Valletta bola postavená ako pevnosť, dnes je historickým skvostom

Valletta, hlavné mesto Malty bolo postavené ako obrovská pevnosť. Dodnes sa tu zachovali pamiatky v skoro nezmenenej podobe, čiže som mal často pocit cestovania v čase.

Valletta ponúka množstvo jedinečných barokových zákutí a výhľadov. História tu dýcha na každom rohu, pričom ju ruka v ruke dopĺňa energická a pulzujúca súčasnosť kozmopolitného mesta.

valletta, malta

Čo vo vallette vidieť?

Je toho veľmi veľa. Historické centrum bolo pre mňa absolútnou lahôdkou. Hoci s rozlohou 0,55 km² miniatúrne. Dokonca ide o najmenšie hlavné mesto v Európe. Má tvar obdĺžnika umiestneného na konci polostrova medzi zálivmi Grand Harbour a Marsamxett Harbour. Pričom tu žije iba okolo 7000 obyvateľov.

Valletta ukrýva množstvo pokladov, ako je napríklad Palác Veľmajstrov, Dolné záhrady Barrakka, či pôsobivá katedrála svätého Jána. Tá je asi najvýznamnejším maltským kostolom. Stavba bola dokončená v roku 1578 ako hlavné miesto pre zhromaždenia maltézskych rytierov. Aj keď zvonku nevyzerá nijako zvlášť honosne, po vstupe dovnútra budete zo všetkých strán obklopení nádhernou barokovou výzdobou. Nakoľko ubytko bolo hneď oproti, užil som si katedrálu každý deň ráno, cez deň aj večer. Je tu však toho oveľa viac.

Počas prechádzky mestom určite natrafíte aj na Republic Street, ktorá je hlavnou ulicou mesta. Dlhá je asi 1 kilometer, pričom na nej nájdete množstvo obchodov, ale aj úradov a rôzne námestia. Ulica Republic Street tvorí niečo ako chrbticu mesta a nemožno ju minúť. Parádna je aj Tritonova fontána, ktorá sa nachádza priamo pred mestskou bránou. Fontána je obrovská a najmä počas horúcich dní musí pôsobiť veľmi osviežujúco. Určite si ku nej zájdite. 

Valletta, katedrála svätého Jána

Na mňa silno zapôsobila aj bazilika Panny Márie Karmelskej s obrovskou okrúhlou kupolou, ktorá je večer vysvietená zlatistým svetlom. Ak pozeráte na panorámu Valletty z mesta Slieme, ktoré je cez more na protiľahlej strane, práve kupola tejto baziliky je jednou z dominánt mesta.

Valletta, bazilika Panny Márie Karmelskej

Valletta bola projektovaná ako pevnosť

Vallettu však charakterizuje najmä mohutné a až neuveriteľne zachované opevnenie pripomínajúce, že mesto bolo postavené predovšetkým zo strategických dôvodov. Od začiatku bola projektovaná aj ako pevnosť, pričom hlavným architektom bol Francesco Laparelli. Hovorí sa, že väčšinu projektu vytvoril za tri dni.

Na konci 17. storočia nebolo pravdepodobne žiadne iné mesto opevnené tak dôkladne ako práve Valletta. Hradby boli dokonca pravdepodobne tým prvým, čo bolo postavené. Konkrétne v roku 1566, keď mesto oficiálne založil veľmajster maltézskych rytierov Jean Parison de la Valette, podľa ktorého je aj pomenované.

Valletta

Valletta, opevnenie

Mesto bolo postavené úplne inak, než bolo bežné. Nevznikalo rozrastaním už staršieho sídla, ale podľa vopred stanoveného plánu a iba vo vnútri už stojacich hradieb. Ulice sú tak až na pár výnimiek takmer všetky rovnobežné a vytvárajú pravidelnú sieť. To som ocenil pri orientácii v inak úzkych uličkách. Vďaka ich pravidelnému usporiadaniu je prakticky nemožné zablúdiť. A nesmelo sa tu stavať len tak, ako si kto zmyslel. Plán výstavby mal svoje pravidlá. Domy napríklad nesmeli vyčnievať do ulíc, aby nezužovali ich profil, ako bolo vtedy na juhu Európy celkom bežné.

To bol aj jeden z dôvodov, prečo si miestni na svoje domy umiestňovali na horných poschodiach rozširujúce arkiere - malé výstupky z fasády, čo je dodnes charakteristický znak tunajšej architektúry. Táto typická črta udrie do očí úplne každému a tým je Valletta a jej okolie typická.

Valletta

Väčšinu starého centra tak tvoria domy zo 16. storočia s práve vyššie opísanými nádhernými a pestrými arkiermi, dnes by sa dalo povedať - krytými balkónmi z dreva. Tie sú väčšinou natreté rôznymi farbami, čo pôsobí mimoriadne malebne.

Valletta je jednoducho v pohode. Panuje tu veľmi uvoľnená atmosféra, ľudia sú príjemní.

Celkom milý moment som zažil pri večernej prechádzke mestom v odľahlej uličke bez turistického ruchu. Pred starým domom tu bol drevený stojan na opotrebované topánky. Ten, kto ich už nepotreboval, nechal ich tam. Nad všetkým sa skvel nadpis: For Free. Okolo išiel starý pán v papučiach, zjavne zbehol dolu z bytu nakuknúť, čo je nové na poličke. Jeden pár si zobral a keď videl, že pozerám, s úsmevom sa na mňa otočil: "For work is good". Prešli sme popri sebe niekoľko metrov, nato otvoril vchodové dvere do domu, zaprial mi good night a zmizol v tme. Bezvýznamný moment, no cítil som pohodu.

Ulica mesta Valletta s typickými farebnými arkiermi

Čo sa týka Valletty, tak centrum je plné reštaurácii, kaviarni, pizzerii, rôznych vinárni. Čo je super. Lebo popri potulkách vo vnútrozemí Malty zase až tak široká gastronomická ponuka nie je. Teda, aspoň mimo sezónu, keď je veľa reštaurácii ešte zavretých. Valletta je však v tomto určite špičková.

Valletta

Ak sa však chcete najesť za rozumnú cenu a pritom mať široký výber, odporúčam navštíviť priamo v centre mesta Is-Suq Tal-Belt Valletta Food Market. Je to niečo ako farmárska tržnica v Bratislave, len rozlohovo menšie.

Is-Suq Tal-Belt Valletta Food Market

Je tu množstvo stánkov s jedlami z celého sveta. Indická kuchyňa, čínska, talianska ale samozrejme aj domáca. Popri tom je tu bar so skutočne širokou ponukou lahodného vína. Všetkých možných cenových kategórii.

O tom, že v centre mesta je fantastický, no rozlohovo miniatúrny Ginscal agave bar s neskutočne lahodnými miešanými nápojmi z Mexika ani radšej hovoriť nebudem. Treba ho navštíviť...

Viac o Malte v článku TU: Dovolenka na Malte

Ginscal agave bar Valletta