Francúzska légia

História Francúzskej légie

francuzska legia

Máloktorý bojový zbor na svete je ovenčený takým množstvom mýtov a legiend ako Francúzska cudzinecká légia. Jej členmi sú dobrovoľníci, ktorí za sebou nechali svoje sociálne aj rodinné zázemie, pričom svoje úlohy plnia s odhodlaním, nad ktorým svet žasne.

Cudzinecká légia bola založená 9. marca 1831 rozkazom Ľudovíta Filipa, kráľa Francúzska. Bol to čas politických nepokojov a tento oddiel plnil úlohu ochrancu kráľovskej moci. Väčšinu dôstojníckeho zboru tvorili veteráni Napoleonovej Grand Armee a mužstvo predstavovalo národnostne pestrú zmes, v ktorej bola zastúpená celá Európa.

V Légii sa objavili aj francúzski regrúti, ktorí sa snažili uniknúť pozornosti miestnej polície. Boli to dobrovoľníci vo veku medzi 18. a 40. rokom, s pravým alebo prijatým menom. Kráľ správne predpokladal, že platení žoldnieri nebudú pri plnení rozkazov rozmýšľať o ich príčinách alebo politickej korektnosti. Légia bola po potlačení nepokojov v Paríži okamžite zapojená do bojov o Alžírsko.

V roku 1835 však tento bojový zbor prešiel pod španielsku kontrolu. Následne sa na rovnakom princípe vytvorila druhá Légia, ktorá získala a udržala pre francúzskeho kráľa Alžírsko, ktoré sa stalo na dlhý čas jej domovom. Vo svojej africkej misii plnili legionári dôležitú úlohu - udržiavali poriadok, potláčali povstania domorodých nomádskych kmeňov a kolonizovali Severnú Afriku. Budovali cestné komunikácie na rýchle presuny, púštne pevnosti a časom tu vzniklo aj mesto Légie - Siddi bel Abbés.

Česť a odvaha

Francúzska cudzinecká légia zdedila tradície žoldnierskych vojsk, ktoré využívali francúzski králi už v stredoveku - škótskej gardy Karola VII. alebo neskôr Napoleonových poľských kopijníkov. Farbami tejto elitnej časti vojska sú zelená a červená, ktoré používali Švajčiarske gardy slúžiace trónu bielej ľalie. Znakom a symbolom zároveň je granát, z ktorého vychádza sedem plameňov, pričom dva z nich sú ohnuté smerom nadol.

Vzťahy medzi tými, ktorí rozkazy vydávajú a tými, ktorí ich plnia, sú vybudované na veľmi vyvinutom „esprit de corps", založenom na niekoľkých jednoduchých princípoch: disciplína a česť, radosť z dobre vykonanej práce a oddanosť svojej minulosti. Heslom Légie je "Honeur et Valour" - Česť a odvaha. Po vstupe do Légie nastáva veľmi tvrdá selekcia. Mnohí kandidáti nevyhovejú buď zo zdravotných alebo morálnych dôvodov.

Legionár je zriedka anjel, ale nikdy nie zločinec. Každý nový člen je dobrovoľník, ktorý chce uniknúť svojej minulosti, osobnej alebo rodinnej kríze, vo svojom sociálnom alebo politickom živote. Príkladom posledného fenoménu je masívny príliv dobrovoľníkov z Alsaska po roku 1871, zo Španielska roku 1939 a z Východnej Európy po roku 1945. Pre ostatných, ktorí sa nechcú zmieriť s limitmi strednej vrstvy, Légia znamená možnosť dobrodružného života. Všetkých jej členov spája súdržnosť, spečatená disciplínou a rešpektom k tradíciám.

Francúzska légia v krymskom konflikte

Časom sa stala Légia bojovou silou, ktorá obhajovala záujmy Francúzska aj v tých najodľahlejších končinách. Bola zapojená do Krymskej vojny 1853 - 1856, kde zohrala hlavnú úlohu pri dobývaní Sevastopoľu. Zámerom Francúzov v tomto konflikte bolo pomôcť svojmu spojencovi, tureckému sultánovi, pri získaní prístupu k prieplavu medzi Čiernym a Stredozemným morom. Po počiatočných rýchlych víťazstvách sa 1. a 2. cudzinecký pluk pokúsil o dobytie opevneného prístavu Sevastopoľ, čo vyústilo do blokády, ktorá trvala rok. Légia kvôli chorobám a zlému počasiu už nemohla dlhšie čakať a padlo rozhodnutie podniknúť frontálny útok.

