Egypt | dovolenka na oddych a spoznávanie kultúry

Egypt je krajina s jedinečnou prírodou a bohatou kultúrou. Lákadlom je relatívne teplé počasie počas celého roka a lacné náklady na život. V mesiacoch november až január sú väčšie rozdiely medzi teplotami počas dna a noci, no napriek tomu je v tom čase hlavná dovolenková sezóna. 

Dovolenka pri mori v Egypte

Je tak trochu povinnou jazdou, ktorú vyskúšal takmer každý Slovák, pre ktorého ideálny oddych znamená ležanie na pláži. Dva týždne v dovolenkovom rezorte vám však nepriblížia skutočný Egypt. 

Počas svojho pobytu som vynechala more a okrem návštevy pamiatok som hrala golf.

Mimochodom, v Egypte som videla najkrajšie golfové ihriska (a to som ich videla celkom dosť), v skvelej kondícii a za dobru cenu (50 eur, dokonca s golfovým autíčkom).

Samozrejme, Egypte nemusíte mat iné aktivity ako spoznávanie krajiny a aj tak sa nebudete nudiť.

Prvé, čo každému napadne pri Egypte sú pyramídy. A napriek tomu, že viete, že ich uvidíte a videli ste ich už mnohokrát na obrázku, budete sa tešiť ako deti a radostne na ne ukazovať.

Môžete ísť bližšie, dokonca aj do vnútra, čo ak mate ľahšiu klaustrofóbiu nebude najlepší zážitok a samozrejme aj ďalej a urobiť si všetky tie klišé fotky ako sa opierate, podopierate alebo objímate s pyramídou. V blízkosti sa nachádza aj hlava sfingy a ďalšie pozostatky stavieb.

Vstup stoji okolo 8 eur a je to jednoznačne miesto, ktoré musíte navštíviť. Či už kvôli historickému odkazu alebo fotkám na Instagram je samozrejme na vás.

tavy

Hlavné mesto Egypta je Káhira

Má okolo 20 miliónov obyvateľov a zaručene najšialenejšiu dopravu na svete. Na ceste, kde sú 3 pruhy môžete vedľa seba vidieť minimálne 4 autá. Trúbením dávajú najavo, že idu obehovať a mate pocit, že obehujú stále.

Vodičský preukaz tam získate tak, že zaplatíte, prejdete na aute meter dopredu, meter dozadu a dostanete jednu situácie na križovatke, ktorú musíte správne zodpovedať. Viac ako 90% aut má škrabance z každej strany. Cesty sú evidentne postavené neskôr, pretože popri miestu kde vedie diaľnica môžete vidieť zbúrane časti bytoviek.

Časť je zbúraná a vidíte steny detskej izby namaľovanej na ružovo a v druhej časti stále žijú ľudia, pretože nemajú kam ísť. Problémy s bývaním sú v Káhire časté. Niekoľko miliónov ľudí totiž žije na cintoríne. A nie, to nie je žiadna metafora pre život po smrti. Ľudia sa nasťahovali do hrobiek, aby mali doslova strechu nad hlavou. Súvisí to aj s mentalitou, ktorú Egypťania majú. Sú radi, že majú aké také bývanie či prácu a ak nemajú ani jedno, tak sú vďační za to, že sú zdraví.

V Egypte dúfate, že budete zdraví

Pretože zdravotná starostlivosť je na veľmi zlej úrovni. Dostať miesto v nemocnici trvá aj týždeň. Na druhej strane je tam všetko oproti Európe oveľa lacnejšie. Musíte si samozrejme dať pozor, pretože ako turista ste lákadlom na slušné privyrobenie si. Pýtajte sa na ceny pred tým ako si niečo kúpite alebo si niečo objednáte v reštaurácii. Pohybovanie sa po niektorých častiach mesta môže byt na hranici bezpečnosti. Keďže ste turista, tak miestny očakávajú, že budete mat pri sebe hotovosť. Istota je sprievodca, ak spoznávate mesto na vlastnú päsť, radšej iba cez deň. 

Káhira
Káhira od pyramíd

Najpopulárnejším múzeom v Káhire je Egyptské múzeum. Nachádza sa tam niekoľko tisíc exponátov z bohatej egyptskej kultúry. Hlavným lákadlom sú múmie a nálezy z Tutanchamonovej hrobky. 

mumia

V Egypte môžete navštíviť rôzne mešity alebo aj chrám, kde sa ukrývala Svätá rodina pred Herodesom. Zaujímavá je návšteva trhu ci prednáška o výrobe parfumov s ukážkami a rôznymi vzorkami. 

Egypt je okrem miesta na teplé vylihovanie ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú na dovolenke spoznávať a fascinuje ich kultúra a história. Zaujímavé si je uvedomiť, ako z kedysi vyspelej kultúry stal štát, kde si so svojim mesačným príjmom budete pripadať ako kráľ.

Domáci veľmi dobre vedia, že sa radi odmeníme tringeltom a preto sú všetci pracujúci v službách veľmi milí. Táto krajina sa oplatí navštíviť a ak vás očarí ako mňa, možno si tiež pri odchode pozriete, koľko by vlastne stálo, ak by ste si tam chceli kúpiť nehnuteľnosť.