Bari- Čo vidieť, ochutnať a kde ísť na pláž?

Región Apúlia nepatrí úplne k najnavštevovanejším oblastiam, keďže leží na samom konci apeninského polostrovu. Aj napriek tomu, že ponúka krásne pláže v nedotknutých zákutiach či starobylé mestečka a dedinky dovolenkovať tu chodia skôr domáci ako turisti.

V posledných rokoch tu však začali prevádzkovať svoje pravidelné linky aj nízkonákladovky ako Ryanair a Wizzair a mestá ako Bari, Brindisi a Lecce sa dostavajú viac do širšieho povedomia.

Ako sa dostať do Bari?

Toto mestečko je tzv. centrom Apúlie a je zároveň aj najväčšie. Určite je to vhodný východiskový bod na spoznávanie zvyšku krajiny. Letisko sa nachádza blízko mesta a ako som písal vyššie, lieta sem väčšina nízkonakladoviek. Letisko je v celku moderné, menšie avšak výborne zabezpečená je infraštruktúra. Už z letiskovej haly vás navádzajú šípky na vlak alebo autobus ktoré vedú priamo do mesta. Ja som si vybral vlak, ktorého stanica je hneď vedľa letiskovej haly. Lístok si môžete kúpiť v mašinke v hale, milá obsluha vám prípadne rada pomôže. Jednosmerný stojí 5€ a pripadne odchody si môžete pozrieť na tomto webe. Lístok si označíte v turnikete a nechajte si ho, pretože niekedy je potrebné si ho označiť v turnikete aj pri vystupovaní! Cesta vlakom trvá asi 20 minút a vystúpite na konečnej stanici Bari Centrale, ktorá sa nachádza v podstate v centre mesta. Ja som si zvolil nenáročné ubytovanie v penzióne Hotel Costa. Nachádza sa pri stanici čiže na vlaky a autobusy na pláž som mal blízko a zároveň do mesta to bolo 10 min pešo. Izby boli čisté a každý deň upratované.

Ako vyzerajú pláže a ako sa tam dostať?

Keďže Bari je prístavné mesto tak samozrejme nečakajte tyrkysovú vodu a rozprávkové pláže. Zároveň však musím povedať, že na to, že sa jedná o mestské pláže tak sú pekné, čisté a rozhodne vhodné na kúpanie. Prvá z nich, Pane e pomodoro sa nachádza na východnej strane mesta. Je to asi 15 minút pešo z hlavnej stanice po krásnej promenáde, ktorú obmýva more. Či už cez deň alebo večer ide o veľmi peknú prechádzku. Vstup na pieskovú pláž je zadarmo, je to taká menšia, typická pláž pre domácich, ktorí sa chcú po práci alebo po škole okúpať. Slnečníky a lehátka tu nehľadajte, treba vlastnú osušku. Sú tu ale kabínky a tiež sprchy, ak sa chcete opláchnuť od piesku. Chodí sem aj mestský autobusy z hlavnej stanice linka č.12.

Druhá pláž, Lido San Francesco Alla Rena sa nachádza pre zmenu na západe mesta. Je to však kúsok od mesta takže pešo by to bola dlhšia prechádzka. Odporúčam sadnúť na bus č.53, ktorý Vás vyhodí priamo pri pláži. Táto pláž je však už súkromná a tak si za 2 lehátka so slnečníkom zaplatíte cca 20€. Odporúčam však prísť doobedu pretože hlavne cez víkendy tu za obedom už môže byť plnka a dnu vás už nepustia. Pláž je celkom veľká, piesková. Je tu bufet kde sa dá kúpiť voda a nejaké jedlo. Na lehátko vás navedie personál, pravidelne tu zbierajú odpadky a plavčíci dávajú pozor na ľudí vo vode. Síce si zaplatíte ale mate servis. Taktiež sú tu kabínky a sprchy, avšak tie iba za malý poplatok. Lístok na autobusy si môžete kúpiť na hlavnej stanici pri zastávke autobusoch. Stoja 1€ a nikto ich nekontroluje takže ...

Čo vidieť v meste?

