Rady a tipy na cesty po Azerbajdžane

Kaukazský Azerbajdžan obkolesený zasneženými pahorkami aj pobrežím Kaspického mora bol vždy iný ako neďalekého Gruzínsko či Arménsko. Má v sebe iskru Orientu, ktorá z neho robí akousi križovatku medzi východom a západom. Dnes je Azerbajdžan príťažlivý výletný cieľ, pretože v ňom objavíte nielen historické miesta, kaukazské dedinky, zabudnuté trhoviská, ale aj skvelú kuchyňu a unikáty v podobe bahenných sopiek.

azerbajdzan

Kedy ísť

Najlepším obdobím na návštevu Azerbajdžanu je jar a jeseň. Vonku už nie je horúčava a nie je ani chlad, ktorý tu v zime kraľuje.  

Jar je ideálnym obdobím na návštevu Azerbajdžanu. Centrálna časť krajiny aj Baku si užívajú príjemne podnebie a krajina naokolo ožíva. Sever v tesnej blízkosti Kaukazu ešte môže mať stále sneh a niektoré cesty môžu byť stále odrezané od sveta, tak na to si treba dať pozor. Teploty sa šplhajú do 18-22 stupňov a tak je to ideál na poznávací výlet.

Leto. Hoci je Azerbajdžan kaukazskou krajinou počas leta tu vie byť poriadne horúco. Nie všade, ale v centrálnych oblastiach panuje miestami polo púštne podnebie. Počas leta sa však na severe ideálne trekuje a preto ak idete do Azerbajdžanu kvôli horám a prírode, tak zrejme tu skončíte práve počas leta. Čo sa týka teplôt, tak tie sa počas leta bez problémov dostanú cez 30 stupňov.

Jeseň je teplá, na severe sa ochladzuje, ale stále je veľmi príjemne aj na potulky horami. Ranná jeseň je ešte stále ideálna aj na treky, ale neskoršia jeseň už môže priniesť viac zrážok, miestami aj snehových. Jeseň je krásna v stredných častiach krajiny, kedy je stále teplota vhodná na spoznávanie a priemerne počítajte s 22-25 stupňami

Zima je v Azerbajdžane chladná a v decembri počítajte v Baku s teplotou okolo 5-10 stupňov. V januári je to ešte o kúsoček menej, tak bude mesto chladné a pomerne veterné. Sever krajiny s kaukazskými dedinami je drsnejší a teploty padajú pod bod mrazu a nie je prekvapením snehová nádielka. Najviac snehu zvykne padnúť v Azerbajdžane počas februáru.   

Medzi najlepšie mesiace patrí apríl, máj, jún, júl, august a september

azerbajdzan

Vízum alebo ako sa do Azerbajdžanu dostať?

Azerbajdžan má pre občanov Slovenska a Českej Republiky vízovú povinnosť. Časy, kedy ste museli vybavovať vízum na ambasáde sú preč a dnes je vybavenie azerbajdžanských víz otázkou niekoľkých minút. Konečne totiž Azerbajdžan prešiel na elektronické vízum, ktoré si vybavíte ľahko priamo na internete.

Poplatok za vízum platíte priamo počas vybavovania víz na internete a za jedno vízum zaplatíte: 20 USD + 3 USD za spracovanie víz. Vízum vám vybavia do 3 pracovných dní.

Elektronické vízum platí 90 dní

Vízum si elektronicky vybavíte tu na oficiálnej stránke:

https://evisa.gov.az/en/

Sem tam nájdete na internete aj iné weby na vybavenie elektronických víz, no ich cena bude vyššia, pretože budete platiť aj sprostredkovateľský poplatok, ktorý je zbytočný.

azerbajdzan

Ako do Azerbajdžanu?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Azerbajdžanu je letecká preprava. Najdôležitejším medzinárodným letiskom v Azerbdjažane je letisko Heydar Aliyev ležiace cca 20 kilometrov od Baku.

Najrýchlejšie a najlacnejšie sa do Azerbajdžanu dostanete z našej zemepisnej šírky priamym letom z Budapešti (3h 40min) vďaka lowcost spoločnosti WizzAir:

WIZZAIR (https://wizzair.com/)

Medzi ostatné letecké spoločnosti, ktoré vás vezmú do Azerbajdžanu, hoci s prestupom patria:

TURKISH AIRLINES (https://www.turkishairlines.com/) – prestup v Istanbule

AEROFLOT (https://www.aeroflot.ru) – prestup v Moskve

BELAVIA (https://belavia.by/) – prestup v Minsku

Ak by ste chceli letieť inam, než do Baku, tak Azerbajdžan má aj niekoľko ďalších medzinárodných letísk. Treba mať len na pamäti, že lety do ostatných miest nie sú tak frekventované ako práve Baku. Najčastejšie prestupujete buď v Istanbule (Turkish Airlines) alebo na niektorom z letísk v Moskve (UT Air, Azerbaijan Airlines, Ural Airlines). Letieť sa dá aj do týchto letísk.

