Dovolenka na Malte mimo sezónu? Odporúčam!

Na Malte už boli mnohí z vás na dovolenke, študijných jazykových pobytoch, či len tak na predlžený víkend. No každá cesta je trochu iná. Atmosféra a pomery na Malte sú rozdielne počas sezóny ako počas mimo sezóny v polovici marca. A práve o návšteve mimo sezóny bude reč. Mnohí sem síce jazdia hlavne v lete za morom a slniečkom, no je tu rozhodne aj veľa zaujímavých miest vo vnútrozemí, ktoré vás nadchnú z historického alebo aj vizuálneho hľadiska. Inak povedané, je tu načo pozerať. Ak spoznávate radi nové a zaujímavé miesta, Malta sa oplatí.

Malta

Prvý štvrťrok roku 2022 však bol problém sem vycestovať pre všetkých, ktorí nemali komplet očkovanie. To si návšteva Malty vyžadovala. No aktuálne sa tieto nariadenie zjemnili a na návštevu ostrova už momentálne netreba nič (jún 2022). "To však mne vôbec nevadí, aspoň bude ešte menej ľudí", hovoril som si v duchu. Skutočne tomu tak aj bolo. V polovici marca je na Malte podstatne a citeľne menej ľudí. Čo je obrovská výhoda. Žiadne tlačenice na beztak malom ostrove. Len tak mimochodom, Malta má rozlohu cca 316 km2 a žije tu cca 520 000 obyvateľov a Bratislava má rozlohu 367 km2 a žije tu oficiálne okolo 450 000 obyvateľov. Takže, už samotných domácich je na Malte riadne veľa. 

Bazilika v meste Mosta

Veľkým plus sú aj lacné letenky, lacné ubytovanie, výhodná cena za požičanie auta. Letenky mimo sezóny sa dajú (dali) zohnať cez Ryanair priamo z Bratislavy už od 25 euro, čo je super. Auto požičiate už s poistením od 20e na deň. Ak to risknete bez poistky tak aj za 10e na deň. Čo však silno neodporúčam. Na Malte sa jazdí na opačnej strane, rovnako ako v Anglicku, volant je na opačnej strane a ak nemáte automat, rýchlosti zaraďujete ľavou rukou. Takže poistku určite áno. 

Valletta

Rovnako odporúčam si požičať auto vopred cez internet. Dnes už ide o bežný štandardný postup. No ak sa rozhodnete až na mieste, aj v takom prípade odporúčam urobiť rezerváciu cez internet a nie osobne na pobočke v požičovni. Online to bude lacnejšie. V takom prípade tak ale urobte aspoň štyri hodiny vopred. Asi toľko tvrdili v požičovni, že potrebujú na spracovanie online objednávky. Dávajte však pozor, či máte debetnú alebo kreditnú kartu. Ak máte kreditnú, žiaden problém. No ak máte debetnú, v takom prípade vám môžu odmietnuť auto požičať. Alebo budú požadovať kompletnú poistku a navyše priamo cez nich na pobočke. Nie online. Čo je samozrejme tiež drahšie. Niektoré požičovne však akceptujú aj debetnú kartu. Treba vždy pozrieť v podmienkach danej požičovne. Na letisku v Malte je vyše desať spoločností, určite si budete mať z čoho vybrať.  Dobrý výber je napríklad na tejto stránke, kde máte celú ponuku od všetkých na jednom webe: https://www.rentalcars.com/

Malé auto požičiate už s poistením od 20e na deň

Veľké si v úzkych uličkách ani neviem predstaviť. Ako som spomínal, na Malte sa totiž jazdí na opačnej strane, rovnako ako v Anglicku. Aj volant je na opačnej strane a ak nemáte automat, rýchlosť zaraďujete ľavou rukou. "To pre mňa nebude problém", vravel som si sebavedomo. Veď podobných skúsenosti so šoférovaním na opačnej strane mám dostatočne veľa už aj z iných častí sveta. Na Malte som sa však riadne zapotil. Uličky v mestách sú často extrémne úzke, rovnako ako aj bežné cesty, kde neraz neprejdú dve oproti sebe idúce autá. Treba zastať a dať prednosť. Šoférovanie na Malte tak vie byť riadny stres.

