5 relikvií z londýnskej minulosti: Ukážka z knihy Dievča v Londýne

Sú veci, ktoré sú pre väčšinu ľudí neviditeľné. Relikvie minulosti, ktoré na londýnskej architektúre zanecháva nepatrné stopy pre tých, čo chodia po meste a skutočne ho vnímajú. Stačí odložiť telefón, prestať sa ponáhľať a len tak sa… pozerať. 

1. “myšie diery” na zablatené topánky

Keď zabodnete svoj nos do zeme, možno si na historických budovách v centre všimnete malé, železom osadené “myšie diery” na úrovni chodníka. Niektoré z nich ešte stále majú uprostred kovovú priečku, ktorá kedysi slúžila veľmi praktickému účelu - Viktoriánci si o ňu otierali zablatené topánky predtým, než k niekomu prišli na návštevu. Ulice boli totiž bežne až po členky plné bahna a konského… ehm. Ani jedno z toho sa veru nepatrilo rozniesť hostiteľovi po drahých kobercoch. 

2. zhasínač faklí

Ak niekde uvidíte z fasády visieť prevrátený tepaný roh pripomínajúci zmrzlinový kornút, s veľkou pravdepodobnosťou sa práve pozeráte na ďalšiu historickú vychytávku: zhasínač faklí. Používali ich takzvaní link-boys, nosiči faklí, ktorých si mohli chodci najať, aby ich previedli nočným Londýnom pred zavedením plynového a elektrického osvetlenia. Poplatok za služby link-boya bol jeden halier (farthing, minca s hodnotou štvrť starej penny) a ako už názov profesie napovedá, boli to často deti - chlapci. 

Keď sme pri osvetľovaní: v uliciach Londýna sa stále nachádza asi 1 500 funkčných plynových lámp a starajú sa o ne zamestnanci spoločnosti British Gas. 

3. falošné fasády

Niektoré fasády v Londýne sú falošné, aby zachovali architektonickú jednotu mesta: keď pritom obídete blok, zozadu uvidíte, že ide o tenkú drevenú stenu, ktorá ukrýva nevzhľadné koľajnice metra. Falošné fasády rozozná len trénované či poučené oko - majú totiž naozajstné vchodové dvere, okná, balkóny a ďalšie prvky, ktoré dokonalo ladia so zvyškom budovy. Stačí sa však pozorne zadívať a všimnete si, že okná sú v skutočnosti zadebnené a dvere sa nedajú vziať za kľučku. Falošné fasády sa nachádzajú na adrese 23 - 24 Leinster Gardens. 

4. núdzové nosidlá na vynášanie obetí z trosiek

Druhá svetová vojna Londýn silno poznačila, ale o tejto zaujímavosti vám povie málokto: v East Ende a južnom Londýne sa dodnes nachádzajú oceľové zábradlia plotov, ktoré boli pôvodne vyrobené ako núdzové nosidlá na vynášanie obetí z trosiek počas náletov Luftwaffe. Dokonca sa na nich dajú rozoznať zakrivené miesta, ktoré slúžili ako držadlá nosidiel. 

5. historické reklamy na stenách

Videli ste už niekedy ghost sign? Nejde o nič duchárske ani strašidelné, ale o názov, ktorý sa používa pre historické reklamy na stenách. Často už vonkoncom nesúvisia s tým, čo za obchod alebo podnik v budove sídli dnes, ale dokážu vám prezradiť, ako vyzerala ulica pred 50 alebo 100 rokmi. Okolo jednej vyblednutej ghost sign chodím každý deň domov z práce, podľa nápisu je to vintage reklama na puding a kukuričnú múku značky Peterkin (Peterkin’s Custard, Self-Raising Flour and Corn Flour). 

Ďalšiu ghost sign značku som si všimla neďaleko našej práce - zaujal ma obrovitánsky slogan “Take Courage”,  ktorý moje oči pritiahol, paradoxne, vo chvíli, kedy som sa necítila veľmi odvážne a mala som dosť pochmúrnu náladu. Až potom som zistila, že ide o slovnú hračku - Courage je názov lokálnej značky piva.

Radi by ste si prečítali viac takýchto príbehov? Nájdete ich v novej knihe Dievča v Londýne, ktorú zoženiete napríklad v kníhkupectvách Martinus alebo Panta Rhei