Túra na KRIVÁŇ od parkoviska Tri studničky

Hoci je KRIVÁŇ s výškou 2495 metrov jedným z prírodných symbolov Slovenska a pozná ho asi každý, so svojou výškou je až na 10 mieste. Samozrejme, u turistov je výstup na Kriváň mimoriadne obľúbený a najmä v letných mesiacoch tak býva chodník často plný. Traduje sa, že ide o "masovku" a internetom často kolujú videá o preplnených tatranských chodníkoch.

Vo väčšine prípadov však ide o zábery z Rysov, ktoré sa v letných mesiacoch skutočne menia na "masovku". Nakoľko Rysy sú prístupné aj z poľskej strany a na vrchole sa tak stretávajú ľudia z dvoch krajín. Kriváň je tiež určite mimoriadne populárny, no podľa môjho názoru, toľko ľudí ako na Rysoch tu nestretnete. 

Zrejme najviac turistov vyrazí na Kriváň zo Štrbského plesa

Vedie odtiaľ červená značka. Približne po 1.00 / 1.30 cesty prídete k Jamskému plesu a tu sa napojíte na modrý turistický chodník. Ale tejto trase sa nebudeme ďalej venovať. Ako som spomínal, podľa mňa väčšina ľudí smeruje na Kriváň práve zo Štrbského plesa a preto mne sa ako TIP viac pozdáva vyraziť z lokality - Tri studničky.

Samozrejme, celú cestu je možno urobiť aj ako okruh. Vyraziť z Troch studničiek - Kriváň - Štrbské pleso. Ale poďme k veci... 

Štart: Tri studničky, zastávka SAD, parkovisko

Tri studničky je neveľké platené parkovisko vedľa cesty. Dostať sa sem možno peši, autobusom aj autom po ceste, ktorá spája Štrbské Pleso s obcou Podbanské. Už aj z tohto dôvodu vyráža na Kriváň podľa mňa odtiaľ menej ľudí z ako oveľa dostupnejšieho Štrbského plesa. Hoci na druhej strane treba povedať, že zo Štrbského plesa je to podstatne dlhšia túra ako z Troch Studničiek.

  • Tri studničky - Kriváň je cca  5,7 km
  • Štrbské pleso - Kriváň je cca 9,8 km

Troch studničiek (1140 m) sme vyrazili po zelenej turistickej značke, prešli popri bývalej Važeckej chate a vydali sa cestou, ktorá postupne stúpa do lesnatého svahu vrcholu Grúnik.

Vystup na Krivan, Tri studnicky

Vystup na Krivan, Tri studnicky

Stúpanie pokračuje ďalej v zákrutách cez kosodrevinu a potom v kamenistom teréne. Asi po hodine chôdze budete míňať zrekonštruovaný Partizánsky bunker pod Kriváňom. Rovnako sa vám naskytne výhľad na vrchol Krivánska kopa (1767 m).

kosodrevina krivan

vystup na krivan

Kamenistá cesta vás postupne dovedie na Razcestie v Krivánskom žľabe (2120 m). Tu sa mení značka a po modrej sa dostanete najprv na Malý Kriváň a potom cez Daxnerové sedlo až na vrchol Kriváňa. Cestou môžete z výšky na pravej strane vidieť krásnu panorámu na Krivánske Zelené pleso.

Krivánske Zelené pleso

Podľa značenia je to na vrchol už len 1:15 hodiny. Svižným tempom to možno stihnúť aj za 45 minút.

Rázcestie v Krivanskom zlabe

Rázcestie v Krivanskom zlabe

Pripomeňme, že Razcestie v Krivánskom žľabe (2120 m) je zároveň miestom, kde sa spája cesta zo Štrbského plesa a Jamského plesa z trasou od Troch studničiek. Preto tu už pravdepodobne stretnete dosť ľudí z oboch smerov. My však pokračujeme ďalej na Kriváň.  