Samotné mesto je veľké asi ako Košice, útulné a centrum akurátne. Z hlavnej stanice doň vedú dve hlavné ulice Corso Cavour a Via Sparano da Bari. Paralelne s nimi idu samozrejme ešte ďalšie, tieto sú však najfrekventovanejšie. Cez obchody a reštaurácie Vás dovedú až priamo k srdcu mesta – kde začínajú hradby. Tu sa úž môžete túlať uličkami doprava, doľava, je však veľká pravdepodobnosť, že stále vyjdete pri týchto uliciach. Popri hradbách z pravej strany sa dá pekne obísť jadro a zároveň Vás to navedie k hlavnej Katedrále. V každej uličke sú domáce reštiky, kde sa to večer zaplní domácimi. Pri niektorých sa dokonca tvoria rady hladných čakajúcich. V meste sa určite prejdite cez prístav a tiež okolo divadla Margherita či Petruzzelli. Pri hlavnej stanici je pekný park Piazza Umberto, kde sa nachádza aj tunajšia Univerzita. Taktiež ak budete pri pláži Pane e Pomodoro tak aj pri nej je pekný parčík. Na západnej strane centra mesta je ešte hrad Castello Svevo Di Bari.

Apúlia ako región ponúka opäť svoje jedinečnosti a špeciality, ktoré inde nenájdete. Podarilo sa mi ochutnať niektoré z nich tak poďme na to.

Čo ochutnať v Bari a kde sa dobre najesť?

Panzerotto – malé trojuholníčky z cesta podobného ako pizza. Môžu byť plnené paradajkami, syrom, šunkou, .. Môžu byť rôznej veľkosti, od malých (veľkosťou ako naše pirohy) až po väčšie ako calzone pizza. Chutia výborne.

Orecchiette – sú to ručne robené cestoviny v tvare mušličiek. V meste dokonca môžete natrafiť na tety, ktoré ich šúľajú priamo pred domom a popri tom sa rozprávajú. Môžu mať rôzne príchute, klasické maslové, sépiové, peperonicino, vino rosso, tricolore, ... Bežne stoji jedno balenie 2€, 3 balenia za 5€. Na letisku ich nekupujte, sú predražené.

Riso, patate e cozze – túto špecialitku som si dal na pláži Lido di San Francesco. Je to ryža so zemiakmi v jemnej paradajkovej chuti a k tomu morské slávky. Určite zaujímavá kombinácia, doma by som určite ryžu a zemiaky nekombinoval, avšak tu to takto veľmi dobre ladilo.

Priznám sa, že v meste som nenarazil na zlú reštiku, kaviareň či pekáreň. Či už to bolo v centre, na stanici alebo v bočnej uličke vždy to bolo výborné. Na večeru som si však obľúbil reštiku La Cantina dello Zio. Na prvý pohľad nič extra, avšak k večeru sa začala zaplňovať až tak, že dav ľudí stál vonku a čakal kedy sa uvoľní nejaký stôl. Ceny sú tu veľmi prijateľné a na úvod dostanete aj chutné aperitivo. Ak by ste chceli ochutnať pizzu tak odporúčam samozrejme spraviť si výlet do Neapola, pretože inde už pizzu nebude chcieť. Avšak aj v Bari je výborná pizzeria a to Pizzeria Rosticceria i 3 colori. Na pečivo si zájdite do pekárne Panificio Fiore, ktorá je tu od roku 1508. Domáci tu už stoja netrpezlivý pred dverami. Pre zmenu pri hlavnej stanici je tiež dobrá reštika Avamposto, kde si môžete dať aperol vo veľkosti M,L,XL a tiež napr. kombináciu raňajok s kávou za veľmi dobrú cenu.

TIP redakcie: Ak chcete spoznávať Bari a okolie čo najpohodlnejšie, odporúčame si požičať auto. Pozrite si ponuku osvedčenej stránky Discover Cars, ktorá má v ponuke širokú paletu automobilov rôznych veľkostí. Discover Cars umožňuje zákazníkom porovnávať ponuky tak veľkých medzinárodných spoločností, ako aj miestnych, preto má web vždy konkurencieschopné ceny a obrovský výber. Na hlavnej stránke Discover Cars používateľ zadá miesto vyzdvihnutia, dátum a čas a tiež dátum a čas návratu. Potom dostane stovky možností. Všetky ponuky je možné ihneď filtrovať podľa triedy vozidla s približnými cenami v každej skupine. Užite si dovolenku!