Wake park Mnichovo Hradiště | Letné dobrodružstvo na vode

Došli vám nápady, kam ísť zažiť dobrodružstvo na vodu počas horúcich dní? A kľudne aj s deťmi? Ak sa chystáte na sever Českej republiky, vyrazte do okolia mesta Mnichovo Hradiště na okraji Českého raja, kde si máte možnosť užiť deň plný vodných radovánok. Tak som urobil aj ja.

Nakoľko som letnú dovolenku strávil práve v Českom raji, dostal sa ku mne tip na Wake park Mnichovo Hradiště. Podľa odporúčaní je tu veľmi dobrý vodný vlek na vodné lyžovanie alebo wakeboard. Navyše, vraj to zvládnu aj úplní začiatočníci. Samozrejme, za pomoci skúseného inštruktora. Presne do tejto kategórie som patril aj ja. Na wakeboarde som nestál nikdy v živote. Nabral som teda odvahu a vyrazil. 

V podstate celé tohtoročné leto bolo mimoriadne horúce, no ako to už býva, práve počas mojej dovolenky každý deň pršalo a nepríjemne sa ochladilo. Zo tri dni som tak čakal na vhodnú príležitosť, keď bude aspoň zopár hodín bez dažďa a vykukne slniečko. Konečne nastal ten moment a vyrazil som za novým dobrodružstvom. Areál bol úplne prázdny, vzduch bol chladný, do vody sa asi nikomu nechcelo. No už som necúvol. Privítal ma sympatický inštruktor, mladý chalan z neďalekej dedinky Klášter Hradiště nad Jizerou. Všetko mi vysvetlil, povzbudil ma a šup ho do vody. 

Wake park Mnichovo Hradiště

Tu musím vyzdvihnúť skutočnosť, že komplet vybavenie som si mohol požičať priamo v areály. K dispozícii je tu všetko potrebné na wake, vodné lyže alebo paddleboard.  Nič som nemusel mať so sebou. Iba plávky a uterák. 

wakeboarding je predovšetkým veľká sranda

Voda bola chladná, no vedel som, že o chvíľu mi už bude riadne horúco. Na nohách som mal po prvý krát wakeboard. A ako som pochopil, wakeboarding je predovšetkým veľká sranda. Wakeboardista je ťahaný na lane, ktoré je zachytené na ďalšom dlhom lane a to je napnuté medzi stĺpmi vo výške cca 10 metrov nad vodou. V podstate to isté ako vlek na lyžovanie. Pre jazdu na wakeboarde je samozrejme nevyhnutné mať na nohách wakeboard. Je to niečo ako doska podobná snowboardu s trochu iným tvarom a viazaním pevne uchyteným k nohám. Dostal som aj plávaciu vestu a helmu. Mohol som si obliecť aj neoprén, no vraj je to zbytočné, onedlho sa vraj budem potiť aj vo vode. A tak sa aj stalo... 

Wake park Mnichovo Hradiště

Začiatok bol celkom úsmevný

Lano sa postupne naplo, ja som čakal celý ponorený vo vode s nohami napred. Lano ma začalo postupne ťahať a zrychlovať, mojou úlohou bolo s narastajúcou rýchlosťou udržať stabilitu, pokúsiť sa vynoriť z vody, udržať rovnováhu a jazdiť po hladine vody. Znie to celkom jednoducho, no prvé minúty som vyzeral veľmi nešikovne. Padal som, udržať rovnováhu sa mi nedarilo.  Nebudem tu prezrádzať ďalšie detaily. No po niekoľkých minútach sa aj začiatočník ako ja postupne dostal do rytmu. Rovnováhu som postupne udržal a začal si vychutnávať odmenu v podobe parádneho zážitku. Robil som oblúky, jazdil, začal si to užívať. Ide však o veľmi namáhavý šport, pre neskúseného začiatočníka sa to nedá dlho vydržať. Po niekoľkých minútach som si dával prestávky. Myslím, že na začiatok určite stačí hodina. Odporúčam otestovať osobne.

Wake park Mnichovo Hradiště

Ešte zopár praktických informácii

Areál pre wakeboarding a vodné lyžovanie VeselýVlek.cz sa nachádza pri bývalej pieskovni v obci Veselá pri Mníchovom Hradišti. Nájdete tu štyri dvojstĺpe vodné vleky a 7 prekážok. Na svoje si tu príde začiatočník, rovnako tak aj pokročilý jazdec. Súčasťou areálu je aj vonkajšia posilňovňa, slack-line, trampolína, hojdačka do vody a samozrejme občerstvenie. Čo je super, posedenie pri vode s výhľadom na dráhy vodných vlekov je zadarmo. Inak povedané, zadarmo sa tu môžete kúpať aj opaľovať, platíte iba za samotný prenájom vleku a požičanie výstroje. Parkovanie priamo v areáli. 

Wake park Mnichovo Hradiště

Čo na záver? Vodné lyžovanie a wakeboarding je pre každého. Je to naozaj jednoduchšie, než by ste čakali. Kto neskúsi, neuverí.

Aktuálne informácie a cenník TU: https://www.veselyvlek.cz/

  • článok vznikol v spolupráci s CzechTourism