Zmeny v cestovaní do Bhutánu

Malé budhistické kráľovstvo vo východných Himalájách sa po 2,5 ročnej pauze kvôli pandémii 23. septembra opäť otvorilo pre turistov. Znovuotvorenie prinieslo aj novinku – na návštevu krajiny už nepotrebujete rezerváciu cez miestnu agentúru. Vaše denné výdavky sa však pravdepodobne o niečo zvýšia.

Pol storočie turizmu

Nie je to tak až dávno, kedy sa krajina „hrubého domáceho šťastia“ otvorila turistom. Bolo to v roku 1974 keď sa Bhután rozhodol ukázať svetu svoju unikátnu kultúru a bohatstvo a zvýšiť tak príjmy do kráľovskej kasy. Počas prvého roka navštívilo krajinu 287 turistov. Dnes, o takmer 50 rokov neskôr, je turizmus jej druhým najvýnosnejším odvetvím.

Bhután sa už od začiatku snažil turizmus regulovať. Zaviedol viacero pravidiel, z ktorých niektoré postupom času zanikli, no priestor dostali aj nové. Jedným z pravidiel, ktoré ešte donedávna platili, bola aj povinnosť rezervácie celého pobytu cez miestnu agentúru. Táto povinnosť limitovala cestovateľa od naplánovania dovolenky presne podľa vlastných predstáv (nutnosť výberu pobytového balíka) a nútila minúť minimálne 250 USD na deň (200 USD mimo sezóny).

Aj napriek pravidlám však navštívilo krajinu v roku 2019 viac ako 315 000 turistov. Vláda si zvýšený nápor cestovateľov začala uvedomovať a „pandemickú prestávku“ využila na prehodnotenie priorít. Turizmus aj naďalej patri k najdôležitejším príjmom, avšak Bhután má ostať krajinou, kde ľudia nájdu pokoj a uniknú pred rušným životom.

Bhután s vyšším poplatkom na udržateľnosť

Od 23. septembra 2022 je kráľovstvo opäť prístupné pre turistov. Dokonca bola zrušená aj spomínaná povinnosť rezervácie celého pobytu cez miestnu agentúru (stále však platí pravidlo povinného prenajatia sprievodcu na treky a cestovanie mimo miest Thimphu a Paro). Pravidlo, ktoré na prvý pohľad nie je v súlade s myšlienkou regulácie turizmu však dopĺňa zvýšenie „poplatku na udržateľnosť“ z 65 na 200 USD na deň. Bhután sa týmto krokom chce stať exkluzívnou destináciou pre náročných turistov.

Poplatok 65 USD bol donedávna súčasťou povinných denných výdavkov 250 USD, ktoré turistovi pokrývali aj ubytovanie, stravu, dopravu či sprievodcu. Príjmy zo zvýšeného poplatku na udržateľnosť budú použité na výsadbu stromov, zlepšenie infraštruktúry, na budovanie a údržbu turistických trás, ale aj podporu miestnej komunity.

Výhodou zrušenia povinnosti rezervácie cez agentúru bude pre turistu možnosť naplánovať si pobyt podľa vlastných predstáv a aj určitá cenová flexibilita.

Aký dopad bude mať toto rozhodnutie na miestny turistický ruch ešte nie je úplne jasné. Krajina s menej ako 800 000 obyvateľmi má v súčasnosti približne 3 000 cestovných agentúr, ktorých služby museli turisti využívať počas celého pobytu. Zrušenie tejto povinnosti môže značne obmedziť ich príjem. Zvýšený poplatok zas môže niektorých turistov od návštevy Bhutánu odradiť. Na druhej strane však môže punc exkluzivity krajiny prilákať turistov nových, "ekonomicky zaujímavejších".

Ak plánujete výlet do Bhutánu, odporúčam "prelistovať" si ich oficiálne stránky

Bhután - informácie pre cestovateľov

Dobrým zdrojom informácií je hlavne časť s najčastejšie kladenými otázkami:

Bhután - najčastejšie kladené otázky

Prípadne aj táto stránka:

Tourism Council of Bhutan