Slieme, Malta

Šoféri však boli na mňa milosrdní a trpezliví. Občas, keď som sa zabudol v "našom" pruhu a išiel tak priamo na nich v protismere, už z diaľky som videl bielka v ich očiach. No brali to v pohode. Zablikali, prípadne zamávali, zatrúbili. Auto bolo označené ako z požičovne a na problematických šoférov - turistov sú tu už asi zvyknutí. Ďalší problém však bolo zaparkovať. Všade plno. "Vo Vallette, ale celkovo na Malte je možné parkovať iba na miestach, ktoré sú označené bielou farbou. Žlté a zelené sú vyhradené. Nato nezabudni", hovoril mi hneď v požičovni ako jednu z najdôležitejších informácii chlapík za okienkom.

Táto rada bola veľmi cenná, nakoľko pochopiteľne, ubytko bolo priamo v centre Valletty na pešej zóne. To ako keby ste sa ubytovali v Bratislave na Michalskej ulici a premýšľali, kde pod domom zaparkovať auto. Nemožné. Našťastie, turistov bolo minimum a domáci pracujúci v centre mesta sa večer rozpŕhli domov. A tak sa uvoľnilo na ceste popri pobreží zopár miest.

Valletta

Ja osobne by som odporučil takto: Ak sa chystáte veľa cestovať a stihnúť toho v krátkej dobe naozaj čo najviac, auto sa požičať oplatí. No ubytovať sa treba niekde mimo hlavných turistických centier, kde možno ako tak zaparkovať. V opačnom prípade cestujte miestnou dopravou. Ja osobne som auto požičal, pričom som býval priamo v centre Valletty. No v hlavnej sezóne by som to nerobil a uprednostnil miestne autobusy. Hoci aj to je podľa reálnych skúseností celkom na dlhé lakte.

čo na Malte vidieť? Valletta

Je toho veľmi veľa. V tomto smere asi ťažko niekomu radiť, každého zaujíma čosi iné. Ja som na históriu a prírodu. Za mňa určite historické centrum hlavného mesta Valletta. To je skutočne očarujúce. Hoci s rozlohou 0,55 km² miniatúrne. Dokonca ide o najmenšie hlavné mesto v Európe, pričom tu žije iba okolo 7000 obyvateľov. Druhá vec je, že rozoznať hranice Valletty na tej štvrtej strane, smerom do vnútrozemia je priam nemožné. Zástavba je v tejto časti ostrova nepretržitá, tak úprimne povadené, ani neviem, kedy som už bol oficiálne mimo hlavného mesta. To ako keby ste v rámci jednej rušnej ulice prešli do druhej a už ste "na dedine". 

Valletta

Väčšinu starého centra tvoria domy zo 16. storočia s nádhernými krytými balkónmi z dreva. Tie sú väčšinou natreté rôznymi farbami, čo pôsobí mimoriadne malebne. 

Mestečká Mdina a Rabat

Veľmi sa mi páčilo historické mestečko Mdina a naň nadväzujúci Rabat vo vnútrozemí. Tieto lokality treba určite navštíviť. Už pri pristávaní som si z okna lietadla všimol úchvatnú historickú panorámu tohto mesta, najmä mohutné hradby pevnosti v Mdine. Hneď som si povedal, sem sa musím ísť pozrieť. Mdina je na vyvýšenom mieste. Takže opevnenú panorámu mesta je na horizonte vidno z veľkej časti ostrova  a zároveň, z hradieb pevnosti je zase vidno skoro celý ostrov. Vynikajúca kombinácia. Tu chcem upozorniť, že Mdina a Rabat sú už dnes vlastne jedno mestečko, dáte ich obe na pešo

