Šliapni do pedálov v regióne Stredné Slovensko

Výhľady na vrcholky hôr Kremnických vrchov, Skalky, Poľany a Krížnej, adrenalínové singletraily, bajkovanie v kotlinách alebo nekonečné možnosti značených cyklotrás. Požičaj si e-bike alebo sa nechaj zviesť ekologicky a ekonomicky cyklobusom do obľúbených lokalít. Bike región Stredné Slovensko ti ponúka niekoľko možností na reštart. 

Bikovanie na Strednom Slovensku ponúka výber až z 250 km značených cyklotrás, čím poskytuje návštevníkom široké možnosti športového vyžitia.

Na svoje si určite prídu vyznávači adrenalínových zážitkov ale aj milovníci pohody či rodiny s deťmi. Vďaka rozsiahlej sieti nabíjacích bodov môžeš komplexne spoznávať región aj zo sedla e-biku. 

BIKE PARK PUSTÝ HRAD 

Nie je typickým bike parkom, na aký si zvyknutý z iných častí Slovenska. Je vhodný pre všetky kategórie cykloturistiky a horskej cyklistiky. Na lanovku sa však nespoliehaj, tú tam nedájdeš. Cestou na vrchol si dáš pekne do tela. Odmenou ti budú nádherné výhľady na Kremnické vrchy, Skalku, Krížnu, PoľanuNízke Tatry. Jeho dominantnou časťou je samotný Pustý hrad, ktorý sa radí medzi národné kultúrne pamiatky. Cez Pustý hrad prechádza aj náučná cyklotrasa Pohronskej hradnej cesty, ktorá v dĺžke 47 km, spája hrady Peťuša, Šášov, Žakýl, Teplica a Revište. A to nie je všetko! Rozloha tohto parku je však oveľa väčšia. Očarujúca príroda Zvolenskej kotliny a pohoria Javorie ponúka cyklozážitky v Pliešovskej kotline, Sekierskej doline a v okolí kúpeľov Sliač. 

SINGLETRAILY

Ak sa radíš medzi skúsenejšie bikerky a bikerov, adrenalín a zábavu si užiješ na Zvolensko-Môťovských singletrailoch. Zaži jazdenie po úzkych lesných chodníkoch s vysokou technickou náročnosťou alebo naber odvahu a nové skúsenosti na zvážniciach a šotolinách. Prístup na singletraily je možný z dvoch nástupných bodov: Kongres & Wellness Hotel Tenis, to správne miesto pre relax po náročnej bajkovačke a Lunterov ranč v nádhernej prírode doliny Kráľová, s možnosťou stanovania, opekania, jazdy na koni a aktivitami pre deti. Traily s umelo vytvorenými prekážkami, terénnymi vlnami, klopenými zákrutami a skokmi si môžeš vyskúšať na Laskomerských singletrailoch v blízkosti Banskej Bystrice. Za flow trailom si vybehni na Gulditraily na Skalke pri Kremnici. Táto trať je plná prvkov, ktoré na seba nadväzujú a jazdcom tak dáva možnosti na plynulý a zároveň technický zjazd. 

cyklobus

EKOLOGICKY & EKONOMICKY

Z ponuky zážitkov ani tento rok nevynecháme obľúbený cyklobus. Od mája do septembra sa cez víkendy a sviatky môžeš zviesť do obľúbenej lokality Donovaly, severných svahov Poľany na Strelníky, východiskového bodu pre cykloturistiku vo Veľkej Fatre na Malý Šturec či horského strediska Šachtičky. Prevádzka cyklobusu je realizovaná v spolupráci s mestom Banská Bystrica a Banskobystrickým samosprávnym krajom. 

cyklobus

A ČO TAK E – BIKE? 

Ak chceš zažiť viac, rozhodne vyskúšaj jazdu na e-bikoch. Využi služby požičovní v našom regióne, ktoré nájdeš vo Zvolene: Požičovňa ebajk – Svet elektrobicyklov, Banskej Bystrici – TIC Autobusová stanica alebo RIDE SERVICES na Zvolenskej ceste, Krupine – Bajkuj v Honte a Dolnom Harmanci - GULA bikes  alebo si vytvor rezerváciu priamo z pohodlia domova a využi online rezervačný systém na www.bikeregion.sk.

SIETE NABÍJACÍCH BODOV 

Vyber sa na celodenné cyklovýlety bez obáv, že by ti došla šťava. Sieť nabíjačiek prepája 12 významných bodov v regióne, napríklad Grand hotel Vígľaš, hotel Kaskády, Holidaypark Kováčová, Hotel Kráľova studňa vo Veľkej Fatre, Donovaly, Šachtičky, Španiu Dolinu, Hotel Kráľová vo Zvolene, Profile Coffee v Krupine a mnoho ďalších miest. 

bikeregion

TIP 

Ak sa vyberieš spoznávať Stredné Slovensko, stiahni si ponuku cyklotrás pohodlne do mobilu cez platformu OUTDOORACTIVE na portáli zahoramizadolami.sk alebo navigáciu cez aplikáciu LOCUS MAP. 

Viac tipov na výlety a zážitky v regióne Stredné Slovensko nájdete na www.centralslovakia.eu a www.bikeregion.sk. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  slovakia.travel

stredne slovensko

ministerstvo