Madeira s rodinou vo vianočnom čase

Posledný týždeň pred Vianocami sme odleteli na Madeiru spoznávať jej krásy. Deti sa väčšinou ten posledný týždeň učia pomenej, a dokonca u nás dali aj chrípkové prázdniny, takže nevymeškali zo školy vôbec nič.

Letenky sme si objednali cez leteckú spoločnosť Wizz air, ubytovanie sme rozdelili na dva rôzne počas nášho pobytu (na 4 noci vo Funchale a 3 noci v Ponte Delgada) na juhovýchode a severe ostrova. Leteli sme zo Schwechatu, takže do Rakúska sme prišli našim autom a zaparkovali v spoločnosti Orange parking, ktorá nás odviezla na letisko mikrobusom. https://www.orange-parking.at/?gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggEow_vZXMNmQL2BO0SPTwx7sT2gLz0rLHiyJGB52p_I3vCsSIu_GgRoC90QQAvD_BwE

Check in sme spravili ešte doma, keďže sme cestovali len s príručnou batožinou. Let nám posunuli o 1 hodinu neskôr, takže čakanie sme si spríjemnili behaním po letiskových obchodíkoch v bezcolnej zóne. Moje deti vždy obdivujú rôzne sladkosti, ktoré sú vo väčších baleniach, ako sú v obchodoch zvyknutý a radi si voňavkujú testovacie papieriky, sem tam je aj nejaká ochutnávka, teraz to boli čokoládové cukríky Lindt.

 V tejto časti si môžete kúpiť aj vodu do lietadla, alebo si ju nabrať do vlastných fliaš. Pri dlhších letoch to určite oceníte a nemusíte si kupovať drinky v lietadle za prehnane vysoké ceny. My používame šumivé vitamínové tabletky na ochutenie vody a doplnenie energie. Odporúčam si zobrať dostatočné množstvo vody, nakoľko lety na Madeiru sa môžu predlžiť kvôli poveternostným dôvodom najmä v zimnom období.

 Let prebehol štandardne bez nejakých komplikácií. Po pristátí sme nemuseli čakať na batožinu, keďže sme mali všetci 4 príručnú, t. j. 4 ruksaky, 2 podsedáky a plátennú tašku s desiatou.

Presunuli sme sa do autopožičovne, ktorú manžel vybavil asi 4 týždne pred cestou – 7m rent a car. https://www.7mrentacar.com/7m-rent-a-car-in-madeira-airport/

Tu nám dali na výber, že musíme zaplatiť zálohu za auto (vratnú 1500 Eur) alebo ich poistku na auto (nevratnú čiastku). My sme sa poistili na Slovensku v AXA poisťovňa 55% zlava, a pripoistili si aj auto. https://www.axa-assistance.sk/cestovne-poistenie/?externalpartner=1000557&utm_source=directmail&utm_medium=link

Takže sme zaplatili zálohu, ktorú nám vrátili druhý deň po návrate naspäť na účet. Auto sme dostali to čo manžel vybral, Fiat Panda, nebol to žiaden luxus, ale na prepravu po ostrove stačilo.

Do navigácie mapy.cz, ktorú som si stiahla offline mapy Portugalska som zadala adresu z booking.com. Dostali sme sa, až k nami objednanému apartmánu v bytovom komplexe vo Funchale. Podľa inštrukcií od majiteľky apartmánu, ktorá ma kontaktovala cez whatsapp, sme si vyzdvihli kľúče a zaparkovali auto na vyhradenom parkovacom mieste. Ubytovanie môžem vrelo odporúčať bolo krásne, moderné, čisté, dobre vybavené a s úžasným výhľadom.

Prvý deň sme teda cestovali a ubytovali sa v cieľovej destinácií. Večer sme ešte stihli malý rýchli nákup v blízkych potravinách.

Druhý deň predpoveď počasia nebola najlepšia, ale na východe ostrova je oblasť Machico so zaujímavou PR8 Verada da Ponta de São Lourenço. Túto túru sme absolvoval na rozbeh.

PR8 Verada da Ponta de São Lourenço – najvýchodnejšia časť ostrova, má malú nadmorskú výšku, takže nezachytáva oblaky postupujúce nad oceánom, tým je tu zväčša slnečno, ale veterno. Je to ľahšia túra, približne 7,2 km dlhá s prevýšením 417 m, s bezplatným parkoviskom. Sú tu aj kuriózne skalné útvary, ktoré sú výsledkom sopečného pôvodu ostrova, bohaté vtáctvo a vzácne tulene.

Prechádzka nočným Funchalom – prístav aj pre veľké výletné lode, Múzeum Cristiana Ronalda s jeho sochou pred múzeom, vianočné trhy (stánky z jednotlivých častí ostrova ponúkajú svoje produkty), pamätník cisárovnej Sisi v životnej veľkosti.

Tretí deň – počasie sa neumúdrilo a vo vyšších polohách bola hmla a dážď, tak sme šli k moru. Poobede pršalo, tak sme oddychovali na apartmáne.

Calhau da Lapa – odľahlá pláž, trasa začína Vereda do Paco, sú to dosť strmé schody k pláži, ale budete mať dobrý pocit a krásny výhľad z miesta nepreplneného turistami ak to vyskúšate. Nachádzajú sa tu zrekonštruované jaskyne, ponúkané na airbnb. Odporúčanie vezmite si dostatok pitnej vody a jedla, nie je tu žiadny obchod.