GANJA – Turkish Airlines, UT Air, Azerbaijan Airlines

LANKARAN - Azerbaijan Airlines, Ural Airlines

QABALA - Azerbaijan Airlines, FlyDubai, Air Arabia

NACHČIVAN – Turkish Airlines, Azerbaijan Airlines, UT Air

Po zemi

Do Azerbajdžanu sa viete dostať aj po zemi z okolitých krajín akým sú Gruzínsko, Irán, Rusko. Pozemná hranica s Arménskom je kvôli konfliktu v Náhornom Karabachu uzatvorená a nie je možné ju prekonať po zemi. Ak sa chystáte do Nachčivanu, do neho sa viete dostať aj z Turecka.  

Ak máte v pase pečiatku z Arménska nie je to problém, ale pripravte sa na to, že sa vás budú na to pýtať, kedy ste boli v Arménsku, prečo ste tam boli, čo ste tam robili a podobné veci.

Ak máte v pase dôkaz o tom, že ste navštívili Náhorný Karabach, nepokúšajte sa o cestu do Azerbajdžanu! Môže to byť väčší problém ako si viete predstaviť a nemusí zostať pri odmietnutí vstupu, ale môže dôjsť až k zatknutiu!

azerbajdzan

Gruzínsko

Najjednoduchšia hranica, ktorú Azerbajdžan zdieľa je tá s Gruzínskom, kde nájdete otvorené dva hraničné prechody. Oba sú bez problémové.

Tým najfrekventovanejším je prechod na priamej linke medzi Baku – Šamachi – Šeki - - Zaqatala – Balakan – Gruzínsko a nájdete tu prechod: Balakan – Lagodekhi. Pohodlne ho prejdete aj verejnou dopravou, kedy vás jeden mikrobus odvezie na azerbajdžanskú stranu, vybavíte formality a kráčate cca 10 minút na gruzínsku stranu, odkiaľ štartujú gruzínske maršrutky.

Druhý prechod nájdete v línii medzi Tsiteli – Sixli a podobne ako vyššie spomínaný aj tento je takmer bezproblémový čo sa týka dopravy ako aj byrokracie.

Irán

Hranica medzi Iránom a Azerbajdžanom je otvorená a najjednoduchším prechodom, ktorý vás tu čaká je označovaný ako Astara – Astara. Astara je väčším mestom na juhu krajiny a už má iránsky nádych. Hranica je veľmi jednoduchá, pretože ju môžete prejsť aj peši a sú na ňu naviazané transporty. Z Baku dokonca nájdete aj priamy autobus do iránskeho Teheránu. Je otvorený 24 hodín denne.  

Irán susedí aj s enklávou Nachčivan a tou najbežnejšou hranicou medzi nimi je hranica v meste Jolfa. Pripravte sa na to, že ak vstupujete po zemi do Nachčivanu, tak to môže byť zdĺhavý prechod s množstvom otázok, pretože do tejto enklávy veľa turistov nevstupuje. Okrem prechodu v Jolfe tu nájdete aj druhý prechod na trase Poldasht – Shahtakhti.

Rusko

Hranica medzi Ruskom a Azerbajdžanom bola dlhé roky otvorená len pre domácich z oboch strán, ale konečne sa ľady pohli a dnes môžete prejsť hlavnou tepnou na trase Quba – Derbent aj ako cudzinec. Hranica na tejto trase nesie označenie Yarag – Samur, ktorý prezývajú aj Zlatý most. Reč je síce o Rusku, ale reálne sa po prekročení hranice ocitnete v kaukazskom Dagestane, ktorý síce do Ruskej federácie patrí, ale je to úplne iný svet ako ten, ktorý zažijete v Moskve.

Od roku 2018 sa pre cudzincov otvoril aj ďalší prechod na trase Shirvanovka – Novo-Filya, ktorým sa viete dostať do Derbentu.

Príchod Garax – Zukhul je len pre domácich.

Turecko

S Tureckom má Azerbajdžan len jednu jedinú hranicu a aj to len vďaka Nachčivanu. Úzka cesta do tejto enklávy vedie z tureckého Igdiru a hraničný prechod, ktorý tu stretnete predstavuje líniu: Sadarak – Dilicu. Víza do Azerbajdžanu už musíte mať vopred vybavené, než sa dostanete na hranice.

Loďou

Napadlo by vás, že môžete do Azerbajdžanu prísť aj loďou? Táto alternatíva nepatrí medzi najbežnejšiu cestu do krajiny, ale rozhodne ide o jednu z najexotickejších spôsobov ako sa do Azerbajdžanu môžete dostať.

Do Azerbajdžanu môžete prísť loďou cez Kaspické more buď z Turkmenistanu alebo Kazachstanu. Loď prichádza a odchádza do a z Baku, resp. do prístavu Alat.

1.,Turkmenistan – prístav Turkmenbaši, cca 17 hodín cesty. Nikdy neviete kedy presne loď odchádza a čakať na ňu môžete aj niekoľko dní, preto sa na túto alternatívu pripravte najmä ohľadom víz, aby vám stále platili. Cena lístku sa pohybuje okolo 50-100 USD

2.,Kazachstan – prístav Aktau (po novom prístav Kuryk), cca 30 hodín cesty. Trajekt odchádza v priemere raz za 3 až 5 dní, teda vždy keď sa naplní. Cena lístku je cca 70-80 USD.

azerbajdzan

Ako cestovať po Azerbajdžane?

