Nový dokument v telke - Najjedovatejšie zvieratá sveta

Mnohé zvieratá sa pred útokmi predátorov bránia zbraňami, ktoré nemusia byť príjemné ani pre človeka. Pred akými tvormi je dobré sa mať na pozore, pokiaľ nechceme prísť (v najhoršom prípade) o život?

Tie úplne najjedovatejšie zvieratá v našich podmienkach našťastie nenájdeme. Teda aspoň tu nežijú prirodzene. Pár nebezpečných zvierat síce chová každá zoologická záhrada, ale pred tými sme v drvivej väčšine v bezpečí. Sem tam sa síce stane, že nejakého toxického tvora vypustí do prírody (spravidla nechcene) súkromný chovateľ, ale ani také prípady našťastie nebývajú príliš časté.

Najjedovatejšie zvieratá sveta  

V súvislosti so Svetovým dňom zvierat sa televízna stanica Viasat Nature chystá odvysielať programy, ktoré sa živočíchov týkajú. Dňa 4. októbra o 19:50 v rámci tohto špeciálneho programu odštartuje aj dvojdielny dokument Najjedovatejšie zvieratá sveta, v ktorom sa dozvieme, ako môžeme byť radi, že bývame v miernom podnebnom pásme.

Prvenstvo drží Austrália

Pokiaľ ide o tie najjedovatejšie zvieratá, tak držia prvenstvo u protinožcov. Práve tam žije veľká časť tvorov, s ktorými by ste sa vo voľnej prírode (a rozhodne nie doma) nechceli stretnúť. V Austrálii nájdete dosť veľkú porciu hadov, ktorých jed môže byť smrteľný už v malom množstve. Asi sa nedozvieme, čo sa môže stať, keď sa napríklad taipan pokúše do jazyka, ale človeku stačí len jediná kvapka jeho jedu, aby bol prehlásený za mŕtveho. Našťastie ide o zviera, ktoré je pomerne plaché, takže priamemu stretu s ním dôjde len málokedy.

Had budí rešpekt už svojimi rozmermi, bežne je totiž 1,5 až 2 metrov dlhý i keď sa samozrejme nájdu aj trojmetrové exempláre. Jediným kusnutím had vypustí do tela obete až 120 miligramov jedu, ktorý by pokojne stačil k usmrteniu 20 ľudí alebo 40 000 myší. Pokiaľ včas nedostanete protilátku, dostavuje sa smrť do pol hodiny. Príčinou býva srdečná zástava. Našťastie ľudia nebývajú bežnou korisťou týchto hadov, ktorí si pochutnávajú skôr na drobných cicavcoch a vtákoch.

Homolice sú krásne, ale aj nebezpečné

Homolice (angl. cone shells, latinsky Conus) sú morskými ulitníkmi, ktoré patria do čeľade homolicovité (Conidae) a pýši sa nádhernými ulitami. Ale približovať sa k nim sa nevypláca, sú totiž známe prípady tých, ktorí stretnutím s homolicami zaplatili životom. Tieto tvory totiž útočia pomocou dlhého a špicatého zubu. Jej útok je až prekvapivo rýchly na to, že sú tieto ulitníky príbuzní s notoricky pomalými slimákmi.

Najjedovatejšie zvieratá sveta

Bežne lovia červov, iné mäkkýše (v rátane vlastného druhu!) a ryby. Nebezpečné sú však aj pre človeka. Žijú v plytkých vodách koralových morí a dokážu útočiť pomocou dômyselného koktailu z asi 200 zložiek, z ktorých je každá jedovatá sama o sebe. Koktail funguje ako nervový plyn a obeti spôsobí obrnu. Najhoršie je, že proti nemu neexistuje protilátka. Bez niekoľkohodinovej kardiopulmonálnej resuscitácie a umelého dýchania nie je možné útok homolicou prežiť.

Jedným z najjedovatejších zvierat na svete je žaba

Sme nesmierne radi za naše rosničky, ropuchy a skokanov! Tieto žaby pre človeka totiž nie sú nebezpečné i keď z nich niektorí máju fóbiu. V Južnej Amerike žijú tzv. šípové žaby, ktoré sú všeobecne známe ako jedni z najjedovatejších živočíchov na planéte. Ich pomenovanie pochádza z toho, že si ich jedom, vylučovaným cez kožu, potierali domorodí bojovníci hroty svojich šípov.   

Šípové žaby sa živia mravcami a praje jed je súčasťou ich  stravy. Im neublíži, ale ich jasne sfarbená dávka dáva potenciálnym predátorom najavo, že nie sú jedlé. Ak žaby prejdú na inú stravu – čo býva spôsobené predovšetkým chovom v zajatí, tak až tak príliš jedovaté nebývajú, ale aj tak je odporúčané stretu s nimi sa vyhýbať.

Tieto a ďalšie živočíchy budete mať šancu vidieť v dvojdielnom dokumente Najjedovatejšie zvieratá sveta, ktorý televízna stanica Viasat Nature odvysiela v pondelok 4. októbra o 19:50. Tento  dokument je ešte aj unikátny tým, že pomocou skvelo spracovanej 3D grafiky divákom ukazuje okrem iného aj to, akým spôsobom jednotlivé živočíchy dostávajú jed do tela svojich obetí.

Najjedovatejšie zvieratá sveta

Tieto zvieratá však  nemusia byť len nebezpečné, ale aj užitočné. Vedci totiž na základe skúmania týchto „zvierat-alchymistov“ dokázali vyvinúť napríklad aj niektoré tabletky tíšiace bolesť či lieky proti rakovine. Nezabudnite si 4. októbra večer prepnúť na televíznu stanicu Viasat Nature, kde sa o týchto úžasných tvoroch dozviete viac.