Calhau da Lapa

Gabo Girao – najvyššia presklenná výhliadková plošina v Európe, vo výške 580 m nad morom, blízko sa nachádza parkovanie zdarma, pár obchodíkov so suvenírmi a vstup na plošinu je bezplatný.

Štvrtý deň – pri slnečnom počasí sme sa vybrali na prechádzky po levádach a k známej soche Ježiša a okúpať na pláž Garajau. Večer sme ešte objavovali zvyšnú časť centra Funchalu.  Pre zefektívnenie  turistiky a spoznávania okolia sme sa snažili trasy okruhovať a nie chodiť rovnakou trasou.

Levada dos Tornos – je ku koncu užšia a husto zarastená vegetáciou, na jej ústií je možno prejsť cez most na druhú levádu Levada Nova

Levada Nova – príjemná leváda na jej ústi sú prudké schody nahor a dá sa pokračovať k umelej nádrži

Cristo Rei- pamätník Ježiša na vrchole útesu s výhľadom na Atlantický oceán a lanovkou vedúcou dole na pláž. Pod sochou vedú schody k výhliadke.

Pláž Garajau – vedie tam chodník a na pláži je reštaurácia, sú tam aj sprchy.

Pláž Garajau

Večerná prechádzka Funchalom -    pevnosť Forte de Sao Tiago zo 17. stor. sa nachádza na východnom konci pobrežia historickej časti Funchalu, vstup je zdarma, ulička Rua de Santa Maria je zaujímavá zdobenými dvermi množstvom barov a reštaurácií, neďaleko sa nachádza najväčšie trhovisko s ovocím a zeleninou Mercado dos Lavradores 

Ulička street artu vo Funchale

Piaty deň – presúvali sme sa z hlavného mesta na druhé ubytovanie. Najprv sme smerovali na západ k anjelskému vodopádu a malému prímorskému mestečku Ponta do Sol. Potom sme v dedinke Lombada zaparkovali kúsok nad kostolom a zokruhovali dve levady Levada do Moinho  a Levada Nova. Pokračovali na sever ostrova cez horu Fanal s rozprávkovým lesom. Obzreli sme si severné pobrežné mestečká Porto Moniz, Seixal, Sao Vincente a Ponte Delgada.

Anjos Waterfal –  vodopád dopadajúci na cestu

Levada do Moinho – veľmi pekná leváda, ľahká turistická trasa s vodopádom

Levada Nova (do Moinho) – prepojená leváda, s vodopádom a cca 200 metrovým tunelom (potrebné baterky)

Vodopád na leváde Nova

Fanal – hmlistý les ako z rozprávky či hororu, ale pri našej návšteve bolo krásne slnečno, aj to malo svoje čaro. Tento les zapísaný do UMESCO sú tu najstaršie vavrínové stromy na ostrove.Neďaleko sa nachádza jazierko Lagoa do Fanal

Fanal

Porto Moniz - najzápadnejšie väčšie mesto, sú tu v centre lávové bazéniky (staré zdarma a nové za poplatok), smerom na Ribeira da Janela po pobreží sa naskytnú krásne výhľady na burácajúce vlny oceánu a zaujímavé lávové útvary, ako na snáme skaly z vyhliadky Miradouro dos Ilheus da Ribeira da Janela.

Seixal – malebná dedinka s lávovými bazénikmi,a napravo plážou vhodnou pre surferov, oblasť pestovania viniča

Sao Vincente – najlepší výhľad na okolie budete mať od bielej vežičky Capelinha de Nossa Senhora de Fátima, no musíte zdolať 174 schodov (krížová cesta)

Ponta Delagada – miesto nášho druhého ubytovania, malá obec

Šiesty deň-krásny slnečný deň sme využili na návštevu známej levády 25 fontán a zokruhovali ju cez druhú levádu. Večer sme sa vybrali do známeho mestečka Santana.

Levada das 25 Fontes na túto levádu sme sa dostali cez tunel Tunel do Rabacal a okruhom cez Levada Rocha Velhelma cez ešte dlhší tunel a prudký výstup sme sa dostali do miesta štartu (GPS 32.7540814N, 17.1494117W).

Santana – mestečko, s rekonštruovanými typickými madeirskymi domčekmi – pastierské domčeky z minulosti, dnes je v nich predaj suvenírov. Možno zdarma parkovať v krytom parkovisku pod mestským úradom.

Siedmy deň – pokračovali sme turistikou po leváde a kúpanie v oceáne, oddych na pláži.

Levada Faja do Rodrigues- ľahká turistika s niekoľkými vodopádmi a tunelmi

Pláž Ribeira Brava – dobre dostupná mestská pláž s vlnolamami, sprchami, blízkou reštauráciou, či do minút peši dostupným centrom mesta.

Osmy deň – doobedie pri oceáne v Ribeire Brava a presun na letisko, odlet domov.

Letisko na Madeire je pomerne malé, parkoviská sú kaskádovito riešené pod letiskom. V bezcolnej zóne sa nachádza aj automat na pitnú vodu, stojan na rychlonabíjanie mobilných telefónov, dostatočné množstvo stoličiek.

Záver 

Cestovanie vo vianočnom období sa pre nás stáva zvykom, človek unikne pred stresujúcim časom na Slovensku. Madeira je skôr určená pre aktívnych ľudí, najmä v zimnom období. Nie je tu veľa typických dovolenkových pláží, ako napríklad na Kanárskych ostrovoch. Turistika po levádach je väčšinou nenáročná, keďže majú minimálny sklon a teda vhodná aj pre deti.