovolenku moc nepredstavujú. No, je to určitý druh oddychu a zároveň človek vidí miesta, ktoré by z auta neuvidel. A urobí, aj čosi pre svoje zdravie.

Parenzana je 123-kilometrová cyklotrasa

My sme si letnú dovolenku v Chorvátsku predĺžili o cykloturistiku po Parenzane v Slovinsku a Chorvátsku.  Parenzana je 123-kilometrová cyklotrasa, ktorá vedie v línii historickej úzkorozchodnej železnice z talianskeho mesta Terst cez Slovinsko do chorvátskeho mesta Poreč.

Okrem železničných násypov a zárezov sa na Parenzane zachovalo množstvo mostov a tunelov. Vďaka dedičstvu po koľajovej doprave sú stúpania a klesania na cyklotrase mierne a zdolateľné aj v letnom počasí. Tu je popísaný každý úsek Parenzany aj s interaktívnou mapou - Parenzana Cycling Trail.

Tuneli na Parenzane
Tuneli na Parenzane
Parenzana
Celý úsek Parenzany

Ubytovali sme sa pri meste Koper v malej dedinke Dekani, priamo pri trase Parenzani. Ubytovanie sme objednávali cez Booking. Hneď po príchode sme vyrazili na cyklistiku, nakoľko už bolo 11,00 hodín. Neradi sa vraciame po tej istej trase, takže sme si naplánovali okruh cca 52 km.

Koper
Trasa prvý deň

Prvou zástavkou bolo mesto Koper a popri mori vedie krásna cyklotrasa až do mesta Izola. Na tejto cyklotrase sú sprchy, verejné WC, odpočívadlá aj s kohútikmi s pitnou vodou. Po tejto promenáde sa premávajú aj malé skútre, elektrické kolobežky, ale všetci účastníci sú ohľaduplní a nie je to problém.

Výhľad na Izolu
Výhľad na Izolu

Izola je malé rybárske mestečko 

Potom Parenzana vedie kúsok po asfaltovej ceste a zhora je veľmi pekný výhľad na mesto Izola. Na trase sme pokračovali ďalej cez vinice a okolo soľných polí Strunjane. Pri dedine Fiesa sme mali kúpaciu prestávku na pláži v dedine Fiesa. Nakoľko deti už nevydržali, a chceli sa kúpať.

V blízkosti je aj kemp, v ktorom sú verejné WC, sprchy za poplatok, reštaurácia a požičovne potápačského vybavenia. Po prestávke sme pokračovali popri mori do kamenného mestečka Piran. Po asfaltke sme ďalej šlapali do mesta Portorož.

Odtiaľ po Parenzane cez tuneli a vinice smer Dobrava, Jagodje. A v Izole sme sa naspäť napojili na pobrežnú cyklotrasu do Koperu. Na ubytovanie sme sa vrátili až okolo 20,00 hodiny.

Pirani
Trasa do Piran popri mori

od Grožnjan do Livade

Na druhý deň sme zvažovali ešte doobednú cyklistiku po Parenzane do Terstu. Ale, nakoniec sme zvolili cykloturistiku po najkrajšom úseku Parenzány v Chorvátsku, od Grožnjan do Livade.

Parenzana vedie štrkovitým povrchom cez les a dediny. Terén je vhodný pre horské bicykle. S manželom sme mali trekové bicykle, dá sa prejsť ale opatrne. Dôležité je si skontrolovať duše (tlak) a voliť skôr nové duše (nie so záplatami). Nakoľko pri tejto teplote a záťaži záplaty na dušiach nevydržia.

Parenzana pokračuje ďalej do Motovun. My sme si to vyšľapali po asfaltke (bol to riaden kopec) a z dediny na kopci sa napojili na Parenzanu vedúcu do dediny Vižinada. Po asfaltke dole kopcom po trase 211 North – Northwest až po reštauráciu Ponte Porton pod Grožnjanom. Odkiaľ to manžel vyšľapal sám, do kopca k autu.

Parenazana Gronžjan
Parenzana Grožnjan - Livade
Gronžjan
Trasa druhý deň

Po naložení bicyklov, sme sa išli kúpať do mora, do neďalekého mesta Novigrad, ktorý bol vzdialený cca 18 km jazdy.

My sme si trasy plánovali v aplikácií Mapy.cz , kde je možné si zvoliť dopravný prostriedok bicykel a ukazuje aj cyklotrasy.

Pri plánovaní trasy je dôležité si ju podrobne prezrieť, lebo niekedy sa trasa dá prejsť ľahšou a príjemnejšou trasou a nie vždy ju dá hneď po Parenzane či cyklotrase.  

Mojim zhrnutím je: nemusíte sa báť, že by vaše ratolesti cestu nezvládli. Parenzana je s miernym stúpaním, pri vhodných bicykloch zjazdná pre všetkých.