Razcestie v Krivánskom žľabe (2120 m) - tu sa mení aj cesta

Pomerne dobrý a pohodlný kamenistý chodník striedajú skaly, kde už treba postupovať opatrne. Najmä ak by bolo vlhko alebo mrzlo. Treba spomenúť aj to, že v posledných výškových metroch pod vrcholom je niekoľko celkom exponovaných úsekov, ktoré nie sú zabezpečené reťazami. Ich absencia robí výstup o dosť dobrodružnejší. Napriek tomu však nemusíte mať strach. Je to túra, ktorú bežne zvládajú aj 10-12 ročné deti.

vystup na krivan

vystup na krivan

  • ZAUJÍMAVOSŤ: Pripomeňme, že prvý zaznamenaný výstup je zo 4. augusta 1773 a uskutočnil ho Jonáš Andrej Czirbesz  evanjelický farár a prírodovedec zo Spišskej Novej Vsi. Už pred ním ale zrejme vystúpili na vrch mnohí iní, anonymní obyvatelia okolia. 

My sme mali šťastie, bol pondelok a hoci bol august, Tatry boli pomerne prázdne. Až po Rázcestie v Krivánskom žľabe sme stretli možno 10 turistov. Ich počet sa na rázcestí zvýšil, no stále to nebola žiadna masovka. Možno aj preto, že počasie nebolo ideálne. Pod vrcholom nás chytil aj dážď, ktorý neskôr ustal, no potom sa opäť spustil. Na zážitku to však nič neubralo. Z vrcholu bol nádherný výhľad a dokonale sme si tento pocit užili. Mraky sa rozostúpili a ako na dlani sme mali niekoľko minút aj Štrbské pleso (označené šipkou).

Strbské pleso z Krivana

Ako všetci vedia, na vrchole je slovenský dvojkríž, kde sa nedá inak ako odfotiť :)

 

Nakoľko počasie nebolo ideálne a s prestávkami stále pršalo, späť sme sa vybrali tou istou trasou. 

  • Ako som však už písal vyššie, existuje viacero variant. Buď návrat tou istou trasou alebo v Krivánskom žľabe pokračovať ďalej na Jamské pleso a odtiaľ po Tatranskej magistrále k Trom Studničkám. Čiže okruh.
  • Alebo späť až na Štrbské pleso, odkiaľ by ste prišli k Trom studničkám buď pešo alebo autobusom. Výber je vašom zvážení, podľa toho koľko máte času, síl a samozrejme záleží aj od počasia.  

POZOR: Po ceste na vrchol nie sú žiadna chaty, ani možnosti občerstvenia, čo je potrebné zohľadniť pri plánovaní túry.

Trasa: Tri Studničky (1140 m) (parkovisko, SAD) - Razcestie v Krivánskom žľabe (2120 m) - Kriváň (2495 m)

Náročnosť: na slovenské pomery pomerne náročná túra

Prevýšenie: cca 1355 metrov

Čas: nám to na vrchol trvalo 3.30 hodiny

KRIVAN

Charakteristika: Fyzicky pomerne náročná celodenná túra s namáhavým stúpaním a klesaním. Neobsahuje úseky istené reťazami, ale pred vrcholom je na suťovisku niekoľko exponovaných miest. Ak sú kamene mokré, môžu byť tieto úseky nebezpečné. Práve vďaka tomu, že nie sú zabezpečené.

Povolenie, obmedzenia: Sezónne uzávierky 1.11. - 15.6.

Podrobný rozpis trasy:

  • Tri Studničky - Rázcestie v Krivánskom žľabe (2120 m)  = po zelenej
  • Rázcestie v Krivánskom žľabe (2120 m) - Malý Kriváň (2334 m) - Kriváň (2 495 m) = po modrej
  • Kriváň - Rázcestie v Krivánskom žľabe (2120 m) = po modrej (späť rovnakou cestou)

Varianta:

  • Rázcestie v Krivánskom žľabe - Jamské pleso = po modrej
  • Jamské pleso - Tri Studničky =  po červenej