Viac o Mdine píšem TU: Mdina - stredoveké mesto na Malte, ktoré musíš vidieť

Jozef Terem, Mdina, Malta

cospicua, Senglea a Vittoriosa

Veľmi pekné sú aj tri mestá ležiace cez more oproti Vallette a to - Cospicua, Senglea a Vittoriosa. Toto Trojmestie južne od Valletty tvorí niečo ako historické srdce Malty. Je to oblasť, kde je Malta veľmi autentická, nie až tak komerčná a zároveň atraktívna. Žijú tu hlavne miestni obyvatelia, nie sú tu v podstate žiadne hotely. Vo Vittoriose sa nachádza rozľahlý prístav, kde kotvia aj tie najväčšie a najluxusnejšie jachty. Na nábreží pri prístave je množstvo výborných reštaurácií. 

Trojmestie - Cospicua, Senglea a Vittoriosa

Dingli Cliffs

Z prírodných lákadiel bola parádna vyhliadka na útesoch Dingli Cliffs na juhozápade ostrova. Dingli Cliffs sú najdlhšie a možno najznámejšie útesy na Malte. Sú považované za najvyšší bod ostrova, výška nad hladinou mora je 253 metrov. Pre nás smiešne, no na tak malom ostrove a priamo nad morskou hladinou ide o veľmi pôsobivý výhľad.

Jozef Terem, Dingli Cliffs, Malta

Toto miesto by som odporučil ako návštevu pre všetkých, ktorí milujú prírodu a malebné panorámy. Z útesov Dingli môžete sledovať krásny západ ale aj východ slnka, obdivovať šíru hladinu mora ale aj malý ostrov Filfla. Ale pozor, vie tu riadne fučať, čo som okúsil na vlastnej koži. Hoci, najkrajší je vraj výhľad na Dingli Cliffs od mora z lode. Ja som to nedal, nakoľko mimo sezóny je ponuka výletných lodí obmedzená. No tí, čo ste to vyskúšali mi asi dáte za pravdu. Dingli Cliffs majú veľmi dobrý vizuálny orientačný bod. Blízko sa nachádza malá kaplnka, obrovský radar a skromný obchodík s fast foodom. Pritom priamo na parkovisku pred kaplnkou môžete zadarmo zaparkovať

Dingli cliffs, Malta

Ak Vám počas vychádzky po vrchole Dingliho útesov vyhladne, zájdite si v neďalekom mestečku Dingli na niektorú z tunajších krajových špecialít: vyprážaný králik na cesnaku alebo kúsok teľacieho v rozmarínovej cesnakovej omáčke. Pozor, mimo sezóny je však väčšina reštaurácii zatvorená.

St. Peter's Pool

Veľmi pekný bol aj výhľad na St. Peter's Pool na východe ostrova. Očarujúce miesto pri mori, niečo ako prírodný bazén, kde sa vlny rozbíjajú o útesy. Keď je more pokojnejšie, dá sa tu aj plávať v nádherne čistej vode. Počas sezóny je tu často riadna tlačenica, mimo sezóny tu bolo parádne ticho. No nikto sa pochopiteľne v tej zime ani nekúpal. Navyše, vlny boli divoké a tak ma prešla akákoľvek chuť na niečo dobrodružné.

St. Peter's Pool, Malta

Tu treba pripomenúť, že nájsť na Malte klasickú peknú pláž nie je vôbec samozrejmosť. Predstava zlatistého piesku, palmovej aleje so slnečníkmi a podobne, to nie je typické pre tento ostrov. Pobrežie na Malte je väčšinou kamenisté, skalnaté, so strmými brehmi, či útesmi, o ktoré sa trieštia vlny. Takže ak sa chcete kúpať na peknej pláži, treba trochu hľadať. Alebo ísť na susedný ostrov Gonzo, kde sú asi pláže krajšie. Ja som tam ale nebol, radšej si túto info pozrite inde.

Napríklad TU: Aprílové potulky po ostrovoch Malta a Gozo

pláž Gnejna Bay

Ak mám dať svoj tip, tak veľmi pekná je pláž Gnejna Bay a okolie na západe ostrova. V prípade Gnejna Bay ide o začiatkom jari pomerne tichú a opustenú lokalitu, pričom na okolitých kopcoch sa dá urobiť krátka, no zato panoramaticky nádherná turistika.

