Kam v Prahe keď prší? Pivo počká, choď pozrieť Narodní múzeum

Čo robiť v Prahe, ak prší? Na chvíľu si odpustite pivo aj výbornú svíčkovou. Ani jedno z toho neutečie. Odporúčam trochu kultúry a navštíviť Národní muzeum.

Národní muzeum si prešlo v rokoch 2015 až 2019 mohutnou rekonštrukciou a tak ide o jedinečný zážitok aj z architektonického hľadiska. Žasol som už pri samotnom vstupe do budovy. Privítal ma nádherne zrekonštruovaný vstupný vestibul a na neho nadväzujúca monumentálna a obrovská dvorana hlavného schodiska. Tá je osvetlená preskleným stropom, čo vyvoláva ohurujúci efekt. Hneď som si bol pozrieť aj Panteón umiestnený pod kopulou. Do Panteónu sa vchádza najkrajšími dverami v celej budove a samotný Panteón je pompézny. Už prvé minúty v múzeu mi padala sánka a to som ešte nevidel nič z vystavených exponátov.

Narodni muzeum praha Samotná historická budova Národního muzea je jednou z najvýznamnejších budov v Prahe. Čechmi je táto budova milovaná, cudzincami obdivovaná. Všetci dobre vieme, o ktorú stavbu ide. Novo renesančná stavba od projektanta Josefa Schulza s centrálnym priestorom panteónu pochádza z rokov 1885 – 1890 a jej silueta neopakovateľne dominuje na hornom konci "Václavaku". 

Narodní muzeum Praha

Začiatky múzea

Samotné múzeum bolo ale založené už v roku 1818 pod názvom Vlastenecké múzeum v Čechách. Od roku 1848 nieslo názov České múzeum, v období rokov 1854 – 1919 potom Múzeum Kráľovstva českého. Pred postavením súčasnej budovy múzea sídlilo najprv v Šternberskom (1821 – 1846) a potom Nostickom paláci (1846 – 1892).

Historická budova Národního múzea tvorí výrazný architektonický kontrast k Novej budove Národního múzea (tá je postavená o niekoľko desiatok metrov vedľa), s ktorou bola natrvalo prepojená podzemnou chodbou do jedného múzejného komplexu počas novembra 2019.

Návštevníci môžu tiež navštíviť novo sprístupnenú kopulu, ktorá poskytuje jedinečný pohľad nielen na Václavské námestie ale na celú panorámu Prahy. Určite odporúčam, taký výhľad na Václavak nie je ani z helikoptéry.

Vaclavske namesti

Dnes si tu môžete pozrieť tieto expozície:

  • Zázraky evoluce
  • Dějiny
  • Sál minerálů
  • Okna do pravěku

Expozícia Zázraky evoluce

Pohltia vás pútavé príbehy evolúcie a svet zvierat bez políc a regálov. Chvíľu som sa cítil ako v safari. Nad hlavou mi plával žralok, rôzne ryby, oči som nevedel odtrhnúť od najväčšieho modelu krakatice obrovskej na svete, ktorý má na dĺžku 17 metrov. Nechýba ani známa kostra vráskavca myšoka dlhá 22,5 metra. Tá je pravdepodobne najväčším symbolom múzea a je s ňou spojená veľmi zaujímavá história, ako sa vôbec  dostala  do Čiech. Prečítať si ju môžete TU: Ako sa dostala kostra vráskavca myšoka v roku 1892 do Narodního muzea.

 

Expozícia Okná do praveku 

Vydal som sa na dlhú, ale veľmi zaujímavú cestu pravekom od prvohôr do štvrtohôr. Vyše dvetisíc exponátov predovšetkým z oblasti paleontológie, ale aj mineralógie. Hlavným ťahákom je tu model jediného českého dinosaura Burianosaura augustai. A vizuálne sa mi veľmi páčil farebný koralový útes, ten bol skutočne ako v rozprávkovom ateliéry.

Jozef Terem, Narodní muzeum Praha

Expozícia Dejiny

Pre mňa ako historika veľmi atraktvne. Predstavené mi boli české dejiny od 8. storočia až do prvej svetovej vojny. Na celkovej ploche 1300 m² sa nachádza až 2000 exponátov, čo je veľmi pôsobivé. Veľmi ma zaujali aj veľkoplošné obrazovky, kde boli pútavým spôsobom prerozprávané rôzne významné historické míľniky v českých dejinách alebo významné bitky, ktoré sa na území našich susedov odohrali.

Sál minerálů

Aj tu som sa cítil ako v rozprávke. Nádherne farebná a dobre osvietená expozícia, kde sa nachádza približne 4000 minerálov z celého sveta. Nikdy som síce nepatril medzi fanúšikov hornín, no tu som sa skutočne zdržal dlhú chvíľu. 

- Vstupenky, otváracie hodiny, aktuálne podujatia nájdete na stránke múzea: https://www.nm.cz/navstivte-nas/vstupenky

Sal mineralu narodni muzeum