Expedícia krížom po Južnej Amerike na motorkách

Aktuálne frčíme už druhý mesiac po južnej Amerike. Za nami Čile, Argentína, Uruguay, Paraguaj a sme v Bolívii. Ešte nás čaká Peru, Kolumbia a Stredná Amerika.

Náš výlet sa začal 6.1.2023, kedy sme prileteli do hlavného mesta Čile, do Santiaga. Naše motorky boli ale na ceste oveľa skôr, pretože nešli letecky, ale loďou. 10.1.2023 sme si motorky prebrali v prístave San Antonio a výlet konečne začal. Prešli sme si známu Carreteru Austral po jej koniec do dediny Villa O'Higgins

Pokračovali sme do Argentíny

Tu sme sa napojili na cestu (Ruta 40) a pokračovali na juh. Pozreli sme si ľadovec Perito Moreno, národný park Torres del Paine. Postupne sme sa prebojovali až do Ohňovej zeme, do najjužnejšieho mesta Ushuaia. Odtiaľ sme po východnom pobreží Atlantiku prišli do hlavného mesta Buenos Aires. Loďou sme sa preplavili do Uruguaya a prešli si celé pobrežie a zopár dní venovali oddychu. 

Nasledujúci cieľ boli úžasné vodopády Iguazu, ktoré sú dostupné z Argentíny ako aj z Brazílie. Cestou k západnému pobrežiu južnej Ameriky sme si prešli aj Paraguaj a znovu kúsok Argentíny. Do Čile sme sa vrátili cez famózny horský prechod Passo de Jama vo výške 4900mnm. Prešli sme si púšť Atacama a cez národný park sme sa presunuli do Bolívie. Navštívili sme najväčšie soľné jazero Salar del Uyuni. Podarilo sa nám prejsť kus cesty smrti - Camino de la Muerte

Cez mesto La Paz sme sa presunuli k historickému komplexu Puma Punku a napokon k jazeru Titicaca. Privítalo nás aktuálne nepokojné Peru, kde máme obmedzené možnosti. Cesty sú zablokované. V nasledujúcich dňoch skúsime prísť k Machu Picchu a ďalej naspäť do púšte Nazca. 

Aktuálne mame za sebou 60 dní a niečo cez 17000km

Ak pôjde všetko dobre budeme pokračovať do Ekvadoru a Kolumbie. Motorky prepravíme letecký cez Darian Gap do  Panamy a odtiaľ prejdeme cca 7000 km cez všetky štáty až do USA, kde motorky na 1 rok uskladníme.