Dobrým orientačným bodom je kamenný maják hore na kopci. "Dá sa ísť hore autom?" spýtal som sa naivne chlapíka na parkovisku, ktorý ma ani neviem začo skásol o dve eurá. "Jasné, auto nechaj tu a choď hore pešo", odpovedal mi pobavene s úsmevom cez slnečné okuliare. Síce to bola riadna strmina, hoci krátka, no výhľad bol nádherný. Mal som celú panorámu pod sebou ako na dlani. Dokonca na obzore sa krásne črtal aj ostrov Gozo. S prekvapením som zistil, že ďalej je skrytých viacero divokých pláži. Z výšky som mal na ne dobrý výhľad. Išlo o Ghajn Tuffieha a Golden Sands. Samozrejme, to bolo treba osobne preskúmať a tak som pokračoval v túre. K najobľúbenejším plážam patrí práve Ghajn Tuffieha. Nie je taká turistická ani rozľahlá ako Golden Sands a je čistá. Je pri nej navyše dobrá reštaurácia. Vyskúšal som a bola fajn. S nádherným výhľadom na more a okolité skaly. Určite odporúčam. Nevýhodou je prístup po niekoľkých desiatkach schodov. 

Celkovo, terén na tejto prechádzke je pomerne strmý, v žabkách to asi radšej neskúšajte.  Máte tu možnosť dať prechádzku tak na 2-3 hodiny. 

Pohľad z vyhliadky nad Gnejna Bay, Malta

Kde sa ubytovať?

Ja by som odporučil priamo centrum mesta Valletta. Mnohí odporúčajú aj mesto Mdina alebo Rabat. No tu by mohla byt trošku nuda, hoci strategická poloha na výlety je určite dobrá. Predsa len, večerná atmosféra v historickej Vallette je super.

Opäť mnohí odporúčajú aj mesto Slieme, ktoré leží vlastne hneď oproti Vallette cez more. Slieme je dobre vidno z Vallety a samozrejme naopak. Dá sa povedať, že pohľad na Vallettu zo Slieme je asi najkrajší a všetky najlepšie fotky sú práve odtiaľ.

Slieme je modernejšie, rušnejšie, s novými hotelmi a diskotékami. Lepšie pre mladých ľudí, čo idú za zábavou a nočným životom.

Nájdete tu všetko - dlhú pobrežnú promenádu, takmer po celej jej niekoľkokilometrovej dĺžke je vápencová alebo kamenná pláž, aj niekoľko piesočných malých pláží. Je tu množstvo lokálnych i medzinárodných obchodov, reštaurácií, barov.

Do hlavného mesta Valletty sa odtiaľto môžete dostať trajektom cez more z centra Slieme behom pár minút. Staré centrum Slieme je pritom plné tradičných kamenných domov. Hoci staré centrum sa mi určite viac páčilo priamo vo Vallette. No večerná prechádzka uličkami Slieme je veľmi príjemná.

Slieme

Čo povedať na záver. Úprimne? Počas mimo sezóny je Malta super, počas hlavnej sezóny je to na zváženie. Malta je malý ostrov a keď sa sem nahrnú desaťtisíce turistov, všade je na prasknutie. Návšteva ostrova je podľa mňa na poznávanie ideálna mimo sezóny. V zime, na skorú jar alebo neskoro na jeseň. Samozrejme, riskujete aj daždivé a chladné počasie, no dýchať sa vám bude oveľa voľnejšie. Ak sa sem chystáte na klasickú relaxačnú dovolenku, tak v pohode. Rozhodnutie je na vás. No hlavne, Malta je krásna a stojí určite zato!

Toľko moje pocity. Každý ale nech si ide samozrejme podľa seba. Na Malte ste boli mnohí, x ľudí tu žilo aj dlhé mesiace. Tak nech sa páči, doplňte svoje postrehy + skúsenosti do Komentárov a buďte tolerantní voči tým mojim.