Azerbajdžan je krajinou, kde celkom ľahko využijete aj lokálnu, miestnu dopravu od autobusov, mikrobusov, maršrutiek či zdieľaných taxíkov, prípadne vlakmi.

Vlak:

Azerbajdžan má aj svoje koľaje a tak sa tu viete presúvať aj vlakmi, hoci tie nepatria medzi najobľúbenejší druh dopravy. Autobusy či maršrutky odchádzajú častejšie a preto, ak vám ide o čas, skôr siahnete po nich. Ak však čas nie je dôležitý, ale idete po zážitkoch, tak potom skúste aj azerbajdžanský vlak. Krajina má takmer 3000 kilometrov koľajníc a niektoré vlaky sú dokonca pomerne moderné. Vlakom sa dostanete do väčšiny väčších miest. Ak plánujete cestu vlakom, tu je stránka železníc: https://ticket.ady.az/en

Nájdete tu aj medzinárodné vlaky a ten najobľúbenejší je do gruzínskeho Tbilisi.

Autobus / Maršrutka:

Najbežnejšou dopravou v Azerbajdžane je spojenie autobusov a maršrutiek. Pri cestovaní krajinou sa tejto doprave v krajine nevyhnete. Je tu celkom slušná sieť liniek a preto sa len výnimočne stane, že by ste mali problém nájsť váš spoj. Na kratšie vzdialenosti chodia maršrutky, veľa krát ani nemajú presný čas odchodu, ale odchádzajú keď sa naplnia. Cestovanie autobusmi či maršrutkami je pomerne lacné a preto obľúbené.

Autobusy nájdete aj medzinárodné do Gruzínska a do Iránu. Najlepší azerbajdžanský uzol je pochopiteľne hlavné mesto Baku, odkiaľ odchádza najviac spojov.

Niekoľko informácii o autobusoch v Azerbajdžane nájdete tu:

https://azertag.az/en/avtovogzal

http://www.bbak.az/index.php?lng=e

http://azerbaijan24.com/about/transport/local_bus_transfers/

Shared Taxi (Zdieľané taxi)

V Azerbajdžane sa môžete stretnúť aj s tzv. zdieľanými taxíkmi, teda s prepravou, ktorá je vykonávaná pomocou osobných áut jazdiacich na rôznych trasách. Je to lacnejšia alternatíva, než taxík, pretože ho zdieľate s niekoľkými ďalšími ľuďmi idúcimi vašim smerom. Najčastejšie sa s touto formou dopravy stretnete na autobusových staniciach, kde okrem bežných autobusov môžete stretnúť ľudí s autami čakajúcimi na pasažierov. Niekedy si zvážite priamo na stanici investovaný čas či peniaze a zistíte, že sa sem tam oplatí naskočiť do takéhoto auta a dať mu prednosť pred autobusom.

azerbajdzan

Taxi

Ak chcete ísť pozrieť menej známe miesta, ruiny starovekých miest mimo či ruiny pevností a hradov nemáte často k dispozícii verejnú dopravu a tak musíte siahnuť po taxíku. Tie sú v Azerbajdžane drahšie, no nájdete ich takmer všade. VŽDY pred tým, než sa dohodnete na trase, dohodnite sa na cene. Nikdy nenastupujte bez toho, aby ste nevedeli koľko budete platiť. Na konci sa môžete vyhnúť problémom. Zjednávajte o cene a nikdy neberte tú prvú, ktorú vám ponúknu. 

Lietadlo:

Aj napriek tomu, že Azerbajdžan nie je veľkou krajinou, tak tu nájdete vnútroštátnu leteckú prepravu. Azerbajdžan prevádzkuje vnútroštátnu spoločnosť Azerbaijan Airlines, ktorá prepája Baku s mestom Ganja na západe krajiny a priamu linku aj s Nachčivanom, kam sa nedá dostať z Baku po zemi bez toho, aby ste opustili krajinu.

https://www.azal.az/

Požičané auto:

Požičať si auto v Azerbajdžane dnes už nie je taký problém ako kedysi, ale treba mať na pamäti, že štýl jazdenia tu na Kaukaze sa líši od toho európskeho a miestami to môže byť chaos. Mnohé cesty v krajine nie sú veľmi kvalitné a sú porozbíjané či otlčené.

Prenájom auta na deň môže stáť cca 50-80 €.

AUTOEUROPE: https://www.autoeurope.eu/

HERTZ: https://www.hertz.com

Peniaze

Oficiálnou menou v Azerbajdžane je azerbajdžanský manát (AZM). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, ktorých nájdete pomerne veľa. Aj bankomaty bez problémov fungujú najmä vo väčších mestách či na letisku v Baku.

Za 1 € dostanete v priemere – 2 AZN

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=AZN&fbclid=IwAR1MKz8tfYDPi8SSVuVX3VMe1eKZ061vPtdq-3nGljNVI1XaF9bwQQ5DtCU

Azerbajdžanské bankovky nájdete v nominálnej hodnote 1, 5, 10, 20, 50 a 100 AZM. Mince v Azerbajdžanu tiež existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 1, 3, 5, 10, 20 alebo 50 qapiqov.

