Poď na islandský Laugavegur trek s Dobrodruhom + must see lokality

Predstav si miesto, kde sa budeš cítiť neuveriteľne slobodne v krásnej prírode. Nebudeš riešiť prácu, internet, emaily, facebook, telefón... Absolútny reset. Všetko potrebné si nesieš na chrbte, vietor vo vlasoch, slnko, mraky, dážď, sneh, pri troche šťastia aj polárna žiara.

Toto je islandský Laugavegur trek, ktorý sa radí medzi jeden z najkrajších trekov sveta. Chceš si ho skúsiť na vlastnej koži a kochať sa každý deň inou panorámou? To všetko ti totiž Laugavegur poskytne. Dúhové hory, jazerá, sopky, lesy, ľadovce aj horúce gejzíry. Každý deň niečo iné. Počas treku tak spoznáš rôzne tváre Islandu.

Laugavegur trek

Plus na požičaných autách absolvujeme výlet k islandským "must-see" lokalitám ako vodopády Seljalandsfoss a Skógafoss, Black send beach a podobne...

Chceš to zažiť aj ty? Pridaj sa k nám! Tu je peckový program :) 

  • Výlet plný prírodných krás, každý deň iné panorámy
  • Dúhové hory, gejzíry, sopečné pláne, brodenie riek
  • Hlavné mesto Reykjavik a "must-see" lokality
  • Dĺžka treku: 55 km, 2 - 4 dni
  • Východiskový bod: Landmannalaugar
  • Koncový bod: Þórsmörk
  • Orientačný termín výletu: 15 až 30. júl 2023 (termín upresníme po dohode)  

Deň 1 - Prílet na Island 

Prílet na letisko v Keflavíku, presun na hostel v Reykjaviku, ubytovanie. Večer navštíviť zaujímavé bary podľa chuti a nálady.

Deň 2 - Presun autobusom do Landmannalaugar

Po príchode do Landmannalaugar hneď vyrazíme na samotný trek. Turistika cez dúhové hory s farebnou scenériou a bohatou geotermálnou aktivitou do kempu Höskuldsskáli.

Laugavegur trek

Laugavegur trek

Laugavegur trek

Deň 3 - Okolo jazera Álftavatn ku chaten Hvanngil

Z kempu pokračujeme ďalej cez ľadové polia až k nádherným výhľadom z náhornej plošiny k jazeru Álftavatn, odkiaľ prejdeme k chate Hvanngil.

Laugavegur trek

Laugavegur trek

Deň 4 - Pochod do kempu Emstrur

Trek nás v tento deň prevedie cez pravú islandskú pustinu, pripomínajúcu mesačnú krajinu. Terén je viac-menej rovinatý, s výhľadmi na okolité vrchy a ľadovce. Pochod ukončíme v kempe Emstrur.

Deň 5 - Posledný deň treku ku chate Þórsmörk + návrat

Posledná časť pochodu vráti islandskej scenérií jej farebnosť. Prejdeme kaňonom s výhľadom na ľadovec Mýrdalsjökull a po prebrodení rieky Þrönga vstúpime do islandského lesa, pred konečnou zastávkou našej cesty Þórsmörk. Návrat autobusom do Reykjavíku.

Þórsmörk

Deň 6 - Okolie Reykjavíku

Prenájom auta. Vodopád Glymur, prechádzka k nemu vedie cez jaskyňu, brodenie rieky na kmeni stromu a na konci nádherný výhľad na 200- metrov hlboký vodopád Ak stihneme, pozrieme si nedávno novovybuchnutú sopku kusok od Reykjaviku. Prenocovanie v hlavnom meste.

Deň 7 Južná cesta - vodopády Seljalandsfoss a Skógafoss

Odchod na juh Islandu, vodopády Seljalandsfoss a Skógafoss (za slnečného počasia sa dajú urobiť nádherné fotky dúhy popred vodopád)

Skógafoss Vrak havarovaného lietadla na pláži - stalo sa kultovým pre scénické fotky vraku na pláži z čierneho piesku Black sand beach – čierna pláž s kamennými útvarmi trčiacimi z mora (podľa povesti skamenelí trolovia na ceste na svadbu) Dyrhólaey – kopec nad plážou s výhľadom na donekonečna sa tiahnucu pláž a ľadovcovými horami v pozadí. Za dobrého počasia je odtiaľ aj pekný výhľad na známu sopku Eyjafjallajökull, ktorú cestou budeme mínať. Spanie na Hörgsland Guesthouse v chatkách.

(program v tento deň ešte upresníme, podľa hodiny odletu)

Deň  8 - Odchod na letisko

Presun cez Reykjavík na letisko. Odovzdanie auta a odlet.

Predpokladaná cena výletu: 

  • A: Trek ubytovanie na chatkách 1350 Eur + letenka (cca 400 Eur)

  • B: Trek ubytovanie v stane 1150 Eur + letenka (cca 400 Eur)

Termín: 15 až 30 júl 2023 (termín ešte upresníme). No je dosť možné, že termín posunieme až na august. Preto, ak máš záujem určite napíš a presný termín dohodneme až sa vyzbiera skupina vážnych záujemcov. 

V prípade ubytovanie v chatkách, by sme počas treku išli naľahko. Bez stanov, karimatiek , iba so spacákmi. Ubytovanie na chate je aj zárukou komfortu počas zlého počasia. Ak ste ubytovaný, priamo na chatách si možno variť. Kempujúci nemajú dovolené používať chatku, a to ani na varenie. Vo väčšine kempov sú k dispozícii sprchy. Päťminútová sprcha stojí približne 500 ISK.

V chatách nie je k dispozícii WiFi a v okolí je len obmedzený signál.  V kempoch je k dispozícii pitná voda. Rovnako tak nie je problém si načerpať vodu z potokov po ceste. Jedlo si ale musíme niesť so sebou.

V prípade treku a prenocovanie v stanoch, si všetko nesieme sami. Stany, spacáky, karimatky, variče, zásoby... Ako na klasickej hrebeňovke. 

V predpokladanej cene je:

  • ubytovanie
  • doprava autobusom do Landmannalaugar
  • požičanie auta
  • všetky presuny
  • komplet  organizácia

V cene nie je zahrnuté:

  • medzinárodná letenka
  • stravovanie
  • poistenie liečebných nákladov
  • výdaje osobnej potreby

Podmienky pre účastníkov výletu: Bežná fyzická kondícia na túry, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, dobrá nálada. V prípade spania v kempoch je nutná tábornícka výbava.

Aktuálne podmienky vstupu: Od 25. februára 2022 Island zrušil pre všetky prichádzajúce osoby (bez ohľadu na to, či je osoba zaočkovaná/nezaočkovaná proti COVID-19 alebo prekonala COVID-19) všetky požiadavky ohľadom testovania (pred príchodom a aj po príchode), karantény, ako aj registrácie pri vstupe do krajiny.  

Výbava: Podobne ako keď idete u nás na jesennú turistiku. Nepremokavá a windstop bunda, rukavice, kvalitné topánky, kempová výstroj, dostatok teplých veci. Počasie na Islande je nevyspytateľné. Zoznam ešte upresníme.

► Ak chcete s nami vyraziť na Island, píšte nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžete aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

POZOR: V prípade zmeny počasia, zmeny letov a podobne je možná aj zmena programu! 

Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov výlet zabezpečí a zorganizuje agentúra ICELAND UNLIMITED.