Mdina - stredoveké mesto na Malte, ktoré musíš vidieť

Počas cesty na Maltu by som určite odporúčal navštíviť historické mestečko Mdina a naň nadväzujúci Rabat vo vnútrozemí. Toto mesto treba určite spoznať osobne.

Mdina je vzdialená zhruba 30 minút jazdy autom z Valletty. Už pri pristávaní som si z okna lietadla všimol úchvatnú historickú panorámu tohto mesta, najmä mohutné hradby. Hneď som si povedal, sem sa musím ísť pozrieť. Až do roku 1565 bola Mdina hlavné mesto Malty. Prevažná väčšina budov Mdiny bola prestavaná v 17. storočí, pretože v roku 1693 zasiahlo mesto silné zemetrasenie a pôvodné stavby boli ťažko narušené.

Mdina

Mdina je na vyvýšenom mieste

Takže opevnenú panorámu je na horizonte vidno z veľkej časti ostrova  a zároveň, z hradieb pevnosti je zase vidno skoro celý ostrov. Vynikajúca kombinácia.

Nečakajte ale žiadne veľkomesto alebo ruch. Je to tiché mestečko za hradbami s množstvom sakrálnych stavieb. Viacero zdrojov uvádza, že v starom centre Mdiny za hradbami nie sú autá. Že sem nemajú prístup. Ja som tam však videl zaparkovaných áut pomerne veľa. Zrejme miestnych rezidentov alebo ľudí, čo tu pracujú. Ťažko povedať, no autá tam rozhodne boli, čiže romantická predstava mesta bez vplyvu 21. storočia zase nie je úplne až tak reálna. No stredoveká Mdina je, hoci malá rozlohou, plná historických pamiatok. Medzi najvýznamnejšie patrí opevnenie a hradby, Benediktínsky kláštor, mestské brány alebo paláce Falzon či Vilhena.

Mdina Mdina

Prechádzka na dve hodiny

Celkovo, za mňa ide o príjemnú prechádzku tak na dve hodiny. Pochodíte tiché, staré uličky a ak nestrávite čas v nejakom múzeu alebo chráme, mohlo by to stačiť. No ide o veľmi príjemne strávený čas. Potom sa môžete posunúť pešo hneď vedľa do susedného mesta Rabat. To je hneď cez ulicu. Doslova. Mdina a Rabat sú už dnes vlastne to isté.

Rabat

Rabat

V Rabate je už trošku rušnejšie, je tu viac reštaurácii, premávka, no aj tu sú veľmi pekné uličky s atmosférou. Sadli sme na jednu z reštauračných terás a tvárili sa trochu bezradne nad ponukou. "Miestnou špecialitou je vyprážaný králik na cesnaku alebo kúsok teľacieho v rozmarínovej cesnakovej omáčke. Alebo si dajte aspoň špagety s mäsom z králika, to by ste mali na Malte určite ochutnať", vysúkala zo seba ponuku čašníčka. "Ja robím najlepšieho králika", zamával chlapík v bielej zástere, ktorý práve vystúpil z auta a zamieril do kuchyne. Pochopil som, že to je kuchár. Dal som teda šancu králikovi, mäso ktorého je na Malte skutočne miestnou špecialitou.

Moje odporúčanie: Fotku panorámy mesta Mdina treba určite mať. Tá je skutočne nádherná. Len pamätajte nato, že treba sa dostať niekam s výhľadom na Mdinu z väčšej vzdialenosti. Buď odparkovať auto na vedľajšej ceste, pumpe alebo odpočívadle, čo nie je na Malte a jej úzkych cestách až tak jednoduché. Alebo sa pešo trochu prejsť a dostať sa aspoň kilometer od mesta. Proste urobte niečo, aby ste si túto fotku odniesli ako spomienku.  

Viac o Malte v článku TU: Dovolenka na Malte mimo sezónu? Odporúčam!

Mdina