Dokument o novoobjavenom pohrebisku mamutov v Anglicku

Keď sa neznámy pár prechádzal okolo čerstvo vykopaného štrkoviska neďaleko anglického Swindonu, vôbec netušil, že za chvíľu objavia významný nález dôležitý pre svetovú archeológiu. Zo zeme vtedy trčala skamenela kosť mamutej nohy.

Sally a Neville Hollingworthovci

Sú vášnivými amatérskymi lovcami skamenelín, preto môžeme pokojne vyhlásiť, že šlo o ich životný objav. Kosť bola totiž špičkou ľadovca alebo lepšie povedané mamutieho cintorínu v starom prehistorickom koryte rieky Temža

pohrebisko mamutov

Po tom, ako sa Hollingworthovci vrátili na miesto činu, tentokrát už lepšie vybavení, podarilo sa im vykopať ďalšie kosti a kly, ale aj ručnú sekeru, ktorá bola vyrobená človekom. Neskorší výskum ukázal, že nálezisko nie je staré desať tisíc rokov, ale dokonca až stovky tisíc rokov.

Je zvláštne, že sa na jednom mieste nachádza toľko mamutov. Čo sa s nimi stalo? Prečo sa ich kosti takto zakonzervovali? Ako zomreli? Mohli ich naši predkovia uloviť alebo došlo k nejakej katastrofe, o ktorej nevieme, a ktorá ich zahubila?

mohlo ísť o mamuty stepné

Z neskoršieho skúmania špecialistom na evolúciu mamutov, Dr. Stephenon Zhangom, vyplýva, že mohlo ísť o mamuty stepné. Ide o prastarý druh mamuta, ktorý existoval ešte pred známejším mamutom srstnatým. Tento odhad vznikol na základe skúmania mamutích zubov. Okrem pozostatkov mamutov našiel tím archeológov, ktorý na mieste kopal, aj kosti stepných bizónov z doby ľadovej, medveďa hnedého a ďalších cicavcov z prehistorického obdobia.

Zaujímavé je, že bližšie informácie poskytujú tímu aj úplne obyčajné, ale dokonalo zachované slimačie ulity, ktoré prezrádzajú viac o prostredí v časopriestore, v ktorom sa vyskytovali práve aj mamuty. Na základe laboratórneho skúmania vzoriek došli vedci k záveru, že nálezisko je staré približne 215 tisíc rokov. 

Mamauty

Nálezisko je unikátne aj v tom, že sa na ňom našlo väčšie množstvo kamenných nástrojov, ktoré leží v tesnej blízkosti mamutích kostí. Z toho by sa dalo usúdiť, že neandertálci, ktorým s najväčšou pravdepodobnosťou spomínané nástroje na mieste zanechali, mohli zvieratá poraziť a následne ich pozostatky pochovať na tomto obrom pohrebisku. Jedná sa o  unikátny nález, ktorý sa podarí zrealizovať len raz za generáciu.

K tímu expertov sa tentokrát pridal aj Sir David Attenborough, známy ako renomovaný moderátor televíznych dokumentov o prírode.

  • Jednodielny dokument Attenborough a pohrebisko mamutov bude mať premiéru na televíznej stanici Viasat Nature v nedeľu 13 marca o 13:30.