Sám cez Salkantay trek v PERU až na Machu Picchu

V tomto článku Vám popíšem, ako viete prejsť sami Salkantay trek na Machu Picchu bez sprievodcu a cestovnej kancelárie.

Nechcem na tomto mieste popisovať všetky možnosti, ako sa na Machu Picchu viete dostať. Popíšem cestu ktorú som sám absolvoval a ktorá nebola na slovenských weboch dosial popísaná. Aspoň mne do tejto doby nie je nič o žiadnom slovenskom cestopise Salkantay treku známe.

Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje výšková choroba

Hneď na začiatok musím napísať, nie je to fyzicky jednoduché, ale priemerne zdatný turista to zvládne. Skúsenosť s predchádzajúcimi trekmi je viac ako žiaduca. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje výšková choroba. Prechádza sa cez priesmyk vo výške cez 4600 m.n.m a preto je aklimatizácia dôležitá. Odporúčam stráviť minimálne dva dni v Cusco alebo Puno.

  • Pomôže pitie kokového čaju, kokové cukríky, alebo žutie kokových lístkov.

Čaj a cukríky odporúčam zobrať aj na samotný trek. Až mávate problém pri zostupoch s kolenom, pribaľte si bandáž alebo ortézu. Zostupy sú na niektorých miestach dosť prudké a kolená budú trpieť.

  • Trekové palice rozhodne pomôžu.

Tiež sa pripravte na počasie

Ja som tento trek absolvoval v prvej polovici novembra, čiže počas začiatku obdobia dažďov. Našťastie, okrem jedného dňa, som mal slnečné počasie.

Opaľovací krém, goretexové vybavenie, repelent, čiapka a rukavice patria do základnej výbavy. Moja výbava vážila okolo 20kg. Záviselo to od množstva vody, ktoré som v danom okamihu mal. Áno viem, je to dosť, ale na ultra ľahké vybavenie kvôli tomuto treku som nevyhadzoval peniaze a stan som si požičal v Cuscu. Tam na výber veľmi nebolo.

  • Spacák a nafukovaciu karimatku som mal svoje.
  • Spacák komfort do -50C.
  • Vodu som niesol o maximálnom objeme 3 litre.
  • Nepil som vodu z miestnych zdrojov aj keď som mal zo sebou sadu na chemickú úpravu vody.
  • V oblasti sa pohybuje dosť kráv, koní a mulíc a bez úpravy je riziko vodu piť.
  • Stravu som si vo veľkej miere doniesol z domu.
  • Klasika na ktorú som si zvykol, vifonky, pašteky, cestoviny od Maggi.
  • V Peru som dokupoval už iba chlieb.
  • Veľkú váhu tvorila aj zrkadlovka a objektívy.
  • Na orientáciu som používal maps.me a mapy.cz, všetko som mal offline v mobile.
  • Cez mapy.cz si viete pohodlne pozrieť a naplánovať trasu na PC už doma. Len to porovnajte s maps.me, je presnejšia.

Je úplne na Vás, ako dlho cesta potrvá. Štandard je 5 dní vrátane návštevy Machu Picchu. Viete si to skrátiť, viete si to predlžiť. Keď idete sami, vy sa rozhodujete v ktorom kempe budete spať a ako dlho budete cez deň šliapať. Len musíte mať dopredu zabezpečené lístky na Machu Picchu na určitý deň a hodinu. Nižšie uvediem itinerár na 5 dní.

salkantay trek

1.deň - Najlepšie je vyraziť skoro ráno z Cusca

S vysokou pravdepodobnosťou si vyberiete hostel neďaleko historického centra. Na hosteli Vám určite poradia alebo aj rovno zabezpečia odvoz na začiatok treku. Keby nie, v meste je nepreberné množstvo cestoviek ponúkajúcich Salkantay trek. Povedzte, že Vám stačí len doprava na začiatok. Najlepšie bude, až nájdete cestovku, ktorá začína trek na mieste zvanom Challacancha.

Originál trek začína v dedine Mollepata a do miesta prvého kempu Soraypampa je to približne 22km. Táto pasáž nie je veľmi záživná a preto ju odporúčam skrátiť a začať trek z Challacancha. Odtiaľ stačí ísť po ceste cca 6km do dedinky Soraypampa. Energiu ktorú by ste venovali na 20km pochod, radšej venujte návšteve jazera Humantay vo výške približne 4200 m.n.m. Veci si môžete nechať v kempe, alebo v nejakej reštaurácii.

Po návšteve jazera a obede, nezostávajte v kempe, ale pokračujte do nasledujúceho kempu cestou do priesmyku Salkantay. Na mapy.cz tento kemp nenájdete, ale na maps.me je. Cca 3km od dedinky Soraypampa približne vo výške 4200 m.n.m je kemp. Bohužiaľ som si nezapamätal jeho názov ani som si ho neodfotil. Nedá sa minúť, je tam aj tabuľka, že predávajú suveníry alebo niečo podobné. Predavač suvenírov je zároveň niečo ako správca, tomu zaplatíte 10 Sol a poprípade si môžete dokúpiť vodu, alebo si dať na večeru pivo. Z tohto kempu je nádherný výhľad na Nevado Salnkantay, v prípade dobrého počasia. Prespanie v tomto kempe Vám skráti nasledujúci deň a ušetrí sily.