Prvý pokus sa nevydaril a jednotky sa museli stiahnuť s ťažkými stratami. Pokúsili sa o to znova, s rovnakým výsledkom. Napriek tomu sa nevzdali a skúsili to po tretí raz. Sevastopoľ padol 8. septembra 1855. Ďalšími bojiskami legionárov sa stali Taliansko (1859) a Mexiko (1863 - 1867). Práve tu sa 30. apríla 1863 odohrala jedna z najslávnejších bitiek, ktorá vstúpila do dejín ako synonymum cti a odvahy.

Bitka pri Camerone

Dňa 30. apríla 1863 3. kompánia Cudzineckého regimentu zabezpečovala bezpečný presun zásob po ceste medzi Vera Cruz a Pueblom. Počas pochodu do určenej pozície jednotku prepadla takmer tisícka mexických povstalcov. Kapitán Danjou, aby získal krytie pred nepriateľskou paľbou, presunul svoje mužstvo do opustenej haciendy Camerone, ktorú minuli pred niekoľkými minútami.

Kompánia mala šesťdesiatdva legionárov a troch dôstojníkov, ktorí mali čeliť mnohonásobnej presile Mexičanov. K haciende, kde sa legionári pripravovali na obranu, prišiel posol s ponukou čestnej kapitulácie. Na streche ležal seržant poľského pôvodu, ktorý mu vojensky stručne naznačil, čo si myslí o tomto návrhu. Tak sa spustil jeden útok za druhým, všetky však boli s ťažkými stratami odrazené. Napoludnie začala legionárom dochádzať munícia, nemali jedlo ani vodu. Podvečer bolo nažive už len päť obrancov, na ktorých číhala armáda nepriateľov. V tejto beznádejnej situácii legionári nasadili bodáky a podnikli útok. Keď dvoch z nich pri napredovaní k mexickej pozícii zastrelili, zasiahol mexický plukovník.

Opätovne ponúkol kapituláciu. Legionári súhlasili pod podmienkou, že si smú ponechať svoje zbrane. Plukovník, dojatý ich odvahou, odpovedal slovami: „Mužom ako ste vy, nemôžem nič odmietnuť." Tento deň, ktorý vstúpil do dejín ako Camerone, sa každý rok pripomína vo všetkých táboroch Légie a oslavujú ho s veľkým zápalom a pýchou. V Aubagne, kde sa koná slávnostná prehliadka, nesú na čele pochodujúceho regimentu drevenú ruku kapitána Danjoua. Tento boj, ktorého meno je na každej legionárskej vlajke, ostáva symbolom misie, ktorá sa plní až do úplného konca.

V zákopoch svetových vojen

Roku 1914 sa pluky Francúzskej Légie zúčastnili bitky o Artois, kde utrpeli ťažké straty. Boli zreorganizované a o mesiac neskôr znova ťažko porazené pri Givenchy. Nakoniec utrpeli legionárske pluky také ťažké straty, že ich museli v septembri 1914 rozpustiť a preformovať do novej jednotky. Takto bol vytvorený RMLE (Pochodový pluk cudzineckej légie), ktorého úlohou bolo prevýšiť v boji všetky ostatné jednotky. RMLE sa zúčastnil na mnohých bitkách francúzskych bojísk a stratil tisíce vojakov. Zvlášť sa vyznamenal svojím bojovým umením v zákopoch pri Remeši, kde legionári vyčistili štyri kilometre nepriateľských línií iba puškami, bajonetmi a granátmi. Ďalším úspechom bol Verdun, kde légia uspela v misii o znovuzískanie svojich starých pozícií. Nasledovala obrana parížskeho koridoru a Légia uspela opäť, hoci s veľkým stratami.

Francúzi začali svoju ofenzívu v júli 1918 a RMLE bol opäť v prvej vlne - takmer dva týždne si legionári presekávali cestu cez Hindenburgovu líniu. Počas 2. svetovej vojny, v júni 1940, jedenásty REI (Pechotný cudzinecký pluk) takmer vyhladili pri obrane pozícií vo Verdune. Tí, ktorí prežili, sa stali zajatcami. Väčšine sa ale podarilo ujsť a znovu zasiahli do bojov. Pluk však rozpustili. Trinásta DBIE (Podbrigáda Cudzineckej légie) písala dejiny pri Narviku a Bjerviku v Nórsku, ďalší úspech prezentuje slávne víťazstvo pri Bir-Hakaim v Líbii. Légiu znova zjednotili a pokračovala vo víťazných kampaniach v Tunisku, Taliansku, Provence a Nemecku.

