Cestovateľský sen: 14 mesiacov, 22 krajín a milión zážitkov

Nie každý má odvahu opustiť komfort a istoty, aby sa mohol vydať na cestu do neznáma. Mladý pár, ktorých poznáme ako Hippie Panda Couple, sa však rozhodol zmeniť svoj život, narušiť stereotyp a vypraviť sa na cestu za dobrodružstvom. Niekoľkomesačné cestovanie obom nielenže zmenil pohľad na život, ale taktiež ich obohatil o obrovské množstvo nezabudnuteľných zážitkov.

hippie panda couple

Obaja ste sa pred časom rozhodli na istý čas zanechať tu na Slovensku svoju prácu a „stereotyp“ a rozhodli sa pre odvážny krok – okúsiť život dobrodružného cestovania. Čo konkrétne vás k tomu viedlo?

V jednej knihe o kreatívnom myslení bola myšlienka, že človek potrebuje na chvíľu vypnúť od bežných starostí, aby načerpal novú dávku kreativity a začal sa pozerať na veci iným uhlom pohľadu.

hippie panda couple

Obaja sme cítili, že sa musíme na nejakú dobu zastaviť a pozrieť sa, kam sa náš život uberá. Povedať si, či je ten smer správny. Cítili sme to obidvaja ešte predtým, ako sme sa stretli. Preto, keď sa Baška zdôverila, že chce ísť na cestu po Južnej Amerike, David neváhal ani sekundu a k tejto myšlienke pridal aj Áziu. Na našej ceste sme sa dohodli takmer okamžite. Myslíme si, že keby sme sa nestretli, nikdy by sme sami na podobnú cestu nešli.

hippie panda couple

Nejedni cestovatelia, ktorí sa rozhodli vydať na dlhšie cestovanie, majú šancu spoznať svet tak trochu inak, než „bežní“ cestovatelia, ktorí sa niekam vydajú na pár dní. Keď sa na seba pozriete pred cestovaním a po ňom, ktoré zásadnejšie návyky a pohľady na život ste zmenili?

Do Ázie sme išli s veľkými ruksakmi, kde sme mali všetko, čo sme „potrebovali“. 90-litrový batoh sa pred Južnou Amerikou zmenil na 45-litrový. Vtedy sme začali viac chápať, že materiálne veci nie sú až tak životne dôležité. Jediné, čo sme potrebovali, bol ten druhý. Prebehli aj určité procesy sebaspoznávania a verte nám, že to miestami neboli pre nás ľahké zistenia. :)

hippie panda couple

Začali sme sa inak pozerať na život, ktorý sme viedli a celú cestu sme si uvedomovali, ako sa meníme. Myslíme, že po cestovaní sme vyšli ako silnejší ľudia, ktorí vedia, kadiaľ vedie ich cesta a čo chcú v živote dosiahnuť.

Na svete je plno úžasných krajín, ktoré fascinujú svojou rozmanitosťou, verím, že každá krajina má čo ponúknuť. Áno, sú miesta, kde nie je život z rôznych dôvodov jednoduchý, vy sami ste spomínali negatívnu skúsenosť so Severnou Kóreou. Ako vyzeralo vaše prvé rozhodovanie, kam ísť a prečo ste sa rozhodli práve pre Japonsko ako štart vášho dobrodružstva?

V čase nášho rozhodovania sme brali na vedomie najmä počasie. Najprv vychádzala ideálne Ázia, potom Amerika. A prečo ako prvé Japonsko? Je to jedna z najbezpečnejších a najslušnejších krajín, aké poznáme a bola pre nás vtedy skvelým štartom.

hippie panda couple

Som zástancom názoru, že nezabudnuteľné zážitky a skutočné dojmy z tej-ktorej krajiny nám pomáhajú dotvárať nielen pamiatky či príroda, ale práve stretnutia s miestnymi. Hoci ste určite zažili mnoho podnetných stretnutí, akí ľudia vo vás zanechali taký mimoriadny dojem, že vám prídu na um ako prví?

Vždy si spomenieme na určitých ľudí, ktorí na nás spravili dojem. Či už zlý alebo dobrý. Priznáme sa, že sme porovnávali ľudí z každej krajiny, ktorú sme navštívili, s nami Slovákmi. Rozoberali sme, čo máme spoločné a v čom sú oni lepší alebo horší ako my. Najviac sa do nás vryl pocit z Filipín. Ľudia boli neuveriteľne milí a vždy ochotní pomôcť.

hippie panda couple

Vaše nedávne dobrodružstvo určite patrí k tým výnimočným, rozhodli ste sa totiž navštíviť Antarktídu – ako vznikol tento nápad?