Bankomatové karty viete využiť aj pri platení v niektorých obchodoch či reštauráciách, ale nespoliehajte sa na ne stopercentne. Je dobré mať v Azerbajdžane so sebou aj hotovosť. Sem tam sa môžete dohodnúť a na turistických miestach zaplatíte aj eurom či dolárom.

azerbajdzan

Jazyk

Oficiálnym jazykom Azerbajdžanu je azeri. Patrí do skupiny turkických jazykov a je veľmi podobný dnešnej turečtine, prípadne stredoázijským jazykom patriacim do podobnej jazykovej vetvy. Dnes ním hovorí takmer 30 miliónov ľudí, pretože sa používa aj v SZ Iráne (okolie Tabrízu). Ak viete čo to po turecky, tak sa tu dohovoríte, hoci mnohé slovíčka majú odlišnú výslovnosť. Abeceda má 32 písmen a niektoré znaky v klasickej latinke neexistujú.

Angličtina je rozšíreným jazykom, no najmä na miestach, kam chodia turisti, alebo ktoré patria medzi väčšie ako Baku. V odľahlejších oblastiach s ňou veľmi nepochodíte.

Ruština je jazyk, ktorý využijete viac a častejšie, než angličtinu a takmer vždy nájdete aj v dedinských či odľahlejších oblastiach niekoho, kto tento jazyk ovláda. Desaťročia Sovietskeho zväzu tu po sebe nechalo takéto dedičstvo.

TIP: Naučte sa niekoľko základných slov, čísloviek, pozdraviť, poďakovať a uvidíte koľko dverí si tým otvoríte.

Ak sa chcete pred cestou pripraviť, tu je niekoľko zaujímavých a dôležitých fráz či slov:

https://www.17-minute-world-languages.com/en/azerbaijani/

Čo ochutnať?

Azerbajdžanská kuchyňa nepatrí medzi najznámejšie na svete, ale je veľmi chutnou spleťou blízkovýchodných a kaukazských chutí, kde prevládajú mäsové pokrmy.

Kebab: Pod názvom kebab si v Azerbajdžane viete vybaviť viacero mäsový jedál, no najčastejšie ide o kus mäsa, ktorý sa napichne na ihlicu (na spôsob šašlíku) a ugriluje sa na drevenom uhlí. Medzi najbežnejšie typy patrí Ljula Kebab, teda kebab z mletého, jahňacieho mäsa, ktoré sa dokonale nakorení.

Plov (Pilaf): Hoci sa nám Plov spája tradične so Strednou Áziou, aj pre Azerbajdžan je národným jedlom. Je to ryžové jedlo pripomínajúce rizoto, ale toto je nasiaknuté orientálnymi chuťami a ucítite tu nielen šafran, ale aj škoricu či sušené ovocie. Najlepším je tzv. Shah Plov, teda kráľovský Plov, ktorý je zapečený ešte aj v chlebových plackách. Tie sa napokon roztvoria a dokonalé jedlo je pred vami.

Dolma: Dolma znamená „plnené“ a môže to byť akákoľvek zelenina, ktorá sa naplní zmesou ryže, mletého mäsa a korenín. Obľúbené sú kapustné listy, ale aj paprika, rajčiny či iné variácie.

azerbajdzan

Piti: Ide o jednu z najobľúbenejších polievok v krajine v ktorej nájdete kúsky jahňacieho mäsa, cícer a dusenú zeleninu. Všetko sa to varí spoločne v hlinenej nádobe a servíruje s čerstvým chlebom   

Dušbara: Jedlo, ktoré sa trochu podobá aj na ruskú kuchyňu, pretože Dušbara predstavuje taštičky z cesta plnené mletým mäsom, ktoré sú ponorené do polievky, resp. vývaru ochutenom jahňacím mäsom a zeleninou.

Qutab: Predstavte si tenkú palacinku plnenú mäsom, syrom alebo špenátom. Máte? Tak potom presne viete ako vyzerá tradičný Qutab.

Lavangi: Lavangi by bolo na prvý pohľad obyčajné kura, ale v Azerbajdžane nič nie je obyčajné a preto je Lavangi plnené sušeným ovocím alebo vlašskými orechmi. Toto jedlo nájdete najmä v južnom Azerbajdžane, no nenechajte si ho ujsť.

Halva (Xalva): Ak poznáte chalvu z Turecka, tak na ňu zabudnite, pretože táto v Azerbajdžane je úplne odlišná. Pripomína skôr baklavu, no je ešte chutnejšia. Najlepšiu na celom Kaukaze ju robia v meste Šeki. Je preslávená široko ďaleko vďaka tomu, že je doslova preplnená medom aj orechmi.