V roku 1940 sa Thajsko, spojenec Japonska, pokúsilo anektovať Kambodžu. Légia túto hrozbu odvrátila, ale zbytočne, pretože politickou dohodou Kambodžu odovzdali pod thajskú správu. V oblasti ostala dislokovaná len jedna jednotka - 5. REI. Ďalšími rokovaniami sa podarilo zabrániť vojne na juhu, hoci nie nadlho. Legionárov, umiestnených v garnizóne Ha Giang, čoskoro zmasakrovali a ostávajúce dva batalióny vyrazili na pochod smrti smerom k čínskej hranici. V roku 1945, ešte predtým, ako sa zvyšky 5. REI dostali do Číny, vojna skončila. Nahradila ju však ďalšia, tentoraz vojna s Ho-či Mi-nom a jeho komunistami, ktorá mala trvať ďalších deväť rokov. V nej boli zastúpené všetky pluky Légie a najslávnejšími bojiskami boli Phu Tong Hoa, Koloniálna cesta 4, a slávne Dien Bien Phu.

Dien Bien Phu

Bol to najdlhší a najtvrdší zápas francúzskych expedičných síl na Ďalekom východe. 1. BEP uskutočnil výsadok v údolí Dien Bien Phu, zabezpečil oblasť a postavil základňu. Nasledovalo 169 dní konfrontácie s Viet Minh, po ktorých prišlo 57 dní pekla. Viet Minh zaujal pozície na svahoch, obkolesujúcich pevnostný systém, a začal ostreľovanie ťažkým delostrelectvom. Zásobovanie a prísun posíl bol možný len zo vzduchu. Pristávacia dráha bola zakrátko pod kontrolou nepriateľskej protileteckej paľby.

Na pomoc prišli nielen príslušníci parajednotiek, ale k obrane tejto pozície sa dobrovoľne hlásili aj muži bez parašutistického výcviku, hoci zoskoky sa často uskutočňovali v noci. Paralelne s obliehaním Dien Bien Phu prebiehala konferencia v Ženeve. Francúzske jednotky mali záujem udržať údolie, kým nepriateľ nepožiada o prímerie. Situácia však bola neudržateľná a 8. mája padla posledná pevnosť.

Dien Bien Phu prestalo existovať. Proti 15-tisíc legionárom a príslušníkom koloniálnych plukov stálo približne 100-tisíc nepriateľov, vyzbrojených ťažkou technikou. Dvetisíc obrancov padlo, 1 500 sa stratilo v akcii, 5 800 bolo ranených. Vyše 11-tisíc vojakov sa dostalo do zajatia, z ktorého sa po štyroch mesiacoch vrátilo živých len 3 290 mužov. Bola to politická katastrofa, ktorá znamenala koniec francúzskeho koloniálneho impéria vo východne Ázii. Druhý deň po páde Dien Bien Phu požiadali francúzski vyjednávači na ženevskej konferencii o prímerie. Pre légiu sa tým vojna v Indočíne skončila.

Boj o francúzske Alžírsko

Ešte skôr, ako sa mohli legionári zotaviť z bojov, ocitli sa v Alžírsku. Tentoraz bola ich nepriateľom Armáda národného oslobodenia. Pluky Légie, ktoré mali zabezpečiť pokoj v krajine, kde žilo množstvo Francúzov, sa aktívne zúčastnili v mnohých operáciách proti rebelom a plnili si povinnosť pri ochrane hraníc. Na základe politických rokovaní medzi prezidentom De Gaullom a predstaviteľmi vzbúrencov však Alžírsko v roku 1961 získalo nezávislosť a Légiu povolali do Francúzska. Légia, ktorá vnímala Alžírsko ako svoj domov a toto rozhodnutie ako zradu, sa vzbúrila. Pokus o prevrat však nevyšiel a 1. REP (Cudzinecký parapluk) rozpustili. Od roku 1962 až po súčasnosť sú oddiely bielych anjelov umiestnené na juhu Francúzska a na Korzike, ale aj v zámorí - v Djibouti, na Madagaskare, Tahiti a Francúzskej Guayane.

