Online premiéra filmu Dhaulágirí je môj Everest - 20. 1. 2022 o 20.20

Zoltán Demján je náš zaslúžilý majster športu, legendárny horolezec a hĺbkový kouč. Známy predovšetkým ako prvý Slovák, ktorý vyliezol na Mount Everest. On sám však považuje za svoj životný výkon prvovýstup na Dhaulágirí. Nielen preto, že bol technicky náročnejší, ale najmä preto, že práve tam sa mu dostalo prelomového poznania, ktoré mu v živote ukázalo novú cestu.

O jeho víziách, životnej filozofii a ceste udržateľnosti sa dozviete v novom filme Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest, ktorý bude uvedený v online premiére v Kine doma 20. januára 2022.

Interakcia s tvorcami filmu

Po filme sa uskutoční online diskusia s Pavlom Barabášom, Zoltánom Demjánom a moderátorom Jozefom Teremom, zakladateľom projektu Dobrodruh.sk. Práve s touto trojicou mohli besedovať diváci minulý rok po úspešnom filme Everest - najťažšia cesta. O diskusiu bol enormný záujem divákov. Film Asociácia filmových klubov distribuovala i v kamenných kinách.

Dhaulágirí je môj Everest

Odvtedy získal film 20 medzinárodných ocenení z festivalov po celom svete. Príbeh nového filmu Dhaulágirí je môj Everest sa odohráva v rovnakom čase ako príbeh filmu Everest - najťažšia cesta.

Je to jediná slovenská cesta na osemtisícovku, ktorú expedičná komisia Medzinárodnej horolezeckej federácie UIAA ohodnotila ako najlepší svetový výstup roka 1988.

Pre udalosti na Evereste malo ale toto ocenenie pre Zoltána trpkú príchuť. Uznanie sa mu dostalo po 33 rokoch na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, kde film získal Grand Prix i Cenu divákov.

Ako chutí dal bhat v Zázrivej

V chalupe na osamelých zázrivských lúkach Zoltán Demján pripravuje tradičné nepálske jedlo dal bhat. Práve Nepál a Himaláje sú pre Zoltána druhým domovom. Veď tam bol 22-krát a zažil skutočne veľa. Najpodstatnejší je však jeho transcendentálny zážitok na vrchole Dhaulágirí.

Do svojej chalupy pod Rozsutcom sa chodí stretnúť s tichom. Tu sa zamýšľa nad ďalším vývojom horolezectva, zmyslom riskovania a hľadá ďalšiu cestu životom. Venuje sa psychológii, aby pochopil, do akého stavu sa tam hore dostal. Ovplyvnilo to aj jeho ďalšie životné smerovanie.

 

Režisér Pavol Barabáš o filme

So Zolom som spolupracoval na filmoch Everest - Juzek Psotka i Vábenie výšok o histórii slovenského himalájskeho horolezectva. Po čase som zistil, že je to veľmi inšpiratívny človek. Nielen preto, že je prvým Slovákom, ktorý s Juzekom Psotkom vyliezol na Mount Everest bez kyslíka a ako sa neskôr ukázalo, bolo to dokonca novou cestou. Ani preto, že jeho prvovýstup alpským štýlom, strmým 4,5 kilometra dlhým, juhozápadným pilierom Dhaulágirí, nezopakoval dodnes nikto. Viac ma zaujal jeho duchovný posun. Nielenže ho hory naučili chápať význam slova pokora, ale uvedomil si, že okolo nás existujú energie silnejšie ako naša vôľa. A Zolo je ochotný sa o svoje poznanie podeliť. Mne upravilo pohľad na život a verím, že upraví aj divákom. Na počiatok stačí rozhodnúť sa prežiť chvíľu svojho života v tichu a samote.