Pachlava: Máte radi baklavu? V Azerbajdžane ju nájdete pod názvom Pachlava a ide v podstate o sladkosť zhotovenú z mnohých vrstiev tenučkého cesta, orieškov, pistácii, medu a všetko je to zaliate presladeným sirupom.

azerbajdzan

Nápoje

Čaj: Čaj je v Azerbajdžane nápoj číslo jedna. Pije sa tu takmer výlučne čierny čaj a dokonca Azerbajdžan si neďaleko Kaspického mora pestuje aj svoj vlastný čaj. Miestni ho radi podávajú s cukrom a tak je pre Stredoeurópana príliš sladký. Patrí k denným rituálom domácim a ľahko si na neho navyknete aj vy. V niektorých čajovniach ho dostanete aj s džemom namiesto cukru.

Koňak: Kaukaz preslávil jeho koňak a hoci je ten najlepší podľa mnohých v Arménsku, ani Azerbajdžan sa so svojimi koňakmi nedá zahanbiť a preto tu určite miestny koňak ochutnajte.  

Víno. Hoci je Azerbajdžan moslimská krajina, nájdete tu nielen koňak (či vodku alebo pivo), ale aj miestne víno, ktoré stojí za to ochutnať. 

azerbajdzan

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Azerbajdžane nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko eur až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na mieste akým je Jerevan. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko eur.

V Azerbajdžane nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Azerbajdžane nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Aj keď nemáte dopredu zabezpečené ubytovanie, stačí sa popýtať v meste alebo sa spýtať taxikára a vždy vás niekde nasmerujú, aby ste sa mohli ísť na ubytovanie pozrieť. Na miestach akým je Baku máte na výber pomerne veľa rôznych druhov ubytovania. Ak si ho objednáte vopred, šetríte čas, niekedy aj peniaze. V lacnejších hosteloch či hoteloch však na recepcii môžete skúsiť zjednávať cenu a veľa krát, najmä mimo sezóny budete úspešní.

azerbajdzan

Bezpečnosť

Región Kaukazu sa teší povesti pomerne bezpečnej oblasti a výnimkou nie je ani Azerbajdžan. Povesť tejto krajine čo sa týka bezpečnosti zhoršuje pálčivá otázka Náhorného Karabachu a vojna, ktorá tam pred rokmi prebiehala.

Najkritickejším regiónom z hľadiska Azerbajdžanu je oblasť Náhorného Karabachu. Azerbajdžan ho vníma ako súčasť svojho územia a Arménsko zase ako neoddeliteľnú súčasť svojej krajiny. Prebehla tu vojna a dodnes nie je status Karabachu celkom vyriešený. Ak vám môže niečo v Azerbajdžane narobiť problémy, je to práve otázka Náhorného Karabachu.

Ak ste boli v Náhornom Karabachu (jediná legálna cesta je z Arménska), tak NESMIETE mať o tom pri návšteve Azerbajdžanu ŽIADEN doklad. Nič čo by prezradilo, že ste tento región navštívili. Azerbajdžan to vníma veľmi citlivo a ak vám na to prídu v lepšom prípade vás do krajiny nevpustia, v horšom vám hrozí ZATKNUTIE (existujú aj takéto prípady). Podľa azerbajdžanských zákonov ide o nedovolené prekročenie hraníc a to je pri súčasnej legislatíve vnímané ako trestný čin.

Azerbajdžan je bezpečnou krajinou, kde sa len výnimočne dostanete do problémov. Ak sa v meste, kde sa nachádzate odohrávajú demonštrácie alebo veľké stretnutia ľudí, netreba sa medzi nich miešať. Neviete prečo sa protestuje, za čo, proti komu a tým pádom neviete odhadnúť možné riziko, ktoré z takýchto udalostí môže plynúť.

Znepríjemniť váš pobyt môžu drobné krádeže na preľudnených miestach či trhoviskách, tak si treba na takýchto miestach dávať väčší pozor. Nie je to vôbec typické pre Azerbajdžan, ale všade kde je turizmus treba počítať aj takýmito záležitosťami.

Pri trekovaní v Kaukaze sa snažte zistiť vopred aké počasie sa na vás chystá a podľa toho sa zariadiť, či sa oplatí vyraziť, alebo ako sa čo najlepšie pripraviť. Niektoré oblasti je lepšie navštíviť len s turistickým sprievodcom, ktorý dokonale pozná trekové chodníčky a terén. Dajte si pozor na oblečenie a dážď, ktorý vás v horách môže kedykoľvek prekvapiť.

azerbajdzan

Očkovanie, zdravie

Do Azerbajdžanu, podobne ako do celého regiónu južného Kaukazu netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú. V kaukazských horách môžete spraviť výnimku, ak vám to povedia domáci. Voda tam je často pomerne chutná a nezávadná.

Čo si v Azerbajdžane pozrieť?

Azerbajdžan je krajina, kde si na svoje príde každý, pretože je to spleť pamiatok, starobylých miest, krásnych trhovísk, zabudnutých dediniek v horách a nádherných kaukazských štítov.

azerbajdzan

Baku

Hlavné mesto Azerbajdžanu má dva svety. Jeden je moderný, európsky a predstavuje nové Baku a ten druhý sa ukrýva za hradbami a predstavuje zabudnutý svet orientálnych príbehov. Objavte oba, aby ste pochopili ako žije Baku na hrane dvoch svetov.