Légia si získala renomé pri výkone operácií v mnohých vojnou zmietaných oblastiach. V septembri 1990 vyslali tri pluky Cudzineckej légie do oblasti Perzského zálivu. Zmocnili sa letiska Al Salman, kde sa stretli len s malým odporom. Ich ďalšou úlohou bolo zabrániť ústupu Republikánskej gardy na západ. O tejto vojne sa hovorí ako o bleskovej vojne - skončila po sto hodinách boja na zemi, pričom v nej zahynuli len traja legionári. Pod velením Organizácie spojených národov Légia udržiavala poriadok v Mogadiši a zúčastnila sa aj na konflikte v Bosne, kde zvládla viacero tajných operácií.

Pri týchto akciách vedela Francúzska légia s veľkým efektom využiť materinský jazyk svojich vojakov. V oboch oblastiach boli len ľahké straty. Charakteristika Légie za približne stosedemdesiat rokov jej existencie, sa dá vyjadriť slovami literárneho velikána Antoina de Saint Exupéryho: „Vojak nie je mužom násilia. Nosí zbraň a riskuje svoj život za chyby, ktoré nespôsobil. Neoblomne dodržiava svoje slovo až do konca, i keď vie, že bude zabudnutý."

ako povedal majo ,,ked ti chyba aky kolvek prst,,tak je to hendikep,,v legii dost velkyy si myslim ,,
samaro ty ako ??som ti pisal mail a ziadna odozva

pani,nech sa dari v novom roku
ps: if you wanna make some fun you need the machine gun
srdecne B

No ta tolerancia na zrak. Bohuzial. Ja som hlboko za nou a navyse aj keby som bol nejaky super mam smolu, chcem ist do bojovej Cie. Cize trcim na Slovensku a zarabam si na operaciu. Nic nieje horsie ako chciet ist a nemoct a cakat.

Doslovný preklad je "strieborné krídla/krídielka". Keď že je to od letcov tak to bude ich brevet ktorý ich legitimuje ako letcov/pilotov. Sú aj zlaté určite a to znamená iná kategória alebo iná nadobudnutá odbornosť. Samozrejme zlatý sú vyššie. Dolu máš fotku.

http://www.belgian-wings.be/webpages/navigator/news/special%20features/vleugels/vleugels_150705/vle…

Po slovensky nevieš?

Nazdar borci!

Čo sa týka toho LUC LEGER, ak by ste chceli mám podobný test(nahrávku zvukovej signalizácie na člnkový beh na 20 metrov) je to síce v angličtine a o chvílu budem mať aj slovenskú verziu. Neviem, či je to to pravé orechové, čo majú vo FCL, no ak by mal niekto záujem a chcel si skúsiť čo to je za "mňamku" ;) ,môžem mu to zaslať mailom.
Držte sa, Salut!

ps: je to len pre normálnych na tomto fóre.
provokatéri a pod. hovná no comment a bez šance!

Tak aj ja zaprajem veľa šťastia v civile.

Nedostal som sa k tomu riešeniu situácie s Michalom ako sme sa bavili naposledy. Ale, ako som povedal, ja som vždy otvorený možnostiam. Tak niekedy si ma možno vyhľadáš. A možno nie. To je na tebe ako sa k tomu postavíš. Aj tak ďakujem za všetko.

S pozdravom

nic v zlom kolko mas rokou tu si neni u policajtou na pasovom a keby silno hces tak si to najdes co stes ist na dovolenku

Osobne som sa tam nestretol s podvyzivou, no 176cm a 60 kg je velmi malo. mal by si ist aspon 65-70 kg

Ale 1REC môže to byt pre mna plus?Lebo čo som tak počul že velkým plusom su stavebné prace atd.A za odpoved dakujem.A 1REC strašne ma zaujíma či najde legionar nejaké uplatnenie tuna na slovensku.