2.deň - Najnáročnejší deň

Keď ste si včera mysleli že zomriete, dnes si budete priať, aby ste včera zomreli. Je na Vás kedy vyrazíte. Organizované skupiny vyrážajú z kempu v dedinke Soraypampa cca o 05.00 hod, Vám stačí o 06.00 hod. Cesta do priesmyku trvá približne 3-4 hodiny. Nemáte sa kam ponáhľať. Keďže idete sám s ťažkým batohom, cestou Vás pravdepodobne dobehnú organizované skupiny. Oni pôjdu na ľahko. Choďte si svoje tempo, posilnite sa cukríkmi z koky, pomôžu Vám. Prvé dva dni v oblasti nie je mobilný signál, čiže sa správajte zodpovedne a buďte opatrní. Zdravotná pomoc je v dedine Soraypampa. Poprípade, v núdzi Vám isto pomôže sprievodca z organizovanej skupiny. Po zdolaní priesmyku nasleduje zostup do dedinky Chaullay alebo Collpapampa. Cestou dole, zhruba na 32km je miesto, kde môžete zastať, dať si obed, oddýchnuť si. Potom už len pokračovať dole. Ja osobne som zostal na noc hneď v prvom kempe v dedine Chaullay s návom Pablito. V prípade, že máte dostatok energie, môžete pokračovať cca 3km do dediny Collpapampa a tam si nájsť kemp.

3.deň - Odporúčam prespať v kempe Mirador Llactapata

V tento deň organizované skupiny končia v dedine Santa Teresa. Originál trek, aspoň podľa všetkých mapových podkladov, cez dedinu Santa Teresa nejde, ale ide cez pohorie, ktoré cesta do Santa Teresa obchádza. Ja Vám odporúčam prespať v tento deň na vrchole tohto pohoria, v kempe s názvom Mirador Llactapata. Ja som si cestu trocha uľahčil a podľa môjho názoru nudnú cestu z Chaullay do Lucma som prešiel s miestnym „colectivom“. Odchod bol neďaleko kempu Pablito, v prípade žeby ste ho chceli použiť, opýtajte sa miestnych odkiaľ a kedy vyráža. Z Lucma je to stále rovno hore. Cestou sa môžete zastaviť v niektorom podniku na kávu. V prípade dobrého počasia budete mať tento deň nádherný výhľad na Machu Picchu a okolité pohorie. Kemp je vo výške cca 2800 m.n.m. Na vrchu je obchodík, môžete dokúpiť vodu alebo nejaké sladkosti. V prípade že počasie nespolupracuje, môžete zostúpiť do nasledujúceho kempu a prespať tam.

4.deň - Relatívne jednoduchý deň

Zostúpiť z hory, presunúť sa na zástavku s názvom Hidroelectrica a pozdĺž koľaji sa dostať do mesta Aquas Calientes, alebo aj Machu Picchu Pueblo. Zostup z hory je dosť strmý, kolená budú trpieť. V meste po ubytovaní odporúčam zakúpiť lístky na autobus smer Machu Picchu, teda až nechcete absolvovať výstup ku vchodu pešo. V tom prípade Vás čaká veľa schodov rovno hore, mám dojem že okolo 800-900. Až máte lístok na Machu Picchu na 06.00 hod ráno, odporúčam byť na zastávke autobusu o 04.20 hod, poprípade sa v rovnakom čase vybrať pešo. Autobusom ušetríte energiu.

5.deň - Návšteva samotného Machu Piccchu

Akú variantu si zvolíte, je to na Vás. Keď sa nikam neponáhľate, môžete sem prísť aj poobede a zostať až do večera. Keď chcete vedieť na ktorú horu sa oplatí vyliezť v rámci Machu Piccu, či Waynapicchu alebo Machu Picchu Montana, poviem ani jednu, alebo Waynapicchu v poobednajších hodinách. Keď by ste tam liezli hneď ráno, slnko bude vychádzať presne oproti Vám v smere od Machu Picchu.

Ja som mal lístok na Machu Picchu Montana, ale vďaka nepriaznivému počasiu to bolo zbytočné. Okrem toho, tretí deň som mal nádherný výhľad na túto oblasť z kempu, teda neľutujem. Až sa chcete dostať v ten istý deň do Cusca, odporúčam vstup o 06.00hod a najneskôr o 11.00 zísť dole a popri železnici sa dostať na zastávku Hidroelectrica.

Približne v čase cca 13.30 hod odtiaľ odchádzajú colectivos smer Cusco a Santa Teresa. Do Cusca stojí cesta 35 Sol. Teraz je možnosť isť do Santa Teresa, využiť tam miestne termálne vody, prespať a ďalší deň pokračovať kam len chcete. Poprípade sa nechať odviesť do Ollantaytambo, tam prespať a ďalší deň pokračovať v návšteve Sacred Valley. Ale o tom už nie je tento článok.

  • Nespomenul som možnosť vrátiť sa spať do Aquas Calientes a odtial vlakom do Ollantaytambo. Cena približne 70 USD a vyššie, ale je možné použiť posledný vlak za cca 35 USD, ale v Ollantaytambo budete okolo 22.00 -23.00hod. Podrobnosti nájdete na stránkach Inca rail a Peru rail.

Dúfam, že tento článok Vám pomohol pri plánovaní Vašej cesty.