Prečítaj si článok z Baku: https://www.streetfoodhunters.com/baku-kaspicky-orient/

 

  • Staré Baku (Ičon Šehri) – Ičon Šehri sa skrýva za kamennými hradbami a predstavuje dušu mesta, kde sa budete radi túlať. Je nabité atmosférou, úzkymi, kamennými uličkami, ktoré tak pripomínajú sýrsky Damask a to čo si na Ičon Šehri zamilujete bude práve tá lenivá pohoda vyplnená občasnou čajovňou, starým karavanserajom prerobeným na reštauráciu či predavačmi suvenírov alebo starožitností.

 

  • Dievčenská veža (Qiz Kulesi) – Ikona Baku leží v starom meste Ičon Šehri. Vidno ju aj z diaľky a je súčasťou povinnej jazdy. Dvíha sa nad ruinami starých stavieb a skrýva v sebe legendu panovníka, ktorý si chcel vziať za ženu svoju vlastnú dcéru a tá radšej volila krok do prázdna z veže. Dnes je vo veži múzeum, ale najväčšou devízou pre ktorú sa oplatí vojsť dnu je krásna panoráma z vrcholu. Uvidíte Kaspické more, staré aj nové Baku.

 

  • Palác Širvanšách – Panovnícky palác rodiny Širvanšách je po Dievčenskej veži pamiatkou číslo 2 v starom meste Baku, ktorú by ste rozhodne nemali vynechať.  Ibrahim I. Širván si tu zriadil svoj panovnícky dvor a vďaka tomu Baku raketovo rástlo. Dnes tu nájdete palác prerobený na múzeum, ale aj krásnu Palácovú mešitu z 15.storočia a niekoľko dôležitých hrobiek

 

  • Bulvár Nizami – Kým Ičon Šehri je dušou starého Baku, tak bulvár Nizami je hlavnou tepnou toho moderného. Je postavená v európskom štýle a pri kráčaní bulvárom budete mať pocit, že ste sa ocitli niekde v Paríži. Butiky, obchody, reštaurácie aj podniky nepatria k najlacnejším, ale hodia sa do tejto zaujímavej zmesky.  Bulvár sa končí neďaleko Hodinovej veže a za ňou sa rozprestiera Fontánové námestie s kaviarničkami. Neďaleko nájdete aj opustený arménsky kostol, ktorý patrí medzi unikátne pamiatky.

 

  • Kaspická promenáda – Ide o promenádu na brehu Kaspického mora, ktorú za posledné roky neskutočne zrevitalizovali. Dnes tu cez deň panuje pokoj, no večer sem prichádzajú miestni tráviť svoj čas. Posedenie na trávniku, piknik, prechádzka na brehu exotického mora či vodná fajka budú patriť k zážitkom. Neďaleko Kaspiku nájdete aj obrovskú stavbu, bývalý Dom Sovietov, ktorý patrí medzi najkrajšie budovy svojej doby. Na strane opačnej sa bude promenáda vylievať v miestach kde stojí moderné Múzeum kobercov.

 

  • Pahorok martýrov – Je výrazným pahorkom nad mestom na ktorom vlaje azerbajdžanská vlajka, tak ho ľahko nájdete aj z diaľky. Hore sa viete odviesť maršrutkou či zubačkou a nielen, že ponúka dokonalú panorámu celého Baku, ale nájdete tu aj cintorín martýrov z vojny v Náhornom Karabachu, spomienku na obete sovietskej agresie či večný oheň.

 

  • Tri veže – Modernú panorámu Baku zapĺňajú tri okázalé, moderné veže, ktoré by sa nestratili ani v Dubaji. Predstavujú oheň, zoroastriánske plamene s ktorými sa Azerbajdžan identifikuje, ale majú ukazovať aj na ropné bohatstvo krajiny.

 

  • Mešita Bibi Chajbát – krásna šíitska mešita sa nachádza na okraji samotného Baku na výpadovke smer Qobustan. Alexander Dumas ju pri svojej návšteve premenoval na Fatiminu mešitu a tak sa môžete stretnúť aj týmto názvom. Ak ste boli v Iráne, tak táto mešita vás tam opäť vezme vďaka jej krásnej výzdobe.

azerbajdzan

Suraxani

Suraxani predstavuje neveľké mestečko neďaleko od Baku na polostrove zvanom Abšeron. Dodnes tu nájdete vzácny chrám Ateškáh z prelomu 17.-18.storočia, kde horí posvätný zoroastriánsky oheň. Ak sa chcete dozvedieť niečo o tomto zaujímavom starobylom náboženstve a vidieť jeho sväté miesta, určite sa sem vyberte.

Mardakan

Druhým zaujímavým miestom v tesnom okolí Baku je Mardakan s ruinou starej pevnosti, ktorú tu môžete navštíviť. Okrem ruiny tu nájdete aj netradičné pohrebisko plné hrobiek.