Inak 2REP zajtra nebudem na ICQ ale sobotu a nedelu tam budem a očakávam tvoje rady ktoré určite prídu vhod. A samozrejme na tvoje slová som dal a velmi si toho vážim.

ma za peniaze ktore su castokrat onicom. Oni sa tam musia este zivit, obliekat a platit si ubytovanie. Ja nemam zlu pracu som hasic mam aj vysku skoncenu ale co stoho ak nemas motivaciu . Tieto peniaze tu su len na prezitie . Inak mam dobreho kamosa v 2 repe z vychodu z mesta blizko kosic. Nebudem ho konkretizovat . A tiez aj pri zenistoch . Dobry chlapi su to. Inak dik za informacie a prajem vam vela uspechov.

zdravim.

chcem sa opytat skusenych ludi hlavne teba 2REP existuje aj v legii nieco take ako bolo v tom videu ktore tu dal coskoro pojdem?

http://www.youtube.com/watch?v=Bj-7yGYDsm8

teda ci aj v legii takto sikanuju novackov.
viem ze je tam tvrdy vycvik a tvrda disciplina a preto tam musi byt aj tvrde zaobchadzanie ale to co je v tom videu ktore je z ruskej armady je podla mna uz sikanovanie a s vycvikom a disciplinou to nema nic spolocne. chcem sa teda opytat ci clovek ktory vstupi do LE moze cakat podobne zaobchadzanie, alebo tam sa k vam spravaju tvrdo len pri vycviku, len preto aby z vas urobili tvrdych chlapov. (myslim tym su tam take zbytocne fyzicke utoky len pre potesenie nadriadenych?)

kde je podla teba 2REP hranica medzi optimalnou vojenskou tvrdostou a sikanovanim?

dakujem za odpoved

d.d - viem čo je rečnícka otázka. Ale prehodnoť slovo slušnosť. Slušnosť pre mňa neznamená, že niekto nebude hrešiť a bude sa správať podľa najnovšieho bontónu. Tu ide o iné a o veľa hlbšie veci, ktoré sa človek iba tak nenaučí. Je to o náklonnosti, solidarite. O tom kto aký je k druhému. Na tom, že sa obhajuješ, nie je nič zlé. Ba to je dobré. Ja by som robil to isté. Ale neviem ako 2 REP opätovne otvoril tú tému. Asi mi niečo uniklo. Oprav ma ak to tak nie je ale ak niekto uzavrie tému tak je uzavretá. Ak ju spomenie v rámci rozhovoru, to nie je nič zlé. Zlé by bolo keby menovite voči tebe začal útočiť. To neurobil. Tak čo šantíš? Ja si myslím jedno. Že máš strašne veliké ego. A všetko kde sa vyskytne niečo čo s tebou len súviselo musíš komentovať. Aj keď už sa ťa to netýka. Neznamená to že si tu odpísaný. Ja budem vždy rád ak otvoríš zaujímavú tému ako o tej šikane. Ale ak sa k nej už niečo popíše, pochop tie informácie tak ako si ich dostal. Nemôže niekto myslieť za teba. Myslíš, že v armáde ak dostaneš rozkaz, a nepochopíš mu, veliteľ ti ukáže presne čo máš spraviť? Poraď si. Používaj hlavu.

PS - neber toto ako útok, ani ako nič negatívne. Ale ako priateľskú radu. Myslím si že v tomto smere sa nemýlim. Aj ja niekedy potrebujem radu a neodvrhnem ju. Maj sa fajn.

Necky - Co jsi zaspal na švestkách bratře? :)

2REP

dobre zle som to precital, som cital ze napiste
ale to je jedno si myslim no tak ze co si zoberem az pojdem?

kompletna higienycka taska
jedny tenisky navise
obciansky a pas
seba
jedlo na cestu
penaze 30-60e
neake teplaky a bundu
no to by malo byt z mojej strany asi vsetko

no to by mohol ,,,myslim ,ze paar dni volno by mu nezaskodiloo B)

Z terminálnej balistiky neviem nič taktiež. Iba z toho súdim čo som videl čo spraví aký náboj so zverou.:pinch:

No popravde, aj mne prvé čo napadlo po tom čo som si prečítal článok o spadnutom lietadle - Rusi. Ale zasa dáva logiku že tam boli prvý Rusi. Ale skôr ma zaráža to že prvý tam boli z tajnej služby ak sa nemýlim. A nie záchranári. Takže to dáva niečo do seba. No ale hovorím z toho čo som čítal a počul. :)

Jasné že nemôžeš, veď ja ti ani nič nevyčítam, tiež by som asi ale v prvom okamihu porozmýšľal, prečo sa sem tak trepú, keď tých fór(ako sami udávajú linky), je plno.Ale "nahaj tak", nerozoberajme to.
Vidíš teraz Majko, veď to bije do očí- nicky od výmyslu sveta,zato tie isté podtóny.Rýpanie, provokatérstvo.Tu asi nikdy nebude kľud.Toto fórum je na to odsúdené.Lebo bezcharakterné svine sa majú dobre.Hnus!

