Roadtrip Florida

Florida alebo tiež Sunshine state je známa dovolenková destinácia, obľúbená pre teplé počasie, piesočnaté pláže, kryštálovo čistú vodu a rozmanitú prírodu. Nachádza sa tam množstvo turistických atrakcii, takže na nudenie sa rozhodne nie je čas. Najideálnejší, najpraktickejší a samozrejme najrýchlejší spôsob na prepravu je požičanie si auta.

V ponuke sú často veľké autá, ktoré sa na batožinu (v mojom prípade aj na golfový bag) hodia, avšak nemusíte sa báť, pretože väčšina aut je veľkých a tomu sú prispôsobené cesty a parkovacie miesta. Jazdiť tam môže každý kto má platný vodičský preukaz zo svojej krajiny a viac ako 25 rokov. Cesty sú na skvelej úrovni, takže netreba mat strach. Odporúčané trvanie road tripu po Floride by malo byt 2 týždne, aby ste bez zbytočných náhlení stihli navštíviť všetky odporúčane atrakcie. Ideálny čas na dovolenku je od marca do mája a od septembra do októbra. Floridu sme navštívili od polovice februára do začiatku marca, čo bolo ideálne počasie na golf a zároveň bolo možné stráviť aj čas na pláži a vyskúšať vodu. 

Náš trip začal v Miami

Sem je jednoduché dostať sa z Viedne s jedným prestupom. Najlepšie je požičať si auto priamo na letisku a samozrejme pre šetrenie času, ktoré sa po dlhom lete vždy hodí.

V Miami sme absolvovali celodennú citytour na Hop on hop off (otvorený dvojposchodový autobus) a na lodi.

Je to najlepšia možnosť ako spoznať mesto, predsa len pri šoférovaní sa musíte sústrediť na dopravu.

Taktiež sa dozviete veľa zaujímavých faktov, ako napríklad že Miami je jediné hlavné mesto amerických štátov, ktoré bolo založené ženou. Vraj preto je ta toľko hurikánov a bláznivé počasie. Uvidíte množstvo luxusných vil, ktoré patria alebo patrili rôznym celebritám. Autobus vás vezme aj do kubánskej štvrti, kde sa nebudete cítiť že ste stále v USA. Ak máte isté základy španielčiny, môže sa vám to zisť, keďže na Floride 20% žije španielsky hovoriacich ľudí, dokonca názov Florida pochádza zo španielskeho prídavného mena kvetinový.

Počas citytour si môžete vybrať mestskú časť, ktorá sa vám najviac páči najviac a zájsť tam na večeru. Alebo si môžete vybrať z množstvá slávnych lokalít, ktoré ste videli v televízii.

Miami je jednoznačne najdrahšie mesto na Floride a preto si v každej reštaurácii radšej vypýtajte nápojový lístok, aby ste neostali zaskočení, že pivo stoji 13 dolárov. 

Miami

Miami

Miami
Miami

Z Miami sme išli do Key West

Najjužnejšieho mesta na Floride a taktiež najjužnejšie neostrovné mesto USA. Je to malé mesto (18,6 km štvorcových a 26,5 tisíc obyvateľov) s jedinečnou atmosférou, krásnou plážou a centrom, ktoré môžete prejsť pešo. Nachádzajú sa tam turistické atrakcie a múzea, ktoré môžete navštíviť, avšak najkrajšou atrakciou je pozorovať západ slnka a vychutnávať si atmosféru malého mestečka.

cesta do Key West
Reštaurácia pre Key West

Po ceste do Fort Myers sme sa zastavili v Gator Park na Airboat tour, kde sme so zábavným výkladom pozorovali aligátorov v prírode. Vtipným faktom je, že sme videli viac aligátorov na jednom golfom ihrisku ako v Gator Parku. Park sa však oplatí navštíviť, pre výklad, dôležité rady ako sa správať, keď na tieto zvieratá natrafíte a pre milé vystúpenie.

gator park

gator park

gator park

gator park

Po dni strávenom vo Fort Myers sme sa presunuli do Tampy. Pozreli sme si mesto a večeru sme mali v kubánskej štvrti v gréckej reštaurácii. Nič zvláštne na tom nie je, Florida je otvorená každej kultúre. 

Ďalšou zastávkou bolo Orlando

Pri tomto meste sa nachádza niekoľko zábavných parkov. Vybrali sme si Sea World, keďže je tam dosť programu pre všetky vekove kategórie. 4 veľké horské dráhy, kolotoče, ktoré zvládnu starší a aj mladší,  množstvo zvieratiek, predstavení s mrožmi ci veľrybami. Cely deň zbehne veľmi rýchlo.

Cena lístka je 99 dolárov a musíte rátať s tým, že jedno a nápoje tam nie sú práve najlacnejšie, ale určite je to zážitok, ktorý stoji za to. 

Z Orlanda sme sa vybrali navštíviť NASA

Ak nie ste fanúšik tejto témy, možno sa tam budete trosku nudiť. Môžete vyskúšať simulátor rakety a dozviete sa množstvo zaujímavých veci, avšak pre mňa to bolo po akčnom Sea World trosku sklamanie. Lístok stoji 75 dolárov a ak sa zaujímate o cesty do vesmíru, mali by ste toto miesto bez váhania navštíviť.

nasa

Keďže sme okrem road tripu hrali aj golf, rozhodli sme zmeniť naše plány a išli sme sa pozrieť profesionálny golfový turnaj v Orlande pred tým, ako sme sa presunuli do Fort Lauderdale. Po ceste z turnaja som zažila najlepšiu jazdu autobusom. Obyčajná kyvadlová doprava na parkovisko sa vďaka dobre naladenému šoférovi zmenila na spievajúci autobus a vytrubovanie do rytmu. 

V Ford Lauderdale sme okrem návštevy mesta strávili aj čas na pláži a užili si večernú víkendovú zábavu. Na letisko do Miami trvala cesta menej ako hodinu. 

Florida je pre mňa bez rozmýšľania najkrajšia krajina akú som kedy navštívila.

Ľudia boli veľmi milí a nie len preto, že chceli dostať tringelt. Zakaždým, keď počuli, že nemám americky prízvuk, tak sa zaujímali odkiaľ som a či mi môžu s niečím pomôcť. Jedlo bolo vždy vynikajúce a porcie obrovské (zdieľanie jedla je jeden zo spôsobov ako trochu ušetriť a vo väčšine prípadov je nemožné zjesť celu porciu).

Vyše tisíc míľ na veľkom aute bolo pre mňa ako vodiča, ktorý už nejazdi denne výzvou, ale jazdenie bolo relaxujúce a bez stresu. Počasie bolo akurát na objavovanie krajiny a na hrane užiť si pláže a vodu. Určite to bola aj najdrahšia destinácia akú som kedy navštívila, takže sa na ňu musíte finančne pripraviť. Nenavštívila som všetky turistické atrakcie, keďže tam išli aj hrať golf (ktorý paradoxne nieje  až taký drahý a môžete si zahrať na peknom ihrisku za 40-50 dolárov). Konečna cena teda nakoniec závisí od toho koľko času strávite a koľko toho navštívite.

Určite odporúčam, hlavne pre typy ľudí, ktorí sa neboja požičať si auto a naplánovať si dovolenku podľa svojich predstav. V tomto prípade Florida ponuka veľa možností, nádhernú prírodu, rôznorodú kultúru a veľmi milých ľudí.