Yanar Dag

Miestny unikát v podobe „Horiacej hory“ nájdete približne hodinku cesty od Baku. Azerbajdžan je krajinou ohňa a kde to človek lepšie pochopí ako na kopci z ktorého šľahajú plamene? Veď už aj samotný Marco Polo mal vo svojich pamätiach toto miesto spomínať a tak by ste ho nemali vynechať ani vy. Tu ide najmä o zážitok.

Qobustan (Gobustan), petroglyfy

Qobustan patrí k azerbajdžanským unikátom. Jeho meno nepomenúva len mesto, ale celú oblasť a preto spomíname práve petroglyfy. Tie sú pod patronátom UNESCO a ležia na jednom zo skalnatých brál. Dnes je súčasťou areálu aj veľmi moderné múzeum, ktoré o petroglyfoch prezradia viac a potom sa vyberte na cestičku, aby ste ich hľadali priamo na skalách, Svojho času očarili aj Thora Heyerdhala a očaria aj vás. Sú staré tisíce rokov a znázorňujú zvieratá, lovcov, ľudí, ale aj niekoľko tajomnejších obrázkov s ktorými si lámu ľudia hlavu už desiatky rokov.

Qobustan Mud Volcanoes (Bahenné sopky)

Pod názvom Qobustan nenájdete len historické petroglyfy, ale aj prírodnú, unikátnu záležitosť v podobe bahenných sopiek. Nájdete ich v Azerbajdžane na viacerých miestach, no tieto v Qobustane sú jednak veľmi blízko k Baku (cca 1h cesty na juh), ale je ich tu niekoľko vedľa seba. Od petroglyfov ležia približne 20 minút cesty a ak je po daždi môžu byť autom takmer neprístupné kvôli veľmi zlým cestám. Sopky sú na prekvapenie chladné a tak do nich pokojne namočte ruky. Bahno má liečivé účinky a preto tu môžete stretnúť aj domácich. Bahenné vulkány neustále bublajú a tak môžete sledovať ako raz za čas „vybuchnú“, no netreba sa ničoho báť.

Samaxi (Šamachi)

Vnútrozemské Šamachi spomína už v 2.storočí Ptolemajos a medzi 8. a 15.storočím bolo hlavným mestom Azerbajdžanu, teda Širvánskej ríše. Až po tom ako Šamachi zničilo zemetrasenie sa hlavné mesto sťahuje do Baku a preto je dôležitým kamienkom do azerbajdžanskej histórie. Šamachi zaujme dvojicou miest. Objavíte tu najstaršiu mešitu v krajine, ktorá však prešla obrovskou rekonštrukciou po tom ako ju v 1918 vypálili Arméni. Dnes opäť zaujme svojou monumentalitou a môžete nahliadnuť dnu. Leží hneď v centre na hlavnej ceste, tak ju nemusíte hľadať, pohľadá si vás sama. Druhým miestom je pahorok nad mestom, kde leží tzv. Yedi Gumbaz, teda Sedem hrobiek. Je to krásne, spustnuté miesto s panovníckymi hrobkami, ktoré sú nesmierne fotogenické.

azerbajdzan

Sheki (Šeki)

Šeki mnohí považujú za najkrajšie miesto Azerbajdžanu a keď sa tu ocitnete v obklopení zelených, kaukazských hôr, sami uvidíte, že má niečo do seba. Šeki je mimoriadne príjemné pre jeho ospalú atmosféru, ale aj pre svoje pamiatky, ktorých má viac, než mnohé iné mestá v krajine. Nájdete tu starý, kamenný karavanseraj ako spomienku na to, že tadiaľto kedysi išla kaukazská vetva Hodvábnej cesty. Môžete v ňom prespať alebo sa len zastaviť na čaj či jedlo. Ulica posiata obchodíkmi vás vezme k hradbám a za nimi nájdete Albánsky kostol (dnes prerobený na múzeum tradícii) a zaujímavý Chánov palác s prvkami Perzie. Tu sa oplatí vojsť dnu, pretože jeho steny zdobia nádherné obrázky, lovecké scény a perzské výjavy. Patrí k najkrajším miestam v Šeki. Živým miestom je miestny bazár, najmä keď sa tu zastavíte ráno. Skrýva v sebe kaukazskú divokosť a neupravenosť, ktorú si zamilujete. Ak budete v Šeki tak neodíďte bez toho, aby ste ochutnali typickú miestnu chalvu (šeki halvasi), pretože sa o nej hovorí ako o najlepšej na Kaukaze.

Kiş (Kiš)

Malé mestečko Kiş leží len pár kilometrov od Šeki, no tých pár kilometrov stojí za to pre každého milovníka histórie, pretože tu nájdete jeden z najstarších kostolov celého Kaukazu. To ako vyzerá dnes je výsledok 12. a 13.storočia, ale arménski historici sa domnievajú, že kostol tu stál už niekedy na prelom 1. a 2.storočia, čo z neho robí unikát. Patril pod zaujímavú ríšu Kaukazského Albánska a ako sedí v malom parku, je mimoriadne fotogenický.

Zaqatala

Ak cestujete po zemi o Gruzínska, môže vás zaujať zastávka v meste menom Zaqatala. Netreba do neho cestovať len kvôli nemu, ale ako bod na prerušenie cesty je to celkom príjemne miesto. V jeho centre nájdete starú, kamennú pevnosť, kde kedysi väznili vzbúrencov z krížniku Potemkin  a objavíte tu aj platany, ktoré prečkali niekoľko storočí.