Vydrz, nie je ako ma byt ale bude ako nebude.
My sa nedame. Ty si skutocny priatel pisem verejne na toto forum.Vies preco? Lebo si ta vazim !
Tu mas nieco odo mna Samko:

http://www.youtube.com/watch?v=t74er5nTMHo&feature=related

A toto spievam s mojimi priatelmi teraz... Marusya raz dva try kalyna coornaya..

http://www.youtube.com/watch?v=VezZ3FS4t_s

Tak z tohoto sa len tak smiať neprestanem. :D

Ahojte No bolo super uplne najlepsie :) Ten jezko v pohode automatika z ust von vytiahol zubami co sa dalo a pokracovali sme. Moja chyba mal som si dat rukavice...:unsure: len skoda ze to vzdy tak rychlo ubehne :angry: Inak ten mail funguje vyuzivam ho na registraciu do roznych for a tak A ja ked pisem sem na forum som stale iba Jardo a aj budem :)

majo tak daj ja tam pojdem namiesto teba :P

Pozdravujem všetkých slušných ľudí na fore.

Dodatočne aj ja sa pripajam s prianím všetkého najlepšieho do Nového roka.
Bol som s rodinkou trochu zalyžovať tak som sa skôr nemohol ozvať.
Tak chlapi, vy čo ste ešte nepremeškali možnosť vstúpiť do FCL, neváhajte a choďte, lebo v „tejto krajine“ zdochol pes.Ja mať o trochu menej rokov a nemať rodinu tak ma tu neudrží ani pár volov.A v tej našej verchuške je ich celé stádo, otca im naháňam. zase všetko drahšie. A ľudia drú, len aby uživili mocipánov čo od rozkoše nevedia kam sa podieť.Už som taký nasratý, že až.
A ty Mišo skús aspoň odpovedať na mail, čakám a čakám.
Boris

dobre mas sedemnast a co? ani vysvedcenie ani vyucny list ani vodicsky...ani zvs ako predtym my sme mali.tak si predstav co im tam povies, ze co si robil do 17 rokov?oni sa dost zaujimaju ci buduci legionar aj nieco spravil pred legiou ci uz ma aspon nejake skusenosti s niecim...mali sme na sekcii rusa mal 38 rokov, ked ho zobrali. ale vedeli, ze ma za sebov 20 rokov boxu, vojensku sluzbu a bol profesionalny vodic a predtym mechanik to vsetko s praxou!!!!uz rozumies ty nemas co dat zaujimave legii ani ten vodicsky!!! skus si najprv spravit vodicsky na slovensku ci na to mas, lebo ho budes robit vo francuzsku po francuzsky!!!
ja hovorim najlepsi vek do legie je po tych 22 23 rokov uz mate nieco v zivote odsrane tak nie ste snilkovia bez urazky!!!
a este mas sedemnast si neplnolety!!!!!!!!!tak si priprav doklad od rodicov prelozeny do francuzstiny, budu ho od teba vyzadovat!!!!!ano mozte vstupit do legie ako 17 rocny ale uba stakymto dokladom bez neho nemate sancu;;.

kiež by bol snom tento celý skurvený svet a hovada v ňom

už sa aj bojím otvárať toto fórum že aká správa bude v tom

http://www.youtube.com/watch?v=MeDN1ZBTyd8

caute chcel by som sa nieco spitat ale nechcem to tu rozoberat napisete mi niekto na email pls? [email protected]

[b]Robo napísal:[/b]
[quote]Zdravím správnych ľudí na tomto fóre.:)
Jaro mám jednu otázku. Ten LUC LEGER treba zabehnúť všetkých 7 rýchlostných cyklov?[/quote]