Ten nápad vznikol pred cestou na Kubu. Vraveli sme si, že keď už budeme v Ushuaii, pôjdeme ešte o kúsok ďalej. Celú cestu sme verili, že nebude žiaden problém sa tam dostať. Vieme, že veľa cestovateľov, ktorí chcú prejsť celý kontinent, v Ushuaii končia svoju cestu. My sme to chceli zakončiť tým najlepším spôsobom a myslím, že tých 12 dní na Antarktíde patrí určite k najsilnejším zážitkom z našej cesty.

hippie panda couple

hippie panda couple

Hoci Antarktída fascinuje po mnohých stránkach, rozhodne nepatrí k miestam, kam sa hrnie veľa turistov – čím si vás získala, keď ste tam prišli?

Pamätáme si na to, akoby to bolo len včera, čo sme začali pozorovať prvé ľadovce. Najskôr menšie a čím južnejšie sme sa plavili, tým boli väčšie. V jednom momente vidíte ľadovce veľké ako futbalový štadión a v druhom do výšky sa pýšiace hory pokryté hrubou vrstvou snehu. Je to nezabudnuteľný pocit. Antarktída si vás získa už len tým mrazivým vzduchom, ktorý dýchate a patrične si to užívate.

hippie panda couple

Mali sme šancu ju zažiť v každom počasí. Dážď, sneh, slnko, silný vietor či úplne bezvetrie. Veľkou rýchlosťou sa meniace počasie ukazuje jej ohromnú silu, kde prežije len ten najsilnejší. Avšak na druhej strane je tak neuveriteľne krehká, že sa celý ekosystém pomaly rúti kvôli zvyšujúcim sa teplotám.

Čo všetko obnášalo plánovanie cesty do Antarktídy? Čo by ste poradili cestovateľovi, ktorý by sa rozhodol pre túto nevšednú destináciu?

Stále si myslíme, že postup, ktorý sme zvolili, bol v danom momente pre nás ten najsprávnejší a najvhodnejší. Nemali sme peniaze, aby sme si zaplatili plavbu za plnú sumu mesiace dopredu. Šli sme do Ushuaie, najjužnejšieho argentínskeho mesta a objednali sme si cez jednu agentúru last minute. Vďaka tomu sme ušetrili veľký obnos peňazí. Pri tejto variante je potrebné byť časovo flexibilnejší. Treba si zistiť časy odchodov lodí a ceny zájazdov a vybrať si tú možnosť, ktorá je najlepšia. Potom stačí si tento jedinečný výlet už len užiť.

hippie panda couple

Antarktída patrí k miestam, kde sa človek ocitne v úplne iných súvislostiach ako napríklad tu v Európe. Možno nielen tu, ale aj v iných krajinách, ktoré ste navštívili, ste sa mnohému naučili – v čom vás tieto cesty obohatili a čo vám dali?

O tejto téme by sme chceli porozprávať na našej cestovateľskej besede, ktorú organizuje 13. februára práve Dobrodruh. Všetkých vás srdečne pozývame. Dúfam, že sa neurazíte, keď vám na toto neodpovieme a prídete si nás vypočuť osobne :)

hippie panda couple

Ak by ste mali (nielen) čitateľov Dobrodruha motivovať k podobným odvážnym rozhodnutiam, čo by ste im poradili? Aký je najlepší spôsob prekonať strach či obavy a vydať sa na niekoľkomesačné putovanie po svete?

Vo všeobecnosti platí, že ak chceme niečo získať, musíme podstúpiť určité riziko. Každý by si mal byť vedomý, akú cenu je ochotný za to zaplatiť. My sme si kúpili toto dobrodružstvo za cenu straty zamestnania a systémovej istoty. To bude asi najbežnejší prípad, ktorý ľudom bráni ísť cestovať. Veľmi rýchlo však zistí, že zážitky a skúsenosti, ktoré počas cestovania nadobudne mu stoja za to. Vráti sa stokrát silnejší, ako bol na začiatku.

hippie panda couple

Ak toto číta niekto, kto uvažuje o dlhodobom cestovaní, tak mu chceme na záver odkázať: je veľmi veľa problémov, ktoré je potrebné riešiť a ďalších milión dôvodov prečo neísť, ale tam vonku za hranicami našej komfortnej zóny sa začína život, ktorý stojí za ten risk.

foto: Hippie Panda Couple