Balakan

Posledné väčšie mesto pred gruzínskou hranicou môže slúžiť najmä ako miesto, kde ešte viete minúť posledné azerbajdžanské manáty na miestnom trhovisku, prípadne ich viete zameniť za gruzínske lari. Nemá výrazné pamiatky, ale leží na hlavnej trase smer Gruzínsko a preto sa v ňom mnohí zastavia. Ak cestujete maršrutkami, tak odtiaľto idú priamo k hranici smer Lagodekhi.

Ganca (Gaenca)

Ganca patrí medzi najhistorickejšie miesta krajiny, ale zo starého dedičstva by sme tu dnes našli žalostne málo. Mesto zažilo svoje zemetrasenie aj mongolský vpád v 13.storočí a preto zmizlo takmer všetko, čo ho kedysi vystihovalo. Vládli mu Osmani, perzskí Safávidi a neskôr aj Rusi a tak tu všetci zanechali po sebe stopy. V krušných časoch 20.storočia sa dokonca na chvíľku stalo hlavným mestom celého Azerbajdžanu. Dnes tu nájdete zbierku krásnych, historických domov, Piatkovú mešitu zo 17.storočia a niekoľko parkov, kde viete sledovať miestny život alebo si vychutnávať kebab.

azerbajdzan

Quba

Quba patrí podobne ako Šeki k miestam za ktorými idete kvôli atmosfére a lenivej pohode. Už ste na dosah kaukazských kopcov a môžete sa tu túlať miestnym trhoviskom, kde nájdete preslávené jablká, posedieť si v parku, navštíviť Piatkovú mešitu alebo len v spleti uličiek hľadať staré, tradičné domy. Nájdete tu dokonca aj pozostatky niekdajšej židovskej štvrte Qirmizi Qesebe (Krasnaja Sloboda). Nekúpite si v Qube koberec? Sú azda najslávnejšie v celom Azerbajdžane.

Beşbarmaq

Medzi miestnu zaujímavosť patrí aj hora Beşbarmaq, ktorú si domáci držia vo svätej úcte. V preklade jej názov znie „Päť prstov“, pretože jej skalnatú útvary práve prsty pripomínajú. Podľa miestnej povery sem prichádzajú najčastejšie ženy, ktoré by radi otehotneli a tak sa na hore pomodlia. Nájdete ju v okolí meste Siyezen.

Xinaliq

Malá kaukazská dedinka Xinaliq ležiaca medzi nádhernými kopcami leží severne od Quby. Ak chcete vyraziť v Azerbajdžane na treky či len prechádzky po panenskej prírode, tak toto je miesto, odkiaľ máte na výber skvelé zážitky. Dlho bola odrezaná od moderného sveta a tak si tu miestni zachovali svoje vlastné zvyky, jazyk, spoločenstvo a preto je Xinaliq krásnymi a unikátnym miestom, ktoré stojí za to spoznať. Necestujete sme kvôli pamiatkam, ale kvôli okolitému Kaukazu a atmosfére zabudnutého miesta.

Lahic

Dedinka Lahic na severe Azerbajdžanu by mohla pokojne súperiť o titul najkrajšia dedina krajiny. Čakajú tu na vás tradičné domy, ospalé ulice, malé, rodinné dielničky, kde vyrábajú medené nádoby či čokoľvek iné. Architektúra v Lahici sa líši od zvyšku Azerbajdžanu kvôli tomu, že domáci museli počas stáročí čeliť mnohým zemetraseniam. Túlajte sa tu a zabudnite na čas.

Astara

Astara nie je miestom nabitým zaujímavosťami, ale pre toho, kto sa rozhodne pokračovať po zemi z Azerbajdžanu do Iránu to bude miestom, odkiaľ vstúpi do starobylej Perzie. Astara je totiž najdôležitejší prechod medzi oboma krajinami. Nájdete tu zopár hotelov, ak potrebujete prespať, trhovisko s iránskymi vecami, ale predstavte si ho ako klasické, pohraničné mesto.

Nachčivan (Nakhchivan)

Nachčivan je unikátny azerbajdžanský región, ktorý je enklávou obklopenou Tureckom, Iránom a Arménskom. Od zvyšnej časti Azerbajdžanu ho oddeľuje Arménsko a tak sa sem dá dostať len po zemi z Turecka či Iránu alebo letecky práve z Azerbajdžanu. Cesta sem je trochu náročnejšia, ale ak sa na to dáte, máte záruku toho, že tu nestretnete takmer žiadnych turistov. Okrem unikátnosti je tu aj niekoľko zaujímavostí, ktoré tu viete vidieť a navštíviť. Pozrite si hlavné mesto Nachčivan, mauzóleum Momina Chatun z 12.storočia, hrobku biblického Noeho, obrovskú pevnosť v Alinja, Qarabaglar s najkrajším mauzóleom celého Nachčivanu alebo jaskyne Ashabi-Kahf.