Nebíčko v papuľke

Jedlo by aj v dnešnej dobe malo znamenať čosi viac, ako len kus mäsa na tanieri. Mal by byť za ním príbeh a o tom je kniha Nebíčko v papuľke od šéfkuchára a svetobežníka Jarda Žideka.

Kniha vznikla na základe obľúbenej rovnomennej relácie, v ktorej Židek cestuje po Slovensku, varí, pečie a objavuje nové chute.

Príbehy ľudí cez recepty

V tejto knihe nájdete nielen recepty, ale aj Jardove tipy a triky, a najmä príbehy ľudí. „Dostal som sa na miesta, kde sa bežný človek nedostane a tí ľudia sa na nič nehrali. Bolo to nielen nebíčko v papuľke, ale aj srdce na dlani,“ tvrdí známy šéfkuchár.  Keď sa do jedla hodí tekvicový olej, kuchári väčšinou používajú rakúsky, najmä ten zo Štajerska, vysvetľuje Jardo Žídek. O to viac ho prekvapilo, keď dostal pozvanie z juhu Slovenska od vinára z Novej Stráže pána Frigyesa Botta. Tvrdil, že kvalitný olej z tekvicových jadierok máme aj na Slovensku.

V dedine Salka sa špeciálna rakúska odroda tekvice pestuje len kvôli jadierkam. Plody sa zbierajú ručne, jadierka sa tiež ručne vyberajú a sušia v podomácky vyrobenej sušiarni. Vrecia plné tekvicových jadierok putujú priamo do srdca rakúskeho Štajerska, do mesta Graz. Tu sa z nich v mlyne s dvestoročnou tradíciou lisuje olej, ktorý sa potom vo veľkých kanistroch vracia späť na Slovensko a plní do fliaš. „Pri vyberaní semienok som sa tunajších gazdiniek pýtal, čo varia zo zvyšnej tekvice. Tvrdili, že na varenie sa nehodí. Ja som sa však nedal odradiť a vybral som hneď dva recepty na jednoduché placky. Chutili fantasticky, oplatí sa ich vyskúšať!“ hovorí nadšene známy šéfkuchár.

Fandím tradičným surovinám

Nebíčko v papuľke ponúka recepty z prvých 20 častí tv seriálu. Nechýbajú farebné autentické fotografie z nakrúcania, na konci každej kapitoly extra recept, ktorý v relácii neodznel a veľa zaujímavých informácií. „Mnohí ma už poznajú, že sa snažím variť tie najjednoduchšie jedlá,“ vysvetľuje Žídek, „ale vždy tam čosi pridám zo seba, niečo svoje, osobité, aby to chutilo trošku inak. Fandím surovinám, ktoré sa kedysi používali oveľa viac ako pohánka, špalda, krúpy, slimáky a podobne, no dnes akosi chýbajú v našich obchodoch, prípadne sú drahé.“

Zážitok na Orave

Jardo si s úsmevom spomína napríklad na Oravu, kde jedna tetuška rozmiešala múku s vodou, vznikla z toho kaša, ktorá vyzerala hnusne. Potom však vypražila oravskú slaninu, preliala touto kašou a... „Bolo to ohromné!  Alebo ďalšia urobila slivkové gule, ale z namočených rohlíkov, žiadne cesto. Pridala trošku vody, vajíčko a bolo to jednoduché, rýchle a perfektné.“

V knihe Nebíčko v papuľke nájdete všetko, čo bolo aj nebolo odvysielané v relácii. „Mám z tej knihy veľkú radosť, pretože prináša nielen recepty, ale aj príbehy ľudí z celého Slovenska, fotky, moje tipy, a extra recept na konci každej kapitoly,“ dodáva Jardo Židek. Kniha je o ľuďoch, ktorých počas nakrúcania stretol. „Bez tých babičiek a tetušiek by relácia nevznikla.“ Býčie žľazy, karé, tekvica...pozrite si recepty v knihe Nebíčko v papuľke.