Je to jednoduché, bežíš koľko vydržíš, začína sa na zvukový signál a kým zaznie druhý musíš dobehnúť na koniec a jednu nohu dať za čiaru, zaznie signál a beží sa znova, tempo sa pomaly zrýchľuje...zo začiatku je to rýchlejšia chôdza a keď aj ostatný budú hneď na začiatku rýchlo bežať tak ser na nich a aj caporal-chef sa im snažil vysvetliť, že nemusia zo začiatku tak rýchlo bežať...samozrejme potom už tak nevládali a vždy keď niekto nedobehol nohou za čiaru do zvukového signálu tak mu caporal-chef ukázal aby skončil a takto sa tam pomaly vypadáva...nvm už presne koľko signálov sme to zabehli, ale bol som druhý a nezdalo sa mi to moc náročné a to som není žiadny veľký atlét, prešly aj taký čo skončili 5....a na druhý deň sa beží cooperov test ;)

[b]camerone napísal:[/b]
[quote]Nazdar Pani! Zdravim Vas po dlhej dobe aj ja Marek= Camerone. Tak clovek sa tu obcas pozrie a vidi Ako to nejako leti dolu vodou.... Ako hruskovica dolu krkom... Co cloveka aj zamrzi hlavne ked viem ake to tu bolo predtym. Nemam este dost odsluzene Aby som mohol radit a robit bubu... Do legie chodia teraz naozaj vselijaka verbes! Este ze som mal to stastie a nasiel som si tu spravnu partiu slovensko-srbsko-francuzsku... A preco nie slovensku a cesku lebo som tu sam na sekcii a nasa partia to taha uz od Castlu... A vzdy sme spolu aj na permisii... Skoda ze jeden chorvat nas opustil predcasne... Skoda tej havarie chcel ist Domov prvy krat... Zase sa rozpisujem to ta domaca hruska od tatka! P.S. Vela stastia v civile Michal![/quote]

Vela stastia v sluzbe Marek! A nedopadni ako ja...
Uz nemusim tajit svoju identitu, mam to uz na haku.
Este Ti plati ten mail a cislo ?
Na zdravie, ta hruska kysucka od tatka je urcite dobra... Pozdravuj CEA a Milana od Trencina,co tak nenavidi Doda Staviscaka, lebo od neho dostal po papuli za to, ze mu zakerne poskodil.

Momentalne som u brata- tiez Mareka v CR a chystam sa aj do Slovakistanu pozriet na hroby rodicov.

Majo- vydrz, lebo treba najst slova, co nezeru mysel, nepiju krv aa nerania kamarata.Pochopil?!

Nechajte ma uz do pitvora(!) odist, nie je dostojne, ze som tu ako taky tajtrlik, furt odchadzam a furt sa vraciam, je pochopitelne -trochu- ze je to srdcova zalezitost, ale aj legionar musi vediet ci pojde s kurvou ciernou, alebo bielou.

BRUTUS- dakujem a nieco pre Teba-
http://www.youtube.com/watch?v=xr7mgbr1wyQ&feature=related

Ake plus by to malo podla teba byt??? Hm? Vies kolko je takych, inzinierov, specialistov IT, mechanikov, konstrukterov co sa prihlasia do L.E. A uplatnenie akeho zmyslu mas na mysli.. nerozumiem, ked sa vojak SR armady rozhodne skoncit pracu v armade.. ma nejake zvlastne uplatnenie v civile pri hladani prace v SR??? Ty chces ist do L.E. a myslis len na to ako sa uplatnis potom po skonceni.. to radsej studuj v SR .. poriadnu vysoku skolu a zabudni na nejaku L.E.

99 percent ludi co tu pise ani nepachlo k legii.Niekto tu pisal, ze sluzba v legii je trestny cin.No je to klasifikovane ako trestny cin, sluzit v cudzej armade.Legia nie je regulernou armadou francuzska, cize nemate byt zaco trestany odnatim slobody.Netreba ani pisat ziadost prezidentovi SR o povolenie sluzit v legii.Prikladom je napr. ste SBS-kar, pojdete pracovat do ciech ako sbs.Tiez nie ste za to trestany.To iste je aj s legiou.Kedze to nieje regulerna armada, mozu Vam vyskocit na k...t.Ja len tolko ku komentarom.Aj keby Vas chceli za to sudit, Ustavnym sudom by to nepreslo, takze by ste boli volny.

2 REP a ako sa ti pozdav cne marchand? uz neviem ci je este adu cserep alebo uz bonaparte?, somt je sinkievicus?
v zbrojnom sklade by mali byt teraz 2 slovaci? alebo uz ich vymenili.vies, ked mas modru farbu kompanie tak vies ovela viac o gcp ako zbytok regimentu a legie.
poznal som vacsinu chlapov z gcp.su v poho!soa je este sch garcia? a ako sgt brezden?
nic budem koncit s pozdravom tak ak si na cea tak to si na mojej cie!!!! teplov je este v klube?

d.d - šikanovanie? To záleží na tom ako sa k tomu postavíš. Ak to berieš ako šikanu tak ti ubde hlava kázať dezerciu alebo samovraždu. Ak to budeš brať ako zvyšovanie odolnosti voči fyzickému a psychickému nátlaku tak ťa to bude hnať dopredu. Všetko je v tvojej hlave.

JAA - už v piatok možno prídem domov ak sa zadarí. Ale možno až v nedeľu lebo je tu riaditeľka v tomto hoteli ktorá šikanuje zamestnancov. Má v neporiadku vzduchotechniku a šmykla sa na vode. Povedala kuchárovi že ak sa jej tam niečo stane tak vyhodí celý personál. Raz za deň zíde dole na 5 minút a zjebe každého čo tu je. Keby neišlo o školu už som doma. Len informačne. Potom sa idem hneď dohodnúť s doktorom čo a ako alebo nájsť ochotu a napíšem na mail. A dík za záujem. Určite ti napíšem na ten mail teda keď sa dohodnem.

2REP - No určite súhlasím s JAA v tom čo si zoberie, ale ešte by som si určite zobral nejaké tie 2 rezne a kus chleba a ešte po príchode do FR by som si pochutnal na domovine. A potom by som sa pobral k bránam. Ale zobral by som si určite viac spodného prádla a ponožiek. Tyčinky do uší. Ako písal, vodičský, výučný, ak bude maturitu, slovník by som bral s fonetikou francúzsko-slovenský ale aj slovensko-francúzsky. Zošit do ktorého by som si preložil nejaké základné frázy vo francúzštine. Aby to išlo rýchlejšie. :D Nenapadne ma momentálne nič viac, lebo plne súhlasím s JAA. Ale ak príde k veci tak si možno ešte pre istotu niečo pribalím. :D Ale nezoberiem si zasa 100L vak :D

no tak dufam ze sa to nakoniec podari

2REP - potom by som ťa mohol poprosiť aby si mi upresnil presne kde a kedy sa to stretáme na mail? Nech je to definitívne. :) Si pozrem aj dopravu a tak. Dík moc. Pošli mailom ak môžeš.

No predsa mi je pravdepodobnejšia verzia to že si dal ten pilot natlačiť kaleráby do hlavy a nedodržal predpisy. Ale nechcem to prezentovať ako skutočnosť lebo ten pilot sa nemôže už chrániť a možno to nebolo vôbec tak ako sa hovorí. :)

No ja neviem, ja som včera naposledy odpovedal na primitívnu otázku. Ignorujem už. Zabavím sa že ich to ešte baví a tým to hasne. Ale nestoja mi preto aby sa tu rozdelila stará parta tak nad tým že sa tu na to vybodneš ani ty neuvažuj. :D

S pozdravom a úctou

Ot IGorj i Mikhail vtaroj rep
Posmotri Samara samarovic koe dela....úúúúúúúúúúúúúú
http://www.youtube.com/watch?v=ZmskmfM5hx8&feature=related
toj my, zajonbanyje ukrajincy

No teda zbohom rodina! Raz za 3 mesiace sem príjdem a toto....
Ale Miško,vieš čo? správne rozhodnutie.To si mal urobiť dávno.Ja som len rád, aspoň napíšeš mail. Čakám Ťa aj s Monikou v júli, tak dúfame, že nás neobídeš.Dlhuješ nam navštevu.Boro
P.S. A bolo by to super, keby došiel aj Necky, spať je kde. Necky aspoň ti vrátim tu opicu v Paríži.Srandujem len tak.Ale si vítany u nás aj ty.

Budem rád, ak sa vyjadríš presne- ten komentár dnes 11:57 si písal ty, lebo nie? Ja som sa opýtal jasne. Ďakujem.
2REP

uz davno som zabudol iniciale///// *Majo.Honneur et fidelite, SPARTAK TRNAVA TO ISTI...
Jeb a rubaj do krve po zi--- kotrbe,dokaal Slovak na Slovensku panom nebude!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/////
Na inic nesponinam.pod sem. Ferrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrro

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi