To najkrajšie z Južnej Afriky s Dobrodruhom

Náš výlet po Južnej Afrike začíname v jednom z najkrajších miest na svete v Kapskom meste. Západné Kapsko si obľúbili už holandskí prisťahovalci, ktorí sa sem na čele s Janom van Riebeckom dostali už v roku 1652 a v tejto oblasti založili prvé mesto v JAR. Vďaka svojej polohe a stredomorskej klíme je Kapské Mesto celoročnou destináciou.

  • Termín: 30.10 až 8.11. 2023

Turisti z celého sveta si Kapské Mesto obľúbili najmä vďaka nádhernej panoráme mesta s legendárnou stolovou horou v pozadí. 1086 metrov vysoká Stolová Hora je stredobodom pozornosti v celom meste a odvíja sa okolo nej všetok kultúrny život v Kapskom Meste. Či už je to posedenie na dobrom pive v miestnom prístave s nádherným výhľadom na stolovú horu, popíjanie najkvalitnejšieho vína priamo na úpätí hory, prípadne cesta okolo samotnej hory na legendárny mys dobrej nádeje.

table mountain, cape town

Po pár dňoch v Západnom Kapsku budú naše kroky smerovať opäť na letisko, aby sme sa pohodlne priamym letom dostali do Zimbabwe – do krajiny známej predovšetkým jednými z najkrajších vodopádov na svete. Hneď po prílete do mestečka Victoria Falls si pôjdeme tieto vodopády pozrieť. Vodopády objavil v roku 1855 britský bádateľ David Livingstone, počas jednej zo svojich expedícií naprieč Afrikou. Popri vodopádoch vedie nenáročná 2km dlhá cestička, ktorá poskytuje nezabudnuteľné výhľady.

Na druhý deň v Zimbabwe nás čaká opäť nabitý program. Sadáme do súkromného autobusu a smerujeme do 80km vzdialeného mesta Kasane. Tu prejdeme do susednej krajiny – do Botswany. Hneď za hranicami sa totiž nachádza Národný Park Chobe. Tento Národný Park je známi predovšetkým obrovskou populáciou slonov – v období sucha ich tu žije približne 100 000. Národný park si užijeme počas celého dňa v Botswane. Prvú časť safari si spravíme netradične na lodi z ktorej budeme hľadať hrochy, krokodíly a nespočetné druhy vtákov. Po obede nasadáme do otvorených jeepov a ideme preskúmať vnútrozemie Národného Parku. Po celodennom safari sa podvečer presúvame naspäť do Zimbabwe.

Posledné dva dni výletu sú určené predovšetkým na relax a fakultatívne výlety – podrobnosti o fakulťákoch nájdete nižšie.

Tento výlet je dokonalým zážitkom pre všetkých ktorý nechcú míňať príliš veľa dní zo svojej dovolenky, a na druhej strane chcú vidieť čo najviac a treba povedať, že v tomto prípade to platí na 100% - počas 10 dní výletu navštívime 4 krajiny Južnej Afriky, užijeme si naplno Kapské Mesto, navštívime najkrajšie vodopády na svete, vychutnáme neskrotnú africkú prírodu a celé to zavŕšime najlepším komerčným raftingom na rieke Zambezi.

Neváhaj a vyraz s nami objavovať krásy Južnej Afriky.

Deň 1 - Odlet

Odlet z Viedne v poobedných hodinách – najpravdepodobnejšie let s Ethiopian Airlines

Deň 2 - prílet do Kapského mesta

Okolo obeda prílet do Kapského mesta. Z letiska príchod na hotel, následne program podľa počasia. Pokiaľ bude pekne, ideme rovno na Stolovú Horu. Počasie v Kapskom meste je však nevyspytateľné, tak pokiaľ stolovka nebude s ohľadom na počasie možná, tak si dáme prehliadku mesta, prípadne voľnú zábavu.

cape town

Deň 3 - Okolie Kapského mesta

Dnešný deň sa odohráva v okolí Kapského Mesta a patrí medzi najkrajšie dni ktoré môžete v Juhoafrickej Republike zažiť. Vyberieme sa na juh a jednou z najkrajších ciest v JAR (Chapmens Peak drive) smerujeme na juh na Mys Dobrej Nádeje. Po dvoch hodinách jazdy (prestávky s najlepšími výhľadmi sú jasné) sa ocitáme na mieste kde zakotvil prvý európan v tejto oblasti Bartolomeo Diaz – bolo to v roku 1487.

Mys Dobrej Nádeje

Tu si dáme krátku prechádzku po pobreží. Vychutnáte si krásne výhľady z historického majáka, spravíme si fotku pri znamom nápise „Cape of the Good Hope“ a po troch hodinách sa strávených v tejto nádhernej oblasti sa vraciame naspäť do Kapského Mesta.

Po ceste si však spravíme ešte dve ďalšie povinné zastávky. Prvá zastávka bude v meste Cape Town , kde sa pôjdeme pozrieť na jednu z najväčších kolónií tučniakov afrických v Juhoafrickej Republike. Druhou a poslednou (zároveň aj veľmi populárnou) zastávkou na ceste do Kapského Mesta bude ochutnávka vína v najstaršom vinárstve Juhoafrickej Republiky – v Groot Constantia. Po príjemnom čase strávenom vo vinárstve sa vraciame na hotel kde na nás čaká voľná zábava.

Deň 4 - osobné voľno v Kapskom Meste

Tento deň je určený na osobné voľno v Kapskom Meste. Na výber máte nespočetné množstvo aktivít, medzi najpopulárnejšie však patria:

  • 1. Návšteva Robben Island (juhoafricky Alcatraz). Na tomto ostrove strávil Nelson Mandela veľkú časť svojho trestu
  • 2. Potápanie so žralokmi (sezónne)
  • 3. Turistika na Lions Head (prípadne na Stolovú horu)
  • 4. Návšteva Botanickej záhrady Kirstenbosch
  • 5. Ochutnávka vína v oblasti Franschoek

Deň 5 - prelet do Zimbabwe

Presun na letisko v skorých ranných hodinách a prelet do Zimbabwe. Podľa dostupnosti leteniek buď priamy let z Kapského Mesta do Victoria Falls alebo potom let s prestupom v Johannesburgu.

Po prílete do Victoria Falls sa ubytujeme a v popoludňajších hodinách navštívime Viktoríjne vodopády. Večer voľná zábava.

Viktoríjne vodopády

Deň 6 - safari v Botswane

Odchod v skorých ranných hodinách na safari do Botswany. Program safari je rozdelený do dvoch častí – prvá časť je plavba po rieke Chobe (cca 3 hodiny), ktorá dala Národnému Parku svoje meno. Najmä v ranných hodinách je tu možné vidieť veľa zvery, keďže Chobe je relatívne suchá oblasť a zvieratá rieku využívajú ako napájadlo. Po návrate do prístavu sa zastavíme na obed. Po obede sa vraciame do Národného Parku, tentokrát však na otvorených Jeepoch (9 miestne Toyota Landcruiser), a nasleduje preskúmanie vnútrozemia parku (opäť cca 3 hodiny).

Po Safari sa vraciame do Victoria Falls, na hotel sa dostaneme približne o 18:00.

Chobe, Botswana

Deň 7 a 8 - relax a fakultatívne výlety

Tieto dni sú určené na relax a fakultatívne výlety v okolí Victoria Falls. Budete si môcť vybrať. Medzi najpopulárnejšie výlety patria:

1. Návšteva Zambie – odchod v skorých ranných hodinách. Tento výlet pozostáva z troch častí: návšteva typickej dediny, návšteva Livingstonoveho múzea a prechádzka po typickom Africkom trhovisku (nie suveníry ale reálny život)

Cena 70 USD

2. Rafting na rieke Zambezi – jedná sa o najlepší komerčný rafting na svete. Výhľady sú fantastické zážitky neopakovateľné

Cena 135 USD

3. Let vrtuľníkom ponad Victoria Falls – tento let sa volá Flight of Angels a počas 13 minút sa vám naskytnú tie najkrajšie pohľady na tieto úžasné vodopády

Cena 165 USD

4. Plavba po Zambezi spojená s večerou pri západe slnka – jeden z najpopulárnejších fakultatívnych výletov a ten najštýlovejší spôsob ako ukončiť svoj pobyt v Južnej Afrike. Večera spôsobom All you can eat + all you can drink

Cena 85 USD

Deň 9 - Odlet z Afriky

Odlet z Afriky smer Európa. Podľa dostupnosti letov opustíme Zimbabwe v poobedných hodinách. Doobeda ešte prípadne nákupy suvenírov.

Deň 10 - Prílet

Prílet do Viedne a ukončenie výletu.

----------------------------

► Ak chceš aj ty vyraziť na výlet do Južnej Afriky, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.

Predpokladaná cena výletu pri počte 8 ľudí: 1900,- + letenky cca. 1000 €

Termín: 30.10 až 8.11. 2023

Ešte upresníme. Ak máš predbežný záujem, napíš na [email protected]

V predpokladanej cene je:

  • ubytovanie
  • doprava
  • organizácia výletu

V cene nie je strava, poistenie, vreckové, medzinárodná letenka a vstupné víza, fakultatívne výlety a rôzne ďalšie poplatky (vrátane vstupov do NP a lanovky na Stolovú horu) m.

Podmienky pre účastníkov výletu: Záľuba v cestovaní, spoznávaní krajiny, kolektívne povedomie a samostatnosť.

POZOR: V prípade zmeny počasia, zmeny letov, nepredvídaných okolností a podobne